Петков: Интерконекторът с Гърция ще заработи напълно през следващите шест месеца

Петков: Интерконекторът с Гърция ще заработи напълно през следващите шест месеца

IGB е предназначен да транспортира азербайджански газ до България и е завършен на 99%

В края на март премиерът заяви, че интерконекторът с Гърция край Комотини се очаква да бъде завършен до края на юни, а през септември по него може да потече азерски газ. 

В средата на юни пък каза, че е възможно още през юли да заработи гръцката газова връзка и по интерконектора ще тече азерски газ. "Всички прогнозираха септември, октомври, ноември – не, ще бъде отворена през юли месец", каза министър председателят 

Днес министър-председателят Кирил Петков в ексклузивно интервю за азербайджанската медия "Тренд" обяви, че интерконекторът Гърция-България (IGB), който е предназначен да транспортира азербайджански газ до България е завършен на 99%.

Петков подчерта, че азербайджанско-българското приятелство трябва да се превърне в мост за преход към по-голяма енергийна диверсификация.

„За 12 години при предишното правителство проектът IGB не беше завършен, имаше забавяне в изпълнението му. Много съм горд да ръководя правителство, което успя да завърши този проект за шест месеца. През следващите седмици IGB ще работи на пълен капацитет. Проектът е завършен на 99% и IGB ще заработи напълно през следващата половин година. Има редица действия, които трябва да бъдат изпълнени преди да бъде въведен на 100% в експлоатация, за да сме сигурни, че всичко работи безопасно и правилно, както и че отговаряме на най-високите индустриални стандарти“, обясни Петков.

Той подчерта, че изпълнителят на EPC, AVAX, трябва бързо да завърши оставащата работа по интегрирането и тестването на SCADA системата.

„Останалото е основно в юрисдикцията на българските и гръцките институции – поредица от административни процедури, които трябва да бъдат изпълнени. Обичайната времева рамка тук е около 3 месеца, но ние ускорихме процеса на предварително одобрение в България с всички институции, като активно търсихме тяхното одобрение, за да гарантираме стартирането на IGB. Има силна и целенасочена политическа и институционална подкрепа за съкращаване на прогнозния срок“, каза премиерът.

Петков допълни, че България вече е създала работна група с представители на всички заинтересовани институции, която работи за оптимизиране на процедурните срокове.

„Проектът IGB е от голямо национално и регионално значение. Чувам се по телефона с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис всяка седмица, за да обсъдим напредъка по IGB. Това показва степента на ангажираност на двете правителства да подкрепят усилията и мерките за привеждане на IGB в оперативна готовност. В един все по-взаимосвързан свят въпросите за енергийната сигурност са сложни и често изискват координиран регионален подход. България работи активно за увеличаване на потенциала за регионално сътрудничество, като допринася за създаването на липсващата енергийна инфраструктура и гарантира сигурността на енергийните доставки в Югоизточна Европа. Това е пътят към енергийната независимост на България и Южна и Югоизточна Европа, той коренно ще промени степента на зависимост на страната ни“, каза още той.

Петков отбеляза, че българското правителство от самото начало е разбрало значението на газовата независимост и енергийната сигурност на местно, регионално и европейско ниво.

„България премина от 95% зависимост към нулева зависимост и ние бързо реагирахме за осигуряване на газови доставки за българските граждани и бизнеса. За да намалим енергийната си зависимост, посетих Баку и е много ценна срещата ми с президента Илхам Алиев, който изрази готовност да ни помогне да получим допълнителни количества газ през Турция. По-нататъшното развитие на газовата инфраструктура и укрепването на сътрудничеството между страните от региона е важно за гарантирането на сигурността на доставките и диверсификацията в бъдеще“, каза министър-председателят.

Петков отбеляза, че има взаимно желание за разширяване на двустранното икономическо сътрудничество.

„Азербайджан е важен енергиен партньор на България. Но също така открихме много общи икономически възможности в областта на селското стопанство, химическите торове, строителството, отбраната и информационните технологии. Като се имат предвид общите предизвикателства, по-важно от всякога е да продължим да изграждаме активен политически диалог на високо равнище между нашите страни. И много се радвам, че България скоро ще открие почетно консулство в Азербайджан. Дойде време приятелството между нашите две страни да се превърне в мост за бъдещи стратегически икономически проекти и по-голяма енергийна диверсификация“, завърши Кирил Петков.

Източник: businessnovinite.bg

 

 

 

Коментари

 • Що го цитирате това тъпо нищо?

  26 Юли 2022 14:33ч.

  Отивам да повърна!•

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отечествен фронт

  26 Юли 2022 18:22ч.

  Не забравяй да си го изядеш после като добър рубладжия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уточнение

  26 Юли 2022 18:31ч.

  "Отечествен фронт" е нискотарифен американо-турски трол.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Допълнително газ

  26 Юли 2022 14:40ч.

  Не казва нищо колко допълнително газ успя да договори в Азербайджан. Нали летя до там с държанката си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  26 Юли 2022 14:43ч.

  Киро (+правителство) няма абсолютно никакъв принос по този газопровод, но се е всмукал в него като кърлеж. Прави насилствен опит проектът де се свързва с името му. Истината? Финалът се случи едва след като колебаеща се Гърция окончателно мина в ам.лагер и двете ни страни вече са на ръчно управление от Уошингтън. Кириле, ще подведеш само най- неинформираните и заблудените. Остана си кръгла нула.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А отборът

  26 Юли 2022 14:47ч.

  Епични усилия за половинчати решения на кризи ,които сами са предизвикали. Уникални са.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  26 Юли 2022 14:54ч.

  Ситуационно съвпаднаха полит. процеси, интереси и периоди. "Партньорът" е внушил на гърците нужното поведение. Кирилчо връзка няма. Този тръбопровод е абсурдно скъп и затвърждава вече сложилото се правило Бг да я минават по възм. най-високите тарифи, като за приятели, при това бедни приятели. Киро тези неща ги прескача. Ловко разсеян е! Не го и интересува, той беше натоварен с лични задачи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  26 Юли 2022 15:02ч.

  Припомнете си сметките на коляно, които даде Д.Добрев (геппс). https://glasove.com/novini/delyan-dobrev-kam-kiril-petkov-smyatate-greshno-gratskata-vrazka-e-pochti-3-pati-po-skapa-ot-turski-potok Тази с/ка е непълна, има и концептуални грешки в подхода, малко си пада на ниво Взел Киро/Дал Киро (не наш Киро), но поне илюстрира порядъците. Истинската с/ка е още по-негативна за интерконектора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  26 Юли 2022 15:12ч.

  Кирчо ще ми купи колело на газ, ама друг път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  26 Юли 2022 15:50ч.

  За съжаление , въпреки че Киро лъже всеки път когато си отвори устата, пак ще има достатъчно деб%ли които да гласуват за него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шо така

  26 Юли 2022 15:58ч.

  Eeeee... нали конекторът а-ха да почнеше работа след няколко седмици? Шо така бе... Киртаче?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Газ собствено производство

  26 Юли 2022 16:11ч.

  Всеки да яде много боб, и да си събира своя газ в буркани за зимата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Градски Либераст

  26 Юли 2022 16:14ч.

  Киро нали му реза лентичката и върте крана на газта. Сега пък щял да стане след 6 месеца .... Какво беше онова шоу тогава в Гърция ? Ех Куролацио, куролацио, литмусе, литмусе, само кръгли соросоидни идиоти му вярват на тоя !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • „България премина от 95% зависимост към нулева зависимост

  26 Юли 2022 16:31ч.

  Този продължава да плещи нелепости с изявен харвардски акцент..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Политик е този, който обещава да построи мост там, където няма никаква река.

  26 Юли 2022 16:34ч.

  Кирчо и не само мост обещава, ами и фабрика за рибни консерви до него..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Литмусна куролациа

  26 Юли 2022 18:35ч.

  За съжаление това не е последната лъжа на Канадчето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • би било по-лесно

  27 Юли 2022 7:30ч.

  не да броим лъжите кирови, а истините, които е казал! Ще спестим време, нерви и хартия - ще спасим поне една гора! Списъкът е кратък - нула!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи