Прилагайте тези 6 съвета, за да викате водопроводчик по-рядко

Прилагайте тези 6 съвета, за да викате водопроводчик по-рядко

 

Проблемите с ВиК инсталациите са особено неприятни, тъй като повлияват на цялото домакинство, а често засягат дори и съседни имоти. В немалко от случаите причинителят на проблема е труден за идентифициране, а след намирането му нерядко решението е трудно за изпълнение, поради понижения достъп до засегнатото място.

 

Добрата новина е, че макар ВиК услугите да са абсолютно неизбежни в някои случаи, има няколко прости правила, които биха ограничили и понижили риска от водопроводни аварии. Именно на тях е посветена настоящата публикация.

 

 

Внимавайте какво хвърляте в тоалетната чиния

 

 

Много хора използват тоалетната чиния за кошче за отпадъци, но това е и една от основната причина за получаването на запушвания. Дори тоалетната хартия не се разгражда напълно във водата и съответно може да доведе до натрупване. Ако искате бързо да запушите тоалетната, в нея може спокойно да изхвърляте мокри кърпички, памук, хигиенни материали.

 

 

Може би ще се учудите, но много водопроводчици могат да се „похвалят“ с откриването на материали от котешка тоалетна, памперси, клечки за уши, конци за зъби, храна, дъвки, коса, лекарства при отпушване на тоалетни на клиенти.

 

 

Почиствайте редовно сифоните у дома

 

 

Да, запушването е един от най-честите проблеми, поради които се налага да звъннем на водопроводчик. То обаче е и един от най-лесните за предотвратяване водопроводни проблеми – просто е необходимо да почистваме редовно каналите. За целта е най-добре да се използва механично почистване. В почти всяка местна железария може да намерите специални средства за механично почистване на косми и отлагания в каналите, които вършат идеална работа за целта.

 

 

Не използвайте химически препарати за отпушване

 

 

Професионалистите от Vik-Sofia.eu споделят, че това е една от най-често срещаните причини за протичане на тръбите за мръсна вода. Това е така, защото голяма част от използваните тръби под мивки и сифони, които водят до главната водопроводна инсталация са изработени от пластмаса.

 

 

Силните химични агенти на препаратите разяждат не само натрупаните отлагания в тръбите, но и имат способността да разградят пластмасовите материали, поради което се отървавате от запушването, но може да се снабдите с теч.

 

 

Изключвайте външните кранове за вода през зимата

 

 

Това просто решение ще предотврати замръзването на водата в тръбите, водещи до външните кранове. Включвайте водоснабдяването в тези части непосредствено преди да използвате външния кран.

 

 

Изключвайте основния кран, когато отсъствате за дълго

 

 

Изкарали сте си страхотно на 2-седмичната ваканция със семейство, прибирате се и… сте посрещнати от последствията от внезапна ВиК авария, която е настъпила докато ви няма. Това може да предотвратите лесно, ако просто спрете основния кран за периода на отсъствието ви.

 

 

Обадете се на водопроводчик, когато нещата загрубеят

 

 

Всъщност е важно да не игнорирате малки знаци като конденз по батерии, капене от кранчета, неприятна миризма от сифона и т. н. Когато проблемът бъде оправен навреме от професионалист, независимо дали става въпрос за запушване на канали, тоалетни и мивки или малки течове, всъщност си спестявате бъдещи главоболия от ескалиране на проблема в по-големи непредвидени аварии.

 

 

Ако става въпрос за стара ВиК инсталация, добър съвет е тя да бъде подменена изцяло и то планирано. Това е по-добрият подход, който също ще повлияе в по-рядкото обаждане на водопроводчика занапред. Освен това е и по-прагматично решение, тъй като често за експресна реакция в аварийни моменти таксата за извършване на водопроводни услуги е осезаемо по-висока.

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи