По-силният долар ще струва на IBM около 3,5 милиарда под формата на пропуснати ползи

По-силният долар ще струва на IBM около 3,5 милиарда под формата на пропуснати ползи

Икономическите закономерности сочат, че силните национални валути не са толкова изгодни за износителите. В тази ситуация IBM не може да се радва на засилването на щатския долар спрямо редица световни валути, тъй като в края на годината тази тенденция ще намали приходите на корпорацията с 3,5 млрд. долара, както обясниха представители на компанията по време на тримесечното отчетно събитие. През изминалото тримесечие приходите на IBM бяха по-високи от очакванията на анализаторите.

На годишна база приходите на компанията щяха да нараснат с 16% до 15,5 млрд. долара при фиксиран обменен курс, но на практика увеличението беше ограничено до 9%. Това все още е над пазарните очаквания, тъй като анализаторите очакваха приходите на IBM да достигнат 15,2 млрд. долара. Силният долар вече принуди IBM да се прости с 900 млн. долара приходи през второто тримесечие, а в края на годината отрицателният ефект ще достигне 3,5 млрд. долара.

IBM очаква приходите за третото тримесечие да нараснат при фиксиран валутен курс с 5-6%, а свободният паричен поток през третото тримесечие да не надхвърли 10 млрд. долара. IBM оценява въздействието от напускането на руския пазар на 200 млн. долара загубени приходи, като инфлацията и по-силният щатски долар ще навредят на компанията по-значително в това отношение. През следващите три години IBM все още очаква да генерира свободни парични потоци в размер на 35 млрд. долара, без да се отчита предстоящата икономическа криза, толкова дълбока, колкото събитията от 2008-2009 г.

Нещо повече, консултантският бизнес на IBM показва стабилно търсене на услугите на компанията дори в Източна Европа, която географски е близо до регионален конфликт. През последното тримесечие консултантските услуги увеличиха приходите на IBM с 10%, или с 18% при фиксирани обменни курсове. Приходите от софтуерния бизнес нараснаха с 6% (12%), а инфраструктурният бизнес на IBM отбеляза 19% (25%) увеличение. Бизнесът с хибридни облачни решения на компанията нарасна с 16%, или 19% при фиксирани обменни курсове, през последните 12 месеца. Като цяло положителните перспективи за текущите пазарни условия не помогнаха на цената на акциите на IBM, които приключиха търговията в понеделник със спад от 4%.

Коментари

 • Да съдят ФЕД

  19 Юли 2022 12:12ч.

  Нали така се прави при пропуснати ползи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи