ЕС е замразил руски активи на стойност над 17 милиарда евро

ЕС е замразил руски активи на стойност над 17 милиарда евро

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Европейският съюз е замразил руски активи на стойност над 17 милиарда евро чрез наложените на страната санкции, съобщи комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, цитиран от ДПА.

"До момента са замразени активи на 90 лица в седем страни членки на стойност над 17 милиарда евро, 2,2 милиарда от които - в Германия", каза белгийският политик пред медийната група "Функе".

От началото на конфликта в Украйна през февруари, ЕС е приел осем пакета санкции срещу Русия. 

Украински политици неколкократно призоваваха тези замразени активи да се използват за възстановяването на страната им след края на войната. "Ако средствата, замразени от ЕС, са от престъпен бизнес, е възможно да се превърнат в компенсационен фонд за Украйна. Те обаче са далеч от необходимото за възстановяване", коментира темата Рейндерс.

Като част от санкциите на Запада бяха замразени валутни резерви на руската централна банка в размер на 300 милиарда евро, припомни той. "От моя гледна точка, има възможност тези средства да се задържат като гаранция, докато Русия не пожелае доброволно да участва във възстановяването на Украйна", смята еврокомисарят.

Преди няколко дни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви следното

"Целта на ЕС не е да замрази, а да конфискува руските активи в Европа. Но от правна гледна точка това не е елементарно и лесно. Работим по въпроса, имаме задачи, които ни предстоят и сме създали работна група, наречена "Изземи и замрази". Затова трябва не само да ги замразим, но и да създадем правна основа, за да можем да използваме тези активи за възстановяването на Украйна."

 

 

 

Коментари

 • фон дер лайнеН

  29 Окт 2022 13:32ч.

  "Открадни и прибери" е по-точното наименование на ...работната еврогейска ...група.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моско москала

  30 Окт 2022 20:26ч.

  ами тя Русия съвсем доброволно ще си я възстанови Украйна ,когато си я завладее.Те затова и много-много не издевателстват върху мостове язовири и централи, Американската схема е - да им счупим всичко,а после марионетното им правителство ще ни плати НА НАС с петрол да ги възстановим,ама тоя път няма да мине

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обикновени

  29 Окт 2022 13:48ч.

  Крадци

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евросъюзът си отива

  29 Окт 2022 14:01ч.

  https://inosmi.ru/20221029/evro-257315382.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заглавие едно - статия съвсем друго

  29 Окт 2022 15:48ч.

  Не са руски активи, а активи на руснаци. Огромна разлика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  29 Окт 2022 15:51ч.

  Това "замразяване" е новата модерна дума на чиста кражба! Новата "модерна" д Това "замразяване" е новата модерна дума на старата дума "кражба", за да звучи невинно и заблуждаващо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак Маги

  29 Окт 2022 15:59ч.

  Извинения за горните повторения, досадна грешка на бързането при изпращане ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  29 Окт 2022 16:19ч.

  Национализацията на чужди активи може да бъде легален повод за война, защото има прецеденти. Западните страни вече са обявявали война на Египет заради опит да бъде национализиран Суецкия канал и такава война е водена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  29 Окт 2022 16:22ч.

  Поредната кражба!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  29 Окт 2022 16:45ч.

  Публикуваната от Министерството на отбраната на Русия информация за участието на Великобритания в унищожаването на „Северен поток“ дава основание да се изиска Лондон да заплати щетите, нанесени на всички участници в проекта. Lenta.ru

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кой въвлича България във война

  29 Окт 2022 16:48ч.

  Крадци ! Свикнали са на кражба. от Ирак, Либия, Сирия,Афганистан,Виетнам, са плашат всички ,които не им се подчиняват. Е сега ще умират заедно с нас. Натовската паплач ще бъде изтрита,. Светът ще остане. Не могат да взривят планетата. Тя може без натовски изроди и убийци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха

  29 Окт 2022 17:20ч.

  Пиндосите са свикнали да крадат от другаде. Сега няма от къде освен от от ЕС. Саудитска арабия ги отказа.Аванта от никъде. Гепване от васалите от ЕС .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  29 Окт 2022 18:27ч.

  "Цел на ЕС-конфискуване на руски активи, НО от правна гледна точка не е елементарно и лесно"-фон дер... Създали и раб. група"Изземи и замрази"- названието е неточно, по скоро да се назове''Замрази и открадни". :) ЕК нарушават съзнателно законите, но цинично изискват другите да ги спазват. Позорно мислене и поведение - "пирати'' от 21 век!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анита

  29 Окт 2022 20:08ч.

  Скоро ще замразят и мозъчните си клетки! За какво са им...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смерш

  29 Окт 2022 20:29ч.

  Нищо ново под слънцето. Дядовците им обираха, а после и убиваха богатите евреи. Сега 6 олигарха са вече мъртви, преди това естествено с “блокирани” средства. Олигарсите бяха стар проблем на Путин, либералофашизма му го разреши, вече никой няма да посмее да изнася пари в чужбина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юриспроденция

  29 Окт 2022 21:01ч.

  Е в крайна сметка в един съдебен процес ищеца си взема всичко - главница, такси и разноски барабар и лихвите върху главницата. Тъй че увреждащите патримониума в случаятака наречен ЕС да не се радват..... Идва видов ден

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  29 Окт 2022 22:35ч.

  Само плашат, няма да посмеят, Русия не е някоя от бившите им колонии или страна от най-третия свят. След година-две ще ги връщат милиардите с лихвите. В тих ужас са от много вероятното поражение в Украйна, след което икономическата криза ще ги съсипе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • докато дойде време за възстановяване, Украйна ще е изчезнала

  01 Ное 2022 16:45ч.

  Тези пари отиват при господарите на урсула с фекалната фамилия. Не мога да не я похваля, че се справя отлично с ролята си на икономически убиец на ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи