Всички вятърни турбини, внесени в Евросъюза през 2021 г., са от Индия или Китай

Всички вятърни турбини, внесени в Евросъюза през 2021 г., са от Индия или Китай

Следвайте "Гласове" в Телеграм

През 2021 г. Европейският съюз е внесъл зелени енергийни продукти - вятърни турбини, соларни панели и биогорива, от трети страни на стойност 15,2 млрд. евро, сочат данните на Евростат. Всички соларни панели, внесени в страни от общността през миналата година, са с произход Индия и Китай.

Износът към трети страни е на стойност 6,5 млрд. евро.

От няколко години насам се наблюдва непрекъснат ръст на покупките на соларни панели и вятърни турбини, е видно от статистиката. Това до голяма степен е свързано с намаляващите цени на тези енергийни съоръжения, както и на ясно заявените зелени цели на общността. През последните две години обаче ръстът при покупките на биогорива от трети страни се забавя.

 

Графика: Евростат Графика: Евростат

През 2021 г. основната част от вноса на зелени енергийни продукти са соларните панели (11,2 млрд. евро). В същото време износът на соларни панели, произведени в ЕС, е на стойност едва 2 млрд. евро. Основният вносител на соларни панели в страните от общността е Китай (83% от общия внос), а най-големите пазари на европейските производители на съоръженията са САЩ (18%), Сингапур (13%), както и Китай и Великобритания (по 9%).

Дефицит има и при търговията с биогорива - вносът е на стойност от 3,4 млрд. евро, а износът - 1,3 млрд. евро. 41% от вносните биогорива в Европа са от Аржентина, следвана от Великобритания (14%), Китай и Малайзия (по 13%). В същото време Великобритания и САЩ са основните дестинации за европейските производители на биогорива със съответно 47% и 30% от общия износ.

При вятърните турбини обаче тенденцията е обратна  - вносът е за едва 0,6 млрд. евро, докато износът възлиза на 3,3 млрд. евро. Най-големият пазар на европейските производители на турбини е Великобритания, накъдето се насочват 47% от общия износ на турбини. На следващо място са САЩ (14%) и Тайван (10%). Целият внос на турбини в ЕС се държи от Китай (64%) и Индия (35%). 

 

Източник: investor.bg

 

 

 

Коментари

 • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

  28 Ное 2022 22:00ч.

  Около 48% от вятъра, въртял перките на индийските и китайски евротурбини е атлантическите. Останалите ветрове са политнекоректни. Сред тях най-опасни са северните, генерирани от подвластни на Русия арктически области. Те са напористи, често непредсказуеми и повреждат въртяците се перки. Не особено надеждни са и южните ветрове - топли, понякога влудяващо горещи, водещи до масови самоубийства. В момента ЕС води преговори с бога на ветровете Нот за внос на умерен по сила вятър с компонента изток-югоизток и цена не повече от 145.87 евро за мегаватчас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европостанците скоро ще произвеждат само бълхи и въшки

  29 Ное 2022 0:50ч.

  Както е и било през по-голямата част от след-римската им история.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи