Футболът като „социален феномен“ и как да продължи да се развива

Футболът като „социален феномен“ и как да продължи да се развива

Цар Футбол или най-популярната спортна игра печели безброй фенове не само в България, но и навсякъде по света. С годините този спорт е прекрачил границите на просто определението игра и спокойно може да се каже, че се е превърнал в своеобразен „социален феномен”.

Страстта по футбола е несломима. Неслучайно най-многобройни са отборите, включително и в България, именно в този спорт. У нас има футболни отбори на всички нива - от професионалната efbet лига до аматьорските местни тиймове, сформирани по приятелски.

 

В подкрепа на определението на футбола като „социален феномен” сред фенските маси се предава една история от Първата световна война, когато на Коледа през 1914 г. на Западния фронт, в белгийския град Ипер, ожесточено сражаващите се британски и германски части спират сраженията и обявяват „Коледно примирие”.

Войниците излезли от окопите в т.н. ничия земя и си разменили подаръци – цигари, уиски, шоколад. Пийнали заедно и се повеселили.

Апогеят на примирието бил футболен мач, спретнат набързо, с подръчни средства и два сформирани набързо отбора от войниците от двете армии. Без съдия и врати, направени от шапките им. Един от шотландските войници извадил топка. Не било лесно да се играе на заледената земя, а мачът продължил само един час. Завършил 3:2 за германците, макар, че се среща и друга информация.

 

 

На следващия ден военните действия били подновени. Но макар и само за един ден, се случило коледно чудо и „виновник” за това бил футболът. 

В тази история футболът прекрачва всички граници - границата между игра, спорт, социален феномен, границата поставена в мисленето на хората, границата между държавите, между две враждуващи сили, между два окопа, по време на най-жестоката война.

 

В България има също много достойни истории за несломимата страст към футбола. В днешно време едно от големите предизвикателства пред запалянковците, които искат да осъществят мечтата си да играят, е да сформират и поддържат отбор, пък бил той и аматьорски. Да осигурят терен, екипи, да покрият разходи за пътувания, нужни за мачовете с други отбори.

Професионалната efbet лига има, макар и ненапълно достатъчна, подкрепа от държавата. Отборите са популярни, за да успяват да си намерят спосори.

Как се фининасират обаче аматьорските клубове? Предимно със собствени средства. Както войниците от Ипер, страстта към футбола е по-голяма от всяка трудност по пътя. По принцип футболните клубове би трябвало да могат да използват собствения си ресурс – марка, история, фенове, от които да получат добавена стойност за своята издръжка – чрез търговска дейност например. При малките любителски отбори обаче не е толкова лесно. Затова и за тях е много важно да намерят финансова подкрепа или спонсор.

 

В лицето на efbet много от аматьорските клубове в България, особено футболните, намират надежден партньор. Компанията заделя част от приходите си, за да подкрепя български отбори, включително аматьорски. Средният годишен бюджет на компанията за спонсорство е около 25 млн. лв.

Аматьорските клубове са част от всички подкрепени клубове. Със средствата отборите могат да си гарантират покриване на най-неотложните разходи за подготовка и участия.

Но каква е мотивацията на собствениците на efbet да инвестират такъв голям бюджет, особено в аматьорски клубове?

На първо място, тъй като са търговско дружество, именно във феновете на спорта те виждат своята най-точна аудитория.  Но малките клубове нямат почти никаква фенска маса, да не говорим за ефирно време.

Тогава защо инвестират в малки отбори?

Собствениците на efbet - братята Боян и Цветомир Найденови са запалени фенове на спорта, а и от малки са спортни възпитаници.

Според тях е редно да се инвестира на всички нива, за да се гарантира качествен спорт и за да може да се откриват нови таланти, което от своя страна ще гарантира достатъчно фенове и зрители.

И дали няма конфликт на интереси?

„Няма как да има такъв, при положение, че efbet е частна компания, която подкрепя не просто един и два отбора, а цялото първенство. За всяка бетинг компания е важно срещите да предизвикват интереса на феновете и резултатът от тях да не е предизвестен заради огромна разлика в класите на тимовете. Важно е да се повиши качеството на играта като цяло, за да има повече оспорвани двубои и да се предизвиква по-голям интерес у запалянковците към дербитата на всички нива и във всички лиги.”, споделят от компанията.

 

 

В материала са използвани информация и снимки от sportspirits.eu.

Коментари

Напиши коментар

Откажи