Гърците ядат два пъти по-евтино от нас

Гърците ядат два пъти по-евтино от нас

Истинска спекула се вихри с цените на основни хранителни продукти в България. “Труд” провери цените на някои основни храни, които се продават в една и съща верига магазини в България и в Гърция. Оказва се, че у нас някои цени са 30-40% по-високи отколкото в южната ни съседка.

Екипът на “Труд” специално подбра храни, които не са произведени в България или Гърция. Причината за това е, че има разлика в най-масово отглежданите земеделски култури у нас и в Гърция. Например в България е износител на пшеница, а Гърция на маслини. Освен това има разлика в субсидиите за фермерите в двете страни, в климата и условията за напояване също има разлика. Всичко това може да бъде използвано като обяснение защо в Гърция цените на много храни са по-ниски. Затова сравняваме цените на храни на едни и същи производители, които се внасят и в Гърция и в България от една и съща верига магазини, която работи и в двете държави.

 

Холандската отлежала Гауда в разфасовка от 450 грама у нас струва 9,99 лв., а в Гърция цената е 3,75 евро. Става въпрос за една и съща фирма производител, еднакъв срок на зреене на гаудата и за едни и същи разфасовки, но в България цената е с 36% по-висока. Още по-голяма е разликата в цените на сиренето Грана Падано, което у нас се продава по 8,99 лв. за разфасовка от 200 кг. Абсолютно същото сирене в Гърция е 3,29 евро. У нас цената му е с близо 40 на сто по-висока.

Редица производители, които използват собствена дистрибуторска мрежа, продават стоките си на различни цени в различните пазари. Най-често пазарните стратегии са две. При първата в страните с по-ниски доходи продават стоките на по-ниски цени, за да бъдат достъпни за доходите на местното население и хората да ги купуват. Втората пазарна стратегия е, когато търговецът или производителят не могат да разчитат на голям оборот в страна с по-ниски доходи, да се опитат да продадат стоката на по-висока цена като я включат в по-висок ценови сегмент от пазара. Логиката за търговеца е, че когато малко хора купуват стоката, поне да я взимат на висока цена.

Оказва се, че у нас прилагат втората пазарна стратегия и се опитват да продават вносното сирене като луксозна стока. За повечето жители на Европа сиренето е просто основен хранителен продукт. А у нас се превръща в лукс и килограм Грана Падано излиза 44,95 лв. Човек на минимална заплата за един месец работа може да купи само 16 кг. от това сирене. А в Гърция с минималната заплата може да купят 43 кг.

 

В България продават сирене Ементал в разфасовка от 400 грама за 8,49 лв. В Гърция в магазин от същата търговска верига, абсолютно същото сирене е на цена 3,49 евро. У нас цената е с 24 на сто по-висока. В България Моцарела в разфасовка от 250 г. струва 4,49 лв., а в Гърция разфасовка на същия производител от 125 грама струва 0,99 евро. Оказва се, че цената у нас за килограм от сиренето е с над 15% по-висока отколкото в Гърция, и то при положение, че по-принцип по-големите разфасовки, каквито продават в България, са по-евтини. У нас струват със 74% повече.

При спагетите разликата е най-голяма

Мортаделата е с малко отгоре

 

Най-драстичната разлика в цените в магазини от една и съща търговска верига в България и в Гърция е при спагетите. В България пакет спагети от 500 гр. струва 2,35 лв. В Гърция пакет лингуини на същия производител и същия грамаж струва 0,59 евро, а пакет спагети е 0,69 евро. Основната разлика между спагетите и лингуините е, че спагетите са дълги и кръгли, а лингуините са дълги и плоски. Има малка разлика и в съставките. В магазина в София, който “Труд” провери, от по-евтините лингуини въобще нямаше, а спагетите са с близо 74% по-скъпи отколкото в Гърция. Като всички тези изчисления са направени при курс на еврото от 1,96 лв. - курсът “продава” на обменните бюра, на който всеки може да купи евро срещу левове.

 

Големите търговски вериги, които правят големи обороти, биха могли да договорят с банките и по-добър обменен курс.
В Гърция значително по-евтини са и редица други стоки като перилни препарати например.

При вносните за България и Гърция месни продукти също има разлика в цените, но тя не е толкова драстична. Например мортадела в разфасовка от 150 грама у нас се продава за 3,99 лв. В Гърция абсолютно същата мортадела струва 1,99 евро. На пръв поглед цената изглежда една и съща. Но обменният курс не е два лева за евро. Реално цената у нас е с 2,3% по-висока, отколкото в Гърция.

Оборотът е с над 10% по-малък спрямо миналата година

Свиваме покупките на храни

Спад при компютрите и телефоните

През всеки от месеците от февруари до юли има спад на продажбите на храни и напитки спрямо предходния месец, което се дължи на нарастването на цените.

Високите цени на храните доведоха до свиване на продажбите. През юли има спад с 10,5% на оборота при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия в сравнение със същия месец на миналата година, обявиха от НСИ.

Това е втори пореден месец на спад на продажбите на храни и напитки на годишна база. През юни намалението беше с над 3 на сто.

Тенденцията за свиване на покупките на храни започва още от началото на войната в Украйна. През всеки от месеците от февруари до юли има спад на продажбите на храни и напитки спрямо предходния месец. През юни и юли свиването на продажбите е съответно с 2,5% и 3,5% спрямо предходния месец. Данните на НСИ показват, че колкото повече нарастват цените, толкова по-голям е спадът на продажбите.

Свиване на потреблението е единственият начин за стопиране на инфлацията. Пазарната логика е, ако хората се запасяват и пазаруват повече, цените да нарастват. А при свиване на търсенето цените ще нарастват по-малко, а в редица случаи може дори да бъдат понижени. Именно с цел свиване на търсенето и предпазване от риска от трайно повишаване на инфлационните очаквания в четвъртък Европейската централна банка повиши основните си лихви с 0,75%, което досега в историята на еврото не се беше случвало. Освен това ЕЦБ обяви, че повишения на лихвите ще има и при следващи заседания на Управителния съвет.

За втори пореден месец има спад в продажбите на компютри и мобилни телефони. През юни оборотът в търговията с компютърна и комуникационна техника се сви със 7% спрямо предходния месец, а през юли спадът е с 5 на сто. През юни и юли има и спад на онлайн продажбите спрямо предходния месец - съответно с 3,4% и 2 на сто.

За разлика от храните, където има сериозен спад, продажбите на дрехи и обувки нарастват значително. Пред юли оборотът в търговията на дребно с облекло, обувки и кожени изделия е с близо 30% по-висок спрямо същия месец на миналата година.


Източник: "Труд"

 

 

 

 

Коментари

 • Бигот

  11 Sep 2022 9:35ч.

  Нормално е, короната показа грозната (за гъркофилите предатели) истина - под маската на горди бунтари, гърците се оказаха много по-верни поданици на Сорос от нас. Затова купичката им ще е по-пълна, поне докато Сорос разпределя дажбите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-скоро нашите търгаши са супер алчни! Не е само с Гърция разликата в цените. Взимаме най-ниските заплати, но купуваме на едни от най-скъпите цени в Европа. ФАКТ!

  11 Sep 2022 9:53ч.

  Освен геополитическите игри, ние (в случая - търговците ни) сме си виновни също толкова. Неоспорим факт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колко е хубаво да не си затормозяваш акъла

  11 Sep 2022 9:55ч.

  И да имаш едно едничко простичко обяснение за всичко случващо се на този свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Търговците - виновни? Търговците се възползват и винаги са на принципа: "Болен на легло се е*е".

  11 Sep 2022 9:59ч.

  Търсете вината... из други места.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истинска спекула се вихри с цените на основни хранителни продукти в България.

  11 Sep 2022 10:16ч.

  Заслугата е на така наречените чуждестранни инвеститори клас А, до колкото един бакалин, който и да е той може да е изобщо инвеститор, а не касичка за източване на капитали съсипала малките и средни бакалии в България?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-малко държава в икономиката. Най-добре хич.

  11 Sep 2022 10:24ч.

  Слава на седесе и демокрацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бигот

  11 Sep 2022 10:37ч.

  Да, сигурно нашите търгаши са алчни, а гръцките са добри и милеят за народа :) от къде черпите толкова наивност бе хора?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Търговците - виновни? Търговците се възползват и винаги са на принципа: "Болен на легло се е*е". 11 Sep 2022 9:59ч. Търсете вината... из други места.

  11 Sep 2022 14:40ч.

  Значи ли това, че гръцките антимонополни служители са с 36% по-малко корумпета от тукашните?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леко Пресилено...

  11 Sep 2022 10:36ч.

  1кг овче сирене, 43% масленост, излиза 20лв/кг. При ок. 3000лв месечна заплата смятайте каква "евтиния" е и в Гърция. Вярно, че в България и качеството обикновено е надолу и директни сравнения не са лесни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  11 Sep 2022 10:43ч.

  Краве сирене от турския магазин -- 10,50 за кг. В кутия, в саламура, може да изкра и пет месеца в хладилника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама как така

  11 Sep 2022 14:52ч.

  това не е политкоректно за правоверните западнярски поддръжници. Купувайте западните стоки от западните вериги, както е описано в статията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  11 Sep 2022 11:24ч.

  Колониите са за това - да носят евтини ресурси и високи приходи на колонизаторите! А ние не сме и колония, а помийна яма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  11 Sep 2022 13:56ч.

  Браво на търговците и тяхната промяна ...................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рукола Z

  11 Sep 2022 12:01ч.

  Ние сме милионерите в сектата ЕС, всички други ядат по-евтино от нас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  11 Sep 2022 15:21ч.

  открихте америка от години пишем че билла виена не е билла в люлин или лидл в марбург там влизат само шалвари и забрадки защото е евтино не е лидл люлин

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  12 Sep 2022 8:38ч.

  Нека им е на гърците! Затова са дебели и грозни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зорбас Узакис

  24 Ное 2022 13:35ч.

  То ние щото много сме се разхубавили. Българите отдавна минаха гърците по бирени тумбаци и мазни гуши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи