Приходите на Турция от здравен туризъм са достигнали 1,6 млрд. долара през първите девет месеца на годината

Приходите на Турция от здравен туризъм са достигнали 1,6 млрд. долара през първите девет месеца на годината

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Най-предпочитаните от чуждестранните пациенти клинични направления са гинекологията, вътрешните болести, офталмологията, медицинската биохимия, общата хирургия, стоматологията, ортопедията и травматологията, инфекциозните болести и уши, нос и гърло, съобщава БТА.

През първите девет месеца на 2022 г. Турция е събрала приходи от 1,6 млрд. долара от здравен туризъм, сочат данни на Държавната здравна компания (USHAŞ), цитирани от в. "Хюриет дейли нюз".

От януари до септември близо 870 000 чужденци са пристигнали в Турция, за да получат здравни услуги.

Най-предпочитаните от чуждестранните пациенти клинични направления са гинекологията, вътрешните болести, офталмологията, медицинската биохимия, общата хирургия, стоматологията, ортопедията и травматологията, инфекциозните болести и уши, нос и гърло.

Приходите от здравни услуги за чуждестранни граждани са възлизали на 638 млн. долара през 2015 г., когато броят на здравните туристи е малко над 395 000 души.

През следващите четири години приходите от здравен туризъм и броят на чужденците, пристигащи в Турция, за да получат здравни услуги, се увеличават непрекъснато. Приходите се покачиха до 715 млн. долара през 2016 г., през 2017 г. те нараснаха до 827 млн. долара, а през 2019 г. достигнаха 863 млн. долара.

През 2019 г. приходите от здравен туризъм за първи път надхвърлиха границата от 1 млрд. долара, като възлизаха на 1,49 млрд. долара. През същата година повече от 700 000 пациенти са получили лечение в Турция.

"През 2020 г. 407 423 пациенти предпочетоха Турция, за да получат здравни услуги, тъй като глобалната пандемия доведе до забележимо намаляване на броя на здравните туристи", заяви USHAŞ, като уточни, че приходите от здравен туризъм тогава намаляват на 1,16 млрд. долара.

Миналата година 670 730 души са получили здравни услуги, а размерът на приходите от здравен туризъм възлиза на 1,73 млрд. долара, според USHAŞ.

USHAŞ е създадена през 2019 г. под шапката на министерството на здравеопазването, за да популяризира услугите, предлагани в областта на международните здравни услуги в Турция, и да подкрепя и координира дейностите на публичния и частния сектор в посока здравен туризъм, отбелязва изданието.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Спиноза

  03 Дек 2022 21:14ч.

  Като слушам българските доктори- милионери колко са велики, се питам, защо никой не идва да се лекува у нас, ами българите бягат в чужбина, да се лекуват!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защото сме тъпи чуждопоклоници

  04 Дек 2022 18:40ч.

  Защо не закупихме българските табулатори по разработката на БАН, а купихме (дори не наехме за 1-2 гласувания за да ги пробваме, както прави човек при покупка на кола, макар и чисто нова - поне едно кръгче, test-drive) дискредитираните машини на СиелаНорма по технология SmartMatic? Най-интересното е, че в турция НЕ ПРИЕМАТ ваксинирани двойки за лекуване на безплодие... Капиш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи