Китайската Eve Power прави завод за батерии за 1 млрд. евро в Унгария

Китайската Eve Power прави завод за батерии за 1 млрд. евро в Унгария

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Китайската компания Eve Power планира да построи завод за производство на батерии край Дебрецен, в Източна Унгария. Инвестицията ще бъде на стойност 1 млрд. евро, по думите на външния министър Петер Сярто.

Според него това ще бъде първата европейска фабрика на компанията, насочена към задоволяване на търсенето на литиеви батерии за електрическите автомобили на BMW. Самите електромобили ще се произвеждат в близкия производствен завод, който в момента е в процес на изграждане.

Eve Power е деветият по големина производител на батерии в света. Очакванията са да бъдат открити нови около 1000 работни места. Правителството ще подкрепи инвестицията с около 38 млн. лв.

„Ясна правителствена цел е да превърнем Унгария в лидер в опазването на околната среда. Искаме да направим Унгария една от страните, които правят най-много за опазване на околната среда и спасяване на планетата“, каза унгарският министър.

Според него търсенето на батерии ще се увеличи десетократно до 2030 г. и добави, че страните, които успешно привличат проекти за заводи за батерии, ще получат дългосрочна гаранция за икономически растеж“ и, че има „жестока конкуренция за такива инвестиции“.

Картината в Европа

Изследване на германския институт за иновации Frauhofer показва, че лидерите по производство на батерии в Европа са Германия и Унгария. Но докато в Германия една трета от производството е от европейски компании, в Унгария се произвеждат най-вече китайски и корейски батерии.

Според изследването поне в средносрочен план неевропейските производители на все още ще доминират местното производство. Едва след 2025 г. европейските производители на батерии ще настигнат неевропейските.

На този фон България остава извън интереса на големите международните инвеститори в батерии. Има обаче някои проблясъци, като южноафриканската Solar MD, която обяви, че открива фабрика за производство на батерии в Русе – родният град на един от съоснователите на компанията Калоян Димов.


Източник: economic.bg

 

 

 

Коментари

 • :-(

  14 Май 2023 18:55ч.

  Отдавна най - голямите фирми за батерии VARTA, GP, ENERGAIZER, DURACEL и които се сетите се произвеждат от КНДР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Къде са американците?

  14 Май 2023 22:02ч.

  Има ли поне един значителен завод в ЕС построен от тях?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи