Tesla все пак е започнала да съкращава почасово платения персонал

Tesla все пак е започнала да съкращава почасово платения персонал

Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla, обърка обществеността с изявленията си за необходимостта от оптимизиране на структурата на персонала на компанията. Първо той намекна, че мениджърите, които са работили дистанционно, не биха могли да се върнат в офиса, ако искат. Тогава се заговори за съкращаване на 10% от персонала, но за увеличаване на броя на почасово платените служители. Всъщност съкращенията засегнаха и тях.

Поне така съобщава уебсайтът Electrek, като се позовава на свои източници. В Северна Америка компанията започна да съкращава почасово платени служители, които се занимават с доставката и продажбата на електрически автомобили на този континент. Това звучи особено неочаквано на фона на неотдавнашните призиви на Мъск за увеличаване на производството на електромобили към края на тримесечието, за да се компенсира дългият престой в завода в Шанхай поради здравни ограничения.

Припомняме, че желанието на Tesla да намали броя на служителите беше мотивирано от очакванията за негативни явления в световната икономика, като компанията също така щеше да спре да наема нови служители. Може би ръководството на логистиката и продажбите е само частта от структурата на персонала на Tesla, която компанията е готова да жертва.

Предишния ден същият източник съобщи, че Tesla е започнала да наема служители без опит, които да ремонтират и отстраняват неизправности в електромобилите Tesla. И това въпреки факта, че компанията се стреми да отстрани повечето проблеми в деня на тяхното заявяване. Специалистите, които преди това са работили в сферата на продажбите и логистиката, се пренасочват към сферата на услугите.

Оказва се, че Tesla изпитва недостиг на персонал в някои подразделения и смята, че може да се отърве от персонала в други. По всяка вероятност бързият ръст на продажбите е довел до такива изкривявания, тъй като няма кой да обслужва продадените сега автомобили, а в контекста на икономическата несигурност продажбите вече не растат с предишните темпове.

Коментари

Напиши коментар

Откажи