Забраняват на руснаци да купуват и продават имоти у нас

Забраняват на руснаци да купуват и продават имоти у нас

Този пазар в България вече е 8 пъти по-малък в сравнение с 2013 г. 

Брюксел всеки момент ще забрани продажбата и покупката на имоти от руснаци в Европа. Така затихналият през последните години пазар на рускоговорещи купувачи на имоти у нас е на път съвсем да изчезне.

Миналата седмица ЕС се доближи на крачка от това решение, което е било записано като една от точките в т.нар. Шести санкционен пакет, чиято първа точка обаче – забраната за внос на руски петрол, предизвика спорове и целият документ поне засега не е приет.

Точният текст за имотите гласи: “Забранява се продажбата или прехвърлянето, пряко или непряко, на права на собственост върху недвижими имоти, намиращи се на територията на съюза, или дялове в предприятия за колективно инвестиране, предоставящи експозиция към такива недвижими имоти”.

Текстът така и не бе разпространен официално. Когато съобщи за Шестия пакет със санкции преди две седмици, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза само за руския петрол. От комисията уточниха пред “24 часа”, че пълният текст на пакета няма да се разпространява, докато не се постигне съгласие по най-важната точка за вноса на руски петрол.

Единственият източник, от който се знае за евентуална забрана руснаците да се разпореждат с имотите си в ЕС, е публикация на агенция Блумбърг от 4 май.

Български имотни предприемачи обаче са убедени, че забраната е влязла в сила и вече пазарът на ваканционни жилища, закупени от руснаци, е замрял съвсем.

Руснаци, коитоимали апартаменти по южното черноморие, обявили невъзможност да си плащат дори таксите за обслужване на фирмите. Така дори не можело да се отдават под наем за лятото празните имоти.

Още преди санкциите обаче пазарът реално е замрял в България.

“Още при първите санкции – през 2014 г., руснаците престанаха да купуват ваканционни имоти, а с пандемията интересът съвсем изчезна. В момента сделките с рускоговорещи клиенти са около 8 пъти по-малко, отколкото бяха през 2013 г.”, каза пред “24 часа” Теофил Петров, управител Green Life Development, най-голямата компания, управляваща и притежаваща ваканционни комплекси по Черноморието. По груби сметки около 40% от собствениците на жилища в нейните комплекси са руснаци или украинци.

“Четохме този текст с колегите, но той е написан твърде неясно. Очевидно не става дума тези имоти да се изземат от техните притежатели - руски граждани. Ако обаче решат да продават, става неясно как ще си получат парите”, каза Петров.

Масовото разпродаване на български имоти от страна на руски граждани според него продължава от поне 5 години насам. Първоначалния тласък дало поевтиняването на рублата през 2017-2019 г., когато за руснаците стана неизгодно да почиват в България. А в пандемията процесът се е засилил още повече.

Това личи и от обявите в сайтове и социални мрежи. Във фейсбук например през ноември 2020 г. е създадена групата “Руснаци започнаха да разпродават”. Към момента тя е следвана от близо 14 хиляди души и от съобщенията и коментарите в нея личи, че е доста оживена.

На практика няма ден, в който да не се пуснат поне по няколко обяви за продажба на апартаменти - основно в Слънчев бряг, но и в Свети Влас, Созопол, Дюни, Ахелой, Елените и други курорти.

За едностаен апартамент от 30-40 кв. м цената варира между 22 хил. и 35 хил. евро. Един тристаен в Слънчев бряг например може да излезе около 62-65 хил. евро.

В Свети Влас, където повечето имоти са собственост на руснаци, разпродаването е колосално. Апартаментите на юг от Бургас са със значително по-ниска цена, като например в Поморие.

Не липсват и оферти за къщи. Луксозно обзаведена триетажна сграда във Варна с площ над 400 кв. м, на 2 километра от плажа се продава за 280 000 евро. За сравнение тристаен обзаведен апартамент в Пловдив или къща до два етажа в радиус 15-20 км от града биха стрували също толкова.

Руснаците се оплакват от спирането на директните полети между Русия и България след 24 февруари. Те вече трябва да летят до Белград или Истанбул и оттам да се придвижат до България, за да си нагледат имота или да почиват в него, а това им излиза твърде скъпо.

Според Петров руснаците обикновено не се интересуват от това на кого точно продават, трудно можело да се каже, че ги предлагат непременно на други руснаци или на украинци. “Те се интересуват да се  отърват възможно най-бързо, без да губят много пари и, в крайна сметка, купувачи най-често се оказват български граждани”, каза той.

В управляваното от него дружество отдавна и не рекламират дейността си в Русия и други страни от постсъветското пространство. Пазарът в последните години се е изместил към Израел, Полша, скандинавските страни, т.е. в общи линии следва онова, което се случва с туризма – държавите, от които имаме най-много туристи, са и страните, чиито граждани купуват най-често ваканционни имоти в България.

Забраната за сделки с имоти, както е подготвоена от Брюксел, не пречи на руснаците да пускат под наем хора в имотите си. Според брокери поне засега няма случай да не са си получили парите, защото повечето от тях ползват най-голямата руска банка - Сбербанк, а тя не е изключена от международната система за разплащания SWIFT. Нямало и случаи да не са си платили месечните такси за поддръжка и да се стига до налагане на възбрана върху имотите им.

“Не смятам, че санкцията е фактор, който ще обърка пазара на ваканционни имоти у нас, който е малък като мащаб и възможности. А и не трябва да забравяме, че цените на недвижимите имоти в големите градове вече са достатъчно високи и българите с по-малки спестявания, които не искат да прибягват до допълнително вземане на кредит, инвестират също в зоните за отдих. Тоест ваканционният пазар намира своя баланс, като се сменят едни инвеститори с други”, каза зам.-шефката на Националното сдружение “Недвижими имоти” Ирена Перфанова.

Според Добромир Ганев - председател на сдружението, което обединява всички големи имотни агенции у нас, разпродаването на български имоти от руснаците няма и кой знае какво икономическо въздействие.  

“Твърденията, че руснаци притежават 300 или 350 хиляди имота в България, са силно преувеличение. Тази цифра бе съобщена преди време от руски депутат. Но изследване по БУЛСТАТ номерата на собствениците на имоти всъщност показа, че в Бургаска област руснаци притежават не повече от 15 хиляди имота, а във Варненска - между 7 и 8 хиляди”, каза пред “24 часа” Ганев.

Данните са отпреди 5 години, когато е бил пикът на този пазар, и в момента дори те са прекалено преувеличени.

В България не е известно и за инвестиционни дружества с руско участие, които да имат експозиция към недвижими имоти у нас. Последният такъв случай е сделката по придобиването на “България мол” от  президента на “Лукойл” Вагит Алекперов през 2021 г. Това обаче стана през регистрираното в Люксембург дружество “България булевард холдинг”, чийто собственик е фондът SQC Opportunity SCA SICAV RAIF, а негови собственици са Алекперов и членове на семейството му.

Ако забраната в шестия санкционен пакет влезе в сила обаче, единствената последица ще е, че печалбата от дейността на дружеството в България няма да може да се трансферира към семейство Алекперови поне докато траят санкциите. Иначе няма пречка молът да работи.


Източник: "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

 • nan

  13 Май 2022 13:30ч.

  евромалоумници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пораженческото мислене ражда разгром

  13 Май 2022 13:36ч.

  Колкото повече се излагат бюрократите, толкова по-голямо ще бъде поражението им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • montag

  13 Май 2022 13:38ч.

  Въпросът е: Ще приемем ли да станем крадци и разбойници? С какво са виновни обикновените хора?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пиратството

  14 Май 2022 16:27ч.

  сега е официална държавна политика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  13 Май 2022 14:06ч.

  Дано ЕС не забрани на българи да купуват имоти в Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е съвършено невъзможно

  13 Май 2022 23:02ч.

  За да купиш в момента имот в Русия, трябва да си руски гражданин. Или да имаш продължителна оседналост, в процедура за получаване на руско гражданство. И в допълнение Русия не признава двойно гражданство. Ако искаш да ставаш "руснак ", отказваш се от досегашните си. Аде сега бегом на евро-опашките за олио, и да сечете дърва за зимата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  13 Май 2022 14:13ч.

  Какво ще правят 4 те деца на Путята и щерката на Лавров не знам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За децата се предполага, че са много повече

  13 Май 2022 14:26ч.

  2 от жената, 1 от Кривоногих, 4 от гимнастичката. Всички са засекретени, Не носят фамилията на баща си, което подсказва, че може би има и още. Поради засекретената информация обаче е възможно да са и по-малко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срамни управници в срамно време

  13 Май 2022 14:15ч.

  когато всички обявени принципи за частната собственост и че вината не може да бъде колективна, а само лична, се оказаха добре звучащи измислици за наивници. Същата стока се оказаха като нацистите когато преследваха евреите и собствеността им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  13 Май 2022 14:28ч.

  Фашизъм-доживях го!За тая кочина ли се борите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  13 Май 2022 15:41ч.

  Трябва да се продават, обаче само след като съответния руснак подпише декларация, че е враг на Путин и е срещу войната. Един такъв човек е собственика на Берьозка на вратата на магазините му пише - не на войната на украински, руски и български.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен Робот

  13 Май 2022 18:59ч.

  Когато една майна се роди идиот, това е за цял живот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти си абсолютен идиот

  13 Май 2022 23:04ч.

  Достъпът ти до компютър е престъпление срещу човечеството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Залцголд

  13 Май 2022 16:00ч.

  За онези оли*оф*ени всички знаят че са откачалки, но защо българите им се водят по акъла ? Онези лудите в Брюксел искат да нулират/фалират европа , а България слуша и изпълнява. Това освен че не е нормално но е и вредно за самата държава България. Нима българите искат да я затрият ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НЕ на приемането на еврото!

  14 Май 2022 16:29ч.

  РЕФЕРЕНДУМ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лицемер

  13 Май 2022 16:01ч.

  Притежаваните имоти от руски граждани са закупени от регистрирани фирми по Българското законодателство. Руският гражданин не притежава имот. Имотът е собственост на дружеството, а капитала е собственост на съответния учредител. Поредната глупост на евро бюрократите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  13 Май 2022 16:07ч.

  Въпросното лице Виктор Бакуревич е бивш доверен адвокат на губернатора на Томска област Александър Макаров, осъден за грандиозни далавери. След ареста му берьозкаджията разпродава многобройните си фирми в Томск и околностите и бяга от Русия в някакво забутано българско село.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  13 Май 2022 16:07ч.

  В Русия е с отнети адвокатски права и се издирва за множество събеседвания с данъчните власти и измамени съдружници. У нас има регистрирани 20-на фирми под две различни имена, от които повечето са обект на данъчни проверки и производства. Чист като сълза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен Робот

  13 Май 2022 18:57ч.

  Пак станахме по-католици от папата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Фанка

  14 Май 2022 15:04ч.

  Що не въведат процент от цената при сделка да се взема като данък в полза на Украйна, най-добре към личната сметка на Зеленски/Коломойски. И да въведе ЕС замразяване на активи на израелци докато не върнат границите си към 1948г. плюс репарации за Палестина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  16 Май 2022 17:44ч.

  Малееееее...в шок съм.Ами сега?Кочината и Колонията се развихря. Дано руските ракети ви изравнят с земята.И без това ненавиждам сегашната Колония.Да живее старата НРБ. Слава Росии. Смърт на фашистите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи