Nokia и Ericsson напускат руския пазар

Nokia и Ericsson напускат руския пазар

Финландската компания Nokia, един от най-големите производители на телекомуникационно оборудване, ще напусне руския пазар до края на годината. Компанията обяви намерението си да напусне руския пазар още през април. Сега нейни представители потвърдиха намерението си, като заявиха, че руският сегмент от бизнеса ѝ ще бъде закрит до няколко месеца.

„До края на годината по-голямата част от служителите ни в Русия ще напуснат Nokia, а ние ще освободим всичките си офиси. Ще запазим официалното си присъствие в страната до края на юридическото приключване“, коментира говорител на Nokia.

По-рано стана ясно, че друг голям производител на телекомуникационно оборудване, шведската компания Ericsson, също ще напусне руския пазар, ще закрие офиса си в страната и ще спре да предоставя техническа поддръжка. Ericsson планира да приключи процеса на закриване на бизнеса си в страната до края на 2022 година. Преди няколко дни американският производител на компютърно и сървърно оборудване Dell обяви окончателното си оттегляне от руския пазар.

Трябва да се отбележи, че напускането на Nokia и Ericsson може да бъде болезнено за руските мобилни оператори. Тези компании, заедно с Huawei, която също ограничи доставките в Русия, но не обяви оттеглянето си, са сред основните доставчици на телекомуникационно оборудване. Възможно е ситуацията да се коригира чрез паралелен внос. Освен това Русия разработва собствено телекомуникационно оборудване. В момента приоритет е разработването на решения за 4G мрежи, а за момента страната остави 5G на заден план.

Коментари

 • Наблюдател

  30 Авг 2022 9:56ч.

  Много важно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  30 Авг 2022 10:11ч.

  "Huawei, която също ограничи доставките в Русия, ..." --- Тез пък що въртят номера? Нали уж са от "съюзнически Китай"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  30 Авг 2022 13:31ч.

  Тва са некфи допотопни европейски компании.Ериксон? Ма тия още ли ги имало ? :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи