Правителството изтегли два заема за 4.5 милиарда лева

Правителството изтегли два заема за 4.5 милиарда лева

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Правителството е изтеглило два заема на обща стойност 2.3 милиарда евро или 4.5 милиарда лева, става ясно от справки в трейдърски платформи. Новината още не е съобщена официално от Министерство на финансите. По-големият заем – за 1.3 млрд. евро (2.54 млрд. лева) е със срок на обслужване 7.5 години и доходност, равняваща се на мидсуап +150 базисни точки, което прави около 4.66%. По-малкият заем - само за един милиард евро (1.958 млн. лв.) е със срочност 12.5 години и при него доходността е мидсуап + 185 базисни точки, което е около 5.12%. 

Сравнение с 30 юни 2023 година - първата седмица, след като правителството на „коалицията-сглобка“ обяви бюджетните си планове и намеренията да тегли заеми до максимум пет милиарда лева, показва, че доходността се е покачила незначително - с 0.3 и 0.28 процентни пункта, съответно по 7.5 и по 12.5 годишния дълг, което за по-дългосрочния заем сочи, че цената на ресурса е останала стабилна. 

Стойностите за мидсуап по съответните срочности са осреднени, поради липсата на търгувани емисии и поради това е вероятно официалните данни да покажат лека разлика, но тя няма да е значителна. Казано по-просто, допълнителните лихвени разходи, които България ще плати, заради изчакването, този път не са толкова големи и отчасти се компенсират с факта, че се спестява близо половин година, върху която биха се плащали лихви, ако заемите бяха изтеглени в през лятото. 

Едно на ум

Добрите резултати от заема вършат чудесна работа на Министерство на финансите при положение, че успее да ограничи бюджетния дефицит до само три процента спрямо брутния вътрешен продукт, което прави близо 5.5 млрд. лв. Фискалният резерв към края на октомври е в размер на 9.7 млрд. лв., и изтеглените заеми ще влеят към него допълнителни 4.5 млрд. лв., което ще увеличи общия фискален резерв на държавата до 14.2 млрд. лв. Това означава, че при дефицит близък до планирания, след неговата реализация, в резерва пак ще останат 8.7 млрд. лв. 

Ако дефицитът се окаже по-голям, във фискалния резерв има достатъчно наличности той да се финансира, но държавата ще трябва да бърза с тегленето на нови външни заеми за да финансира близо трите милиарда лева заеми, които падежират догодина, плюс дефицита, който се очаква да се запази и през 2024 година.

Сметката е следната – без да се съберат пари от новоизмислената такса за пренос на газ към Западните Балкани и Унгария, както и без допълнителни средства от облагане на „Лукойл“, в бюджета се очертава неизпълнение на бюджетните приходи с около поне три милиарда лева. Ако не настъпи изненадващо подобряване на фискалната ситуация в двата месеца до края на годината, или ако неизпълнението не се компенсира с орязване на част от разходите (най-вероятно инвестиционните), то фискалният резерв може да падне и до под 6 милиарда лева, и това ще е близо до законово допустимия му минимум и ще говори за финансова уязвимост на държавата, тъй като резервите й ще се свият до размера на целевите средства, които може да се харчат само по предназначение. Такива са спестяванията в Сребърния фонд, учителския пенсионен фонд, заделеното за извеждане на ядрени мощности и др. 

 

 

Коментари

 • Неграмотно

  06 Ное 2023 20:11ч.

  Гласове, който ви е написал анализа към статията трябва да си изгори дипломата и да се гръмне! Това е невероятна тъпотия, като самото действиe на минфин. Потресаващо невежество! IQ 20

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  06 Ное 2023 21:07ч.

  Бря, тука във форума поне случихме на финансови гении. ГолЕм късмет !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  07 Ное 2023 6:57ч.

  Автор е Стефан Антонов. Респект към неговия умствен потенциал и добро познаване на икономическата материя. Винаги с удоволствие чета неговите материали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  07 Ное 2023 10:16ч.

  Тъпанар!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  06 Ное 2023 20:13ч.

  Имам един такъв въпрос Асен взима заеми за да постигне заветните 3% за еврозоната. Що не ми мирише на истина, а на далавера. Нещо нормално за ПП-тата. Въпросът е кой ще плаща след това?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От Неграмотно

  06 Ное 2023 20:16ч.

  В момента най-големите хедж фондове правят залози за спад на лихвите. България прави обратен залог. Познайте кой ще спечели хммм.......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заеми се вземат за да се изплащат

  06 Ное 2023 20:37ч.

  Стари задължения ако е по изгодно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Статията е писана от някой

  06 Ное 2023 20:37ч.

  Неграмотен филолог, родом от Габрово.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  06 Ное 2023 20:39ч.

  Изтегля кредит, за да ги даде на агресора сащ за оръжия! Вместо да се вложат в икономиката, тези американски шпиони ги даряват на сатаната сащ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  06 Ное 2023 21:24ч.

  Абе....когато Орешарски поиска да тегли заем, умните и красивите изкараха белите рояли на жълтите павета и....върнаха Боко. Сега тези същите жълтопаветни измамници продължаватда ни вкарват в кредитната спирала на смъртта. Нашата-не тяхната. Ок. Ще видим какви ще я свършат и те. Българите търпим много. Но не се знае накрая кой ще увисне на бесилото. Асенчо ако продължава в същия дух, може и да изчезне внезапно някой ден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • cihocah

  06 Ное 2023 21:48ч.

  А беше само за един милиард, за да покрие стари задължения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво

  06 Ное 2023 22:00ч.

  Браво !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сульо Пулев

  07 Ное 2023 1:34ч.

  А банките в страната раздават ипотечни кредити на куцо, кьораво и сакато на 2,67 - 2,94%... плаваща лихва. Пита се в задачата: кой е по-малко рисков длъжник - българската държава или имотните инвеститори Сульо и Пульо от Долно Уйно? Докога ще напомпваме БВП през имотите, насърчавайки спекулата и надувайки свръхбалон с цените и търсенето им, докато убиваме потреблението за десетилетия напред на младите семейства, които обикновено са последният купувач по веригата от препродажби и теглят солидни ипотечни кредити с 30 години срок на погасяване, за да се сдобият с дом? А после чакаме поне по две деца в семейство и се надяваме потребителското търсене да тегли икономиката напред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПП патриот

  07 Ное 2023 11:17ч.

  Половината за помощ на Украйна , а другата половина за Израел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи