"Грийнпийс" критикува Франция, че продължава да купува уран от Русия

"Грийнпийс" критикува Франция, че продължава да купува уран от Русия

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Екоорганизацията "Грийнпийс" призова вчера френското правителство да прекрати "договорите за търговия с уран" между Франция и Русия, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че в отсъствието на международни санкции срещу руските ядрени дейности за граждански цели доставките продължават, независимо от войната в Украйна. В комюнике "Грийнпийс" "настоява за окончателно прекратяване на всякаква ядрена търговия с Русия", съобщава БТА.

Организацията настоява също "за разтрогване на всички действащи договори на френската ядрена промишленост с руската компания "Росатом" и дъщерните й предприятия, като се започне с договорите за търговия с уран между "Тенекс", дъщерна фирма на "Росатом", и, съответно, компании Е Де ЕФ и "Орано".

"Продължаващата ядрена търговия с Русия, при положение, че в Украйна продължава да бушува война, е скандално", заяви Полин Боайе, която отговаря за кампаниите срещу ядрената енергия и енергийния преход в "Грийнпийс - Франция".

Вчера сутринта десетки контейнери с обогатен уран и десет контейнера с природен уран от Русия бяха доставени с кораб на пристанището в Дюнкерк, за да бъдат натоварени на влак и няколко камиона на път за Пиерлат във Франция и /или Линген в Германия, съобщи организацията.

Компания "Фраматом" (дъщерна фирма на Е Де Еф), която изгражда атомни централи и доставя гориво за тях, уточни снощи за АФП, че става въпрос за доставка на суровина за производство на ядрено гориво за завода й в Романс сюр Изер. Горивото е за нашите клиенти и най-вече за френския ядрен парк, обясни тя.

През 2018 г. Е Де Еф е сключила договор на стойност 600 милиона евро с "Тенекс" за "преработка на отработено ядрено гориво на Е Де ЕФ".

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • nan

  30 Ное 2022 21:22ч.

  Грийнпийс е останка от либерасткото минало, която трябва да бъде окончателно затворена

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tox

  30 Ное 2022 22:36ч.

  Ма тия от грийндрийс да отворят една бакалия, па да продават вътре секъв уран. немски, италиански, обеднен, обогатен, със и без черен пипер, с люти чушки, на салата, американски, автентичен югославски....път широк, свят голям. Само дето вече постепенно почват да узряват брюкселските зелки, че то май без усраната може, ама без Русия няма как да се получат нещата, че с перките на изперкел не могат да се стоплят май-май, а скоро няма да могат и колите си да карат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Атанасов

  01 Дек 2022 10:07ч.

  "Грийнпийс" не смее да критикува САЩ, че продължава да купува уран от Русия ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи