Starbucks преустановява дейността си в Русия

Starbucks преустановява дейността си в Русия

Starbucks преустановява всякаква бизнес дейност в Русия. Съобщението на веригата за кафе идва, след като по-рано във вторник McDonald's заяви, че временно ще затвори ресторантите си в страната. Веригата за хамбургери беше критикувана, че не е взела отношение към войната, като се има предвид големият ѝ отпечатък в Русия.

Starbucks има много по-малка експозиция на руския и украинския пазар. По данни на Bank of America Securities компанията има около 130 обекта в Русия и Украйна. Всички те са лицензирани, така че базираната в Сиатъл компания не ги управлява сама. Анализаторът на Cowen Андрю Чарлз изчислява, че те представляват по-малко от 1% от глобалните приходи на Starbucks.

Главният изпълнителен директор Кевин Джонсън написа в писмо във вторник следобед, че компанията ще осигури подкрепа на своите близо 2000 служители, които живеят в Русия. Спирането на стопанската дейност включва доставка на продукти на Starbucks, а нейният лицензиант временно ще затвори магазините.

В отделно писмо, публикувано в петък, Джонсън осъди нападенията в Украйна и обеща да дари лицензионните такси от руския си бизнес за хуманитарни каузи в обсадената страна.

"Осъждаме непровокираните, несправедливи и ужасяващи нападения срещу Украйна от страна на Русия и сърцата ни са с всички засегнати", пише Джонсън в това писмо.

Коментари

 • Репортаж от мястото на събитието

  08 Март 2022 23:52ч.

  70-годишната Тамара Сотникова отсича, че хич не ѝ пука за санкциите. "Всичко трябва да си е наше, истинско, натурално! - разпалва се тя. - Какво имаше по съветско време? Нищо! И си живеехме нормално, спокойно."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жоро

  09 Март 2022 9:27ч.

  Въййй достиженията на културата на САЩ напускат, хехеххехе!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи