"Хуавей" ще помага на саудитците в сферата на облачните изчисления и високите технологии

"Хуавей" ще помага на саудитците в сферата на облачните изчисления и високите технологии

Саудитска Арабия и Китай подписаха меморандуми за разбирателство относно водородната енергия и насърчаването на преките инвестиции между двете държави. Това бе обявено по време на посещение на китайския президент Си Цзинпин в Рияд, съобщи Саудитската агенция по печата (SPA).

Китайският президент и саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман Ал Сауд подписаха също така подписаха споразумение за хармонизиране между визията за развитие на кралството за 2030 г. и инициативата на Пекин "Един пояс, един път".

Снощи саудитски и китайски компании сключиха 34 инвестиционни споразумения.

Споразуменията между двете страни обхващат различни области, сред които са зелената енергия, зеления водород, фотоволтаичната енергия, информационните технологии, облачните услуги, транспорта, логистиката, фармацевтиката, жилищните и строителните дейности.

Саудитският министър на инвестициите Халид бин Абдулазиз ал Фалих потвърди, че споразуменията отразяват желанието на Кралството да развива отношенията си с приятелската Република Китай във всякакви сфери.

Той обясни още, че Кралството и Китайската народна република имат солидни отношения и тясно партньорство, което е свидетел на всестранно развитие през последните години, особено след взаимните посещения между ръководствата на двете страни, довели до ползотворно сътрудничество в различни области .

По отношение на облачните изчисления и изграждането на високотехнологични комплекси в саудитските градове, Кралството е подписало меморандум за разбирателство с китайския гигант "Хуавей технолоджис" (Huawei Technologies), посочиха от правителствената пресслужба, предаде Ройтерс.

Посещението на китайския президент в Саудитска Арабия бележи най-голямата му дипломатическа инициатива в арабския свят, според китайски представители.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

Коментари

 • Славин

  08 Дек 2022 18:40ч.

  Китайците ще доминират в бъдеще с мека сила, не като онези кресльовци отвъд океана и слугите им в стара Европа и балтииските мишки. Светът е уморен от лъжи и войни с псевдо лозунги за свобода и демокрация. Десетки години налагаха “партньорство” с тояга и само за тяхна сметка. Трябва пробуждане и арабите като добри търговци първи се усетиха. Браво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  08 Дек 2022 18:46ч.

  Моли се да не доминират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  08 Дек 2022 19:37ч.

  Саудитците не гледат на Света с перспектива, като нас, които се борим да влезем в Шенген и Еврозоната. Това са едни изостанали хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи