Пазарът на криптовалути се понижава още - биткойнът падна до 17 700 щ. долара

Пазарът на криптовалути се понижава още - биткойнът падна до 17 700 щ. долара

Този уикенд биткойнът падна до 17 749 щ. долара, а етериумът - до около 897 щ. долара, тъй като собствениците на криптовалути бързат да се отърват от губещите стойност активи. През изминалата седмица двете най-популярни криптовалути на пазара поевтиняха с повече от 35%, продължавайки да преодоляват психологическите бариери. За последен път биткойнът се търгуваше на такова ниско ниво около декември 2020 година.

Криптовалутите леко поскъпнаха днес, като сега биткойнът се търгува за 18 300 долара, а етериумът - за 960 долара. Биткойнът достигна връхната си точка през ноември - 68 789,63 долара. През същия месец цената на Етериум се повиши до исторически връх от 4891,70 долара.

Експертите обясняват срива на пазара на криптовалути, който падна под 1 трилион долара за първи път от началото на миналата година, с макроикономически фактори. Сред тях са нарастващата инфлация и поредицата от повишения на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ. Преди четири дни Фед повиши основния си лихвен процент със 75 базисни точки до 1,5-1,75% годишно.

Компаниите за криптовалути сега се стремят да намалят разходите си, тъй като инвеститорите се отказват от най-рисковите активи, намалявайки обемите на търговия. Базираната в Сингапур борса Crypto.com наскоро обяви съкращаване на 260 служители, или 5% от работната си сила, а Gemini обяви, че ще съкрати 10% от персонала си. От своя страна борсата за криптовалути Coinbase обяви, че съкращава почти една пета от персонала си поради нестабилността на криптовалутите.

Спадът на пазара на криптовалути все още не показва признаци на забавяне, тъй като разпродажбите на биткойн и етериум продължиха и този уикенд. Това се дължи на хедж фондовете и компаниите за криптовалути, които са изправени пред несъстоятелност.

Коментари

 • Пхихихи...

  19 Юни 2022 18:48ч.

  За му мислят "хитрите" последователи на простокиро и Кокорчо. Вечното благоденствие на 35 се отлага безсрочно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дядо Мечо

  22 Юни 2022 14:14ч.

  Биткойните като станат по 0,10 лв бройката може и да си купя неколкостотин за хазарт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи