Потенциалните купувачи на Toshiba оценяват компанията на 22 млрд. долара

Потенциалните купувачи на Toshiba оценяват компанията на 22 млрд. долара
За сега има осем кандидата за японската компания

Остават само няколко дни до събранието на акционерите, на което ще бъде обсъдена подробно приватизацията на Toshiba. По данни на Ройтерс потенциалните кандидати за сделка с японската корпорация са оценили всяка нейна акция на 7000 йени, което по текущия обменен курс съответства на капитализация от 22 млрд. щ. долара. Ако сделката се осъществи, това ще бъде най-голямата продажба на японския пазар от 2018 г. насам.

Тогава активите на Toshiba също бяха замесени в рекордна сделка - консорциум от инвеститори оцени бизнеса с флаш памет на компанията на 18 млрд. долара и по-късно създаде на негова основа независимата Kioxia. Сега корпорацията майка запазва 40% дял в последната, така че косвено оценената капитализация на самата Toshiba се основава на степента на доверие на инвеститорите в същия бизнес с DRAM.

Официалните източници знаят само за осем кандидати за приватизацията на Toshiba, както и за двама инвеститори, които предлагат да наберат капитал по схема, която запазва статута на корпорацията като публично дружество. Капитализацията от 22 млрд. долара съответства на премия от 27% от сегашното ниво и следователно вероятно ще бъде най-постижимата.

Както обяснява Ройтерс, всички нюанси на приватизацията все още не са уточнени, но някои експерти са убедени, че Toshiba ще трябва да се раздели с редица активи, което би затруднило участието на чуждестранни инвеститори в сделката. Сред тях са предприятията на японския конгломерат в областта на ядрената енергия и отбраната. Големи японски институционални инвеститори също изразиха интерес да участват в приватизацията на Toshiba.

Коментари

Напиши коментар

Откажи