Само 22 пътници се възползваха от първия полет София-Скопие

Само 22 пътници се възползваха от първия полет София-Скопие

Източник: БТА

 

Едва 22 души пътуваха с първия редовен полет от София до Скопие, който се осъществи днес - 13 години след последния. В столицата на Република Северна Македония е имало доста официални лица, които са посрещнали първите пътници.

По дестинацията ще се лети два пъти седмично - в събота и в понеделник, съобщи за БТА Янко Иванов от авиокомпания "Гъливер" (GullivAir). 

"Всичко е наред засега, като за начало е повече от обнадеждаващо", коментира Иванов. Идеята е да дадем възможност на хората, идващи от Скопие в София, да ползват всички полети, които има в момента на софийското летище и да могат да направят връзка, включително и до морето, обясни Янко Иванов.

Следващата дестинация, която "Гъливер" планира, е София - Тирана.

Възстановяването на въздушната връзка между София и Скопие беше очакваната и оповестена първа конкретна стъпка от сътрудничеството, обявено след първата среща на премиерите Димитър Ковачевски и Кирил Петков, която се проведе на 18 януари тази година в Скопие.

Това не е първата авиолиния, която директно свързва двете столици. На 25 април 1965 г. е открита международна въздушна линия на ТАБСО по маршрута София - Скопие. 

Години по-късно, след като на 15 януари 1992 г. България официално признава Република Македония, през март същата година министърът на транспорта Александър Александров се договаря с министъра на транспорта и съобщенията на Република Македония Александър Лепавцов въздушната линия по маршрут София - Тирана, открита година по-рано, да бъде с директно кацане в Скопие. На 6 май 1992 г. в София тя е официално открита. 

На 14 декември 2007 г. тогавашният министър на транспорта Петър Мутафчиев открива авиолинията по маршрута София-Скопие, която се обслужва от авиокомпанията "България ер". Полетите са прекратени от превозвача през 2009 г.

 

Коментари

 • Уилт

  27 Март 2022 21:11ч.

  Да се осъществят 10-15 полета е даже оптимистично. До Гергьовден приключваме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само 22 пътници се възползваха от първия полет София-Скопие

  27 Март 2022 22:08ч.

  Дайте линията на министърчето от ЕКОНТ-а той е виден оптимизатор и всичко може да изкара на печалба, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • братът на Иван Георгиев от Попово

  27 Март 2022 22:14ч.

  Един приятел ми писа, че, поради големия интерес, полетите Софич Скопие щели да станат ежегодни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя предател простокиро

  27 Март 2022 23:44ч.

  ... ако си е позвлил да субсидира с грешна народна пара това обречено предприятие, за да се "нагоди" на хероинята и хардвардските му джендъри, заслужава да бъде осъден за разхищение на държавни средства в особено големи размери! Гешееев! Къде си? Това е златен шанс да си изкупиш малка част от греховете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До братът на Иван...

  28 Март 2022 7:21ч.

  А в кои години?Може би ВИСОКОСНИ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи