Петролът поскъпна в очакване на ембарго от ЕС

Петролът поскъпна в очакване на ембарго от ЕС

Котировките на петрола се повишиха тази сутрин в азиатската електронна търговия, след спад от общо 9 процента през предходните две сесии, на фона на опасения за доставките, в момент когато Европейският съюз работи за получаване на подкрепа за забрана над руския петрол, а големите производители предупредиха, че може да се затруднят да запълнят празнината при засилване на търсенето, предаде Ройтерс.

Сортът Брент поскъпна с 1,42 долара или 1,4 на сто до 103,88 долара за барел, а американският лек суров прибави 1,23 долара или 1,2 на сто до 100,99 долара за барел. И двата контракта поевтиняха с над 1 долара в по-ранната сесия.

Цените на петрола се понижават тази седмица, следвайки пазарите на суровини и акции, заради опасенията за удара върху икономическата активност от прогресивните ковид ограничения в Китай и рязкото повишаване на лихвените проценти в САЩ.

Предлагането обаче все още е изправено пред предизвикателства.

ЕС предложи да наложи ембарго върху руския петрол, но гласуването, което се нуждае от единодушна подкрепа, бе отложено заради твърдата позиция на Унгария и опасенията, изразени от други европейски държави, че техните икономики могат да пострадат.

Въздействието на ембаргото може да е ограничено, ако забраната бъде смекчена, за да разсее притесненията на източноевропейските членки, но според анализатори цените на петрола все пак могат да се повишат.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • тежка, черна мъка налегна Запада

  11 Май 2022 11:17ч.

  Швейцарски експерт заяви, че при очертаващата се ценова конюнктура с тренд твърдо нагоре, Русия ще печели чисто от петрола дори и да си съкрати пазарите. При това тя не само че не ги съкращава, но и ги умножава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  11 Май 2022 11:22ч.

  Глобалните "пазари" най-много се влияят от слухове и политическите изказвания на този или онзи "велик лидер", отколкото на някаква обективна пазарна логика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  11 Май 2022 11:47ч.

  Поскъпнал в сайта на Митрофанова. Проблема при суровинните придатъци е, че нефт има много, чипове няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Май ФАЩ няма да могат да се спасят, храносмилайки глупавото ЕС

  11 Май 2022 13:55ч.

  В глупавото ЕС не остана кой-знае какво за храносмилане. Освен вносната инфлация. Ама така е, когато си фабрично издизайнван да си глупаво ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи