Милиони тонове руски петрол влизат в Европа чрез трети страни

Милиони тонове руски петрол влизат в Европа чрез трети страни

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ембаргото върху руския петрол често се заобикаля чрез трети страни като Китай, Индия и Турция. Белгия и Нидерландия са начело на европейския списък на страните вносителки, които „изпират“ руски петрол, пише белгийският вестник „Де Тейт“ (De Tijd), цитиран от агенция Белга.

След нахлуването на Русия в Украйна, Западът наложи ембарго върху вноса на петрол от Русия и таван на цените на руския петрол. Но тези държави отчасти заобикалят собствените си санкции чрез трети страни, сочи изследване на финландския „Център за изследване на енергията и чистия въздух“ (CREA). Както европейските държави членки, така и други партньори, са внасяли миналата зима петролни продукти, като дизелово гориво и парафин, от пет "перящи" държави. Според буквата на закона обаче, това не е нарушение на ембаргото.

Веднага след налагането на забраната за внос на руски нефт по море доставките от Китай, Индия, Турция, Обединените арабски емирства и Сингапур за страните, за които важи ценовият таван, рязко нараснаха. Тези пет държави се превърнаха в най-големите купувачи на руски петрол след нахлуването в Украйна, често на по-ниски цени заради западните санкции. През последните месеци петте страни заедно са купували 60-70% от общия износ на петрол на Русия, докато преди войната тези страни почти не са купували руски петрол.

ЕС е най-големият купувач на петролни продукти от петорката, като през 12-те месеца след нахлуването в Украйна е закупил малко над 20 млн. тона. Сред тях се открояват Белгия и Нидерландия. От руската инвазия насам през пристанищата Антверпен и Ротердам са пристигнали над 7 млн. тона. Около една трета от тях са внесени след налагането на ембаргото и тавана на цените в началото на декември. От всички държави в коалицията за ценови таван само Австралия, САЩ и Япония са внесли повече "изпиран" петрол през последните месеци.


Източник: "Труд"

 

 

Коментари

 • Не се учудвам. По-ниската цена преодолява

  19 Апр 2023 13:13ч.

  всяко ембарго. Половината "украинско" зърно, внасяно в прифронтовите държави членки - Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България, е с произход Русия. Затова не излязоха сметките на ЕК.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе влиза,бе

  19 Апр 2023 13:23ч.

  На ниски цени се харчи руското гориво,навсякъде по света. Ко да праят рашите.Вече така ще бъде. Ще продават горивата си като цени на стоки за втора употреба

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕС-ес-глупакът

  19 Апр 2023 14:49ч.

  А ти като последен глупак ще плащаш по цени за стоки ескстра качество. Остава ти сал надеждата посредникът да не е проруски играч, ама от голи надежди нали знаеш...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеята е да

  19 Апр 2023 13:24ч.

  Се продава на смешни цени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • недолго музыка играла

  19 Апр 2023 14:51ч.

  Самите американци днес се оправдаха, че петролът глобално ще поскъпва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От ниските цени на руския петрол

  19 Апр 2023 14:23ч.

  печелят вносителите. Губят Русия и големите производители.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • самоутехата "самолъжа"

  19 Апр 2023 14:50ч.

  Кой те излъга, че цените на руския петрол са ниски? Аз не го забелязвам по бензиностанциите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напразно живелите евроатлантици се чудят с какво да се утешат

  19 Апр 2023 19:42ч.

  Вземайте си дърмите и се изнасяйте, за да не ви се налага освен НАТО и ЕС да надживеете и някой от близките си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи