"Райфайзен банк интернешънъл" нарече "морално арогантни" онези, които я критикуват, че все още работи в Русия

"Райфайзен банк интернешънъл" нарече "морално арогантни" онези, които я критикуват, че все още работи в Русия

"Райфайзен банк интернешънъл" (Raiffeisen Bank International) взе на прицел онези, които я критикуват, че продължава да работи в Русия, окачествявайки ги като "морално арогантни", предаде Ройтерс. При все това банката съобщи, че планира да съкрати бизнеса си в страната. Австрийският кредитор сега е най-важната западна банка, която все още работи в Русия, давайки възможност на хора и бизнеси да осъществяват международни плащания, но е под засилващ се натиск да напусне страната.

По време на годишното общо събрание на банката президентът ѝ Ервин Хамезедер обвини критиците в "черно-бяло морално мислене" от "безрискова зона на комфорт" и допълни, че повечето западни бизнеси така и не са напуснали Русия въпреки инвазията в Украйна. Той все пак очакестви войната като несправедлива.

В рамките на същата среща главният изпълнителен директор Йохан Щробъл заяви, че банката обмисля продажба или свиване на бизнеса си в Русия, но ще запази някои дейности, за да съхрани банковия си лиценз.

През януари американските власти започнаха разследване срещу "Райфайзен" заради руския ѝ бизнес. По-рано този месец запознати източници съобщиха за Ройтерс, че ЕЦБ притиска банката да се откаже от високодоходния си бизнес в Русия.

Високопоставен служител на "Райфайзен" съобщи, че банката води преговори с двама потенциални купувачи, единият от които е от Русия, но за сделка са нужни между четири и седем месеца.

По време на общото събрание на банката Хамезедер изтъкна, че "Райфайзен" помага на дипломатическите мисии в Русия да осъществяват плащания в чужбина и посочи, че и някои американски банки, например "Банк ъв Америка" (Bank of America), все още поддържат дейността си в страната.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • MMN

  30 Март 2023 12:45ч.

  Това което няма да ни каже БТА е с какъв прираст е бизнесът им в Русия за миналата година.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • борба

  30 Март 2023 14:48ч.

  Това което не ни казват е че,само 10% от западните компании са напуснали Русия. Ами нали някой трябва да се грижи за тези евроатлантически измекяри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pycĸoтo пpaвитeлcтвo cъздaдe пpeчĸи пpeд ĸoмпaниитe дa нaпycнaт и Райфайзен може да продаде руския си бизнес само с разрешението на Кремъл/ лично от Путин

  30 Март 2023 18:56ч.

  Работата в Русия през годината на войната донесе на Райфайзен рекордна печалба, но акциите й се сринаха с повече от 40%. В края на миналата година банката получи 3,6 милиарда евро печалба (срещу 1,4 милиарда през 2021 г.), като 2,2 милиарда от тази сума идват от бизнес в Русия и Беларус (непосредствено четири пъти повече от преди година). Райфайзен представлява 40-50% от всички парични потоци между Русия и външния свят. Банката спазва закона за отписване на кредити на загинали в Украйна руски военнослужещи. Според FT общо участниците в „специалната военна операция“ (както руските власти наричат ​​войната) измежду кредитополучателите дължат на Raiffeisen седем милиона евро. Каква част от тази сума вече е отписана, не е известно. Правителството на рашистите създаде сериозни пречки за напускане на чуждите компании, а не че те много искат да останат на този пазар и да получават "кървави печалби". Една от пречките е за инвecтитopитe, ĸoитo иcĸaт дa пpoдaдaт бизнeca cи и ca oт "нeпpиятeлcĸи cтpaни" - те тpябвa дa дapят пoнe 10% oт пpиxoдитe oт пpoдaжбaтa нa pycĸия бюджeт. Друга пречка е забраната на изплащането на дивиденти към компаниите майки. Трета забрана е продажбата на руските активи от компании от „неприятелски“ страни без специалното одобрение на Путин ( http://publication.pravo.gov.ru/Document/View/0001202208050002 ) и съгласието на продавача за значителна отстъпка за подходящ купувач. Kaтo ce cлoжaт и зaдължитeлнитe дъpжaвни oдoбpeния, пpeди дa мoгaт дa нaпycнaт Pycия и нaтиcĸ въpxy paбoтoдaтeлитe дa зaпaзят paбoтнитe мecтa със съответната заплаха да бъдат съдени за нарушаване на трудовото руско законодателство, тo зa ĸoмпaниитe cтaвa дocтa тpyднo. "От една страна, имаме много, много добри резултати, от друга страна, имаме огромни проблеми", признава настоящият ръководител на Райфайзен Йохан Щробл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  30 Март 2023 12:57ч.

  Няма само да фалират американските банки и то без бизнес в Русия. Я виж каква жътва "позитивна" има в немските и френските банки, напуснали Русия.Ами швейцарските, испанските, италианските и те на същия хал. Май не е въпросът само до ефтините руски суровини, ами и до крепежа на кирпича на западните банки!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поглед

  30 Март 2023 16:41ч.

  Навремето дедите са слагали слама в керпичите и са биле изключително здрави. Явно в западните банки не са знаели за българската технология за здрав КЕРПИЧ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  30 Март 2023 13:05ч.

  бившият съветник на НАТО, полковник Жак Бо: „Ние не се интересуваме от Украйна като такава: целта на конфликта беше да бъде провокирана Русия и да се унищожи икономиката й чрез санкции."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Замислен

  30 Март 2023 13:22ч.

  Естествено, че краварите ще изтласкат всички, които имат бизнес в Русия, че и в Усрайна, за да не пречат на собствените им бизнес интереси. Едно се чудя - как може да са толкова тъпи европейците, че да не провидят наглата американска схема за зануляване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То пък един бизнес

  30 Март 2023 14:10ч.

  Русийката е няколко процента от който и да е пазар. С тенденция към зануляване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баце, то пък и една гара! Ма коги жена ти с любовника си е там ...!

  30 Март 2023 14:27ч.

  Ех, баце, джендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано! Защо тогава така скоропостижно ЕС се спихна, че чак и вдлъбна? А, това го няма в опорките, май? Викаш, няколко процента, ма тез проценти най по-процентни от други! Идиото???? Козяк, незачет! Опорките и днес много нефелни, бе! Не може ли нещо по-друго! Сега, верно че за това баце и присъдружните му, са супер, че даже и дупер! Ама ...! И, на 2.4.23, умната пред урните! Джендърче недоклатено да не остане! Анадънму?😀

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Велен

  30 Март 2023 15:08ч.

  Само на теб в главата ти име две големи нули "00". Занулен си по рождение!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Естествено,

  30 Март 2023 13:23ч.

  че парите не миришат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Райфайзенбанк

  30 Март 2023 14:21ч.

  прави милиарди от тлъстите комисиони, които смуче от средната класа на Русия, опитваща се панически да прехвърли спестяванията си в чужбина. Представете си човек на 60, развивал 30 г. дребен или не чак толкова дребен бизнес, спестил от труда си 300-400 хил. щ.д. за старини и за жилища на деца и внуци. В един момент научава, че демократичната руска власт е открила негови постове против войната, писани преди 1 година, а адвокатът му му обяснява, че за тези изяви може да бъде осъден и да се прости със спестяванията си. В пристъп на паника нещастникът отива в най-близкия клон на “Райфайзен” и там му обясняват, че срещу 2% ще му открият депозит, срещу още 5% ще му превалутират рублите в щ.д. или евро. А срещу нови 10% ще прехвърлят парите му в банка в Турция или Дубай, а от там срещу поредни 3% ще преведат сумите в банка в ЕС или САЩ. Такъв е днес бизнесът на “Райфайзен” в Русия - да те докара до просия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стига си опявал алабализми

  30 Март 2023 14:27ч.

  Русия поне има оправдание за недемократични действия - Западът й обяви война. А Западът какви оправдание има за фашисткото отношение към гражданите си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти се радвай че

  30 Март 2023 14:34ч.

  Запада не ви е обявил война. Щотобе да ви е обявил 120 000 мужика дадоха фира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има оправдание, плутокрацията

  30 Март 2023 14:45ч.

  си пази властта

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КГБ: "Целите на войната, започната от Путин, е разбиването на Запада: враждебният на Русия Англосаксонски свят трябва да бъде разгромен, а обединената континентална Европа трябва да бъде подчинен съюзник на Русия"

  30 Март 2023 19:17ч.

  След пресконференцията на 17 април 2014 г. машината на руската пропаганда премина на принципно ново равнище, а ударните й пропагандисти пристъпиха към разясняване на публиката на значението на това, което беше казано от ръководството. Един от тези пропагандисти, г-н Мамонтов, на 29 април заяви, че разгръщащата се война ще бъде „война на Русия срещу останалия свят“ . Сергей Кургинян (още един ветеран на пропагандните войни от времената, когато е работил в КГБ и е бил пряко подчинен на шефа на тази организация генерал Крючков, оглавил опита за държавен преврат през август 1991 г.) поясни, че „днешната война ще бъде не Трета, а Четвърта световна, тъй като Третата световна е била Студената война“ , завършила в началото на 90-те години. Още един пропагандист, Сергей Марков, в статия в вестник „Moscow Times“ от 14 май 2014 г., разясни ,че целите на войната, започната от Путин, е разбиването на Запада: враждебният на Русия Англосаксонски свят трябва да бъде разгромен, а обединената континентална Европа трябва да стане съюзник на Русия. Линк към цялата реч на Андрей Иларионов, руски икономист, бивш (2000 – 2005) водещ иконом. съветник на Путин: https://www.marginalia.bg/analizi/chetvrtata-svetovna-vojna/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Местните путинофили съзнават ли кого защитават?!

  30 Март 2023 19:32ч.

  Путинофилите защитават КГБ-властта на рашистките клептократи и обслужващите ги убийци "вагнеров"-ци, ГРУ-шчовци - садисти, изтезаващи в каторгите инакомислещите и съпротивляващи се на войната руснаци и украинци, психопатите руски силоваци и инстутиционализирани отвличания на украински деца - сираци, които рашистите превръщат в новите еничари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ооо, половината свят психопати и убийци

  31 Март 2023 8:09ч.

  само "осъзнатият" плиткоумен трол - цвете за мирисане

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • загрижи ли се

  30 Март 2023 14:29ч.

  За фашистка банда в Русия. И "ау, ко ши стани?" Ще го мислим въпроса кога Банката на Русия купи Лондонското сити или поне Франкфуртското. До тогава няма яд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  30 Март 2023 14:32ч.

  И що да купува? Се едно да си купиш фабрика на 08.09.1944.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Десито

  30 Март 2023 15:15ч.

  Те, руснаците, отдавна си купиха Лондон, миличък. После официално дойдоха индийците и (от вчера) пакистанците да управляват новата си отвъдокеанска колония Великобритания - перлата на "цивилизования" свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Илен

  30 Март 2023 15:12ч.

  Модераторе, не мислиш ли, че е трябва да се трият моментално мненията на 2-3 ментално увредени трола, които замърсяват всеки ден форума? В такива случаи цензурата е напълно оправдана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • как RBI ще пусне кокала

  30 Март 2023 18:00ч.

  нали от Русия и от Източна Европа идват печалбите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаха

  30 Март 2023 18:48ч.

  те без източна европа да са фалирали отдавна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Raiffeisen Bank International реши да продаде или да изтегли от групата руската Райфайзенбанк

  30 Март 2023 19:06ч.

  Raiffeisen Bank International (RBI) реши да разгледа възможността за продажба или изтегляне на руския бизнес от своите активи. Това съобщи Der Standard на събранието на акционерите, каза ръководителят на RBI Йохан Щробл. „Взехме решение да разгледаме потенциални транзакции, водещи до продажба или отделяне на руската Райфайзенбанк и оттеглянето й от групата RBI“, каза ръководителят на банковата група. Щробл отбеляза, че операцията ще се проведе в съответствие с местните и международни закони и разпоредби, както и в диалог с компетентните органи. В Русия дъщерно дружество на Raiffeisen Bank International е включено в списъка на 13-те системно важни банки. В този списък има само две чуждестранни банки - Райфайзенбанк и италианската УниКредит. След началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна и последвалите санкции, Райфайзенбанк се превърна в една от ключовите западни банки в Руската федерация, като представлява около една четвърт от всички евро трансфери към страната. Банката остава една от малкото кредитни институции в Русия, които извършват преводи чрез системата SWIFT. ЕЦБ препоръча на австрийската банкова група Raiffeisen Bank International (RBI) да затвори бизнеса си в Русия, без това да е незабавно. RBI проучва варианти за руското си подразделение, включително опцията за "внимателно управлявано излизане" от руския пазар. През февруари 2023 г. стана известно , че Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ, която отговаря за прилагането на санкциите, е поискала от RBI да предостави информация за операциите на банката в Русия, окупирания Донбас, Украйна и Сирия, както и отчети за транзакции и дейности на отделни клиенти. Банката възнамерява да прехвърли съответната информация на Министерството на финансите на САЩ в три пакета през април, май и юни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  05 Апр 2023 16:55ч.

  Германският министър не иска ли санкции и за тази банка или не е чул какво са казали тези от банаката?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи