Данъци при бракуване на кола

Данъци при бракуване на кола

Все някога идва денят, в който автомобила се амортизира и се налага по-често и редовно да се отбивате в автосервиз, където механиците ще работят по отстраняването на най-различни повреди като следствие на експлоатацията му.
Понякога отстраняването на повредите не са по джоба на всеки и изпаднал в такава ситуация, човек се затруднява при взимането на най-правилното решение.

 

Спиране на кола от движение

Много важно уточнение е, че докато колата Ви се води спряна от движение, Вие дължите за нея местен данък т.е. колата Ви не е снета от отчет от Общината и продължава да тече разход за нея.
Също така, Вие може да продавате спряна от движение кола, но само ако са платени всичките данъци по нея.
Може да я върнете за скрап, обаче, а едва след това да заплатите, онова което дължите като местен данък.

 

Как се прекратява регистрацията на автомобил

При прекратяване на регистрацията на колата отивате с номерата в КАТ и декларирате причината, поради която снемате колата от отчет. Това може да бъде някоя от следните причини:

- Тотал щета, когато застрахователят декларира, че ще Ви изплати обезщетение.

- Съхранение в частен имот е, когато декларирате, че ще съхранявате излязлото си от употреба Моторно превозно средство в частен имот, тъй като няма да имате право да го съхранявате на Общинска земя, защото вече ще се води отпадък.​​​​

- Унищожено МПС в природно бедствие – тогава декларирате, че Ви е сполетяло таковасъбитие и отписвате колата от КАТ.

- Конфискация на автомобила е, когато декларирате, че по някаква причина колата Ви отнета в полза на държавата по законно-установения ред.

- Регистрация в друга държава, когато декларирате, че сте регистрирали автомобила в друга страна и сваляте регистрацията му у нас.

- Предаден за разкомплектоване, когато представите документ в КАТ, че сте предал стария си автомобил за рециклиране.

 

Какви данъци ще дължите, когато върнете колата си за скрап

Когато предадете колата си за бракуване в пункт за скрап, Вие ще получите удостоверение за дерегистрация на колата, с което в 14-дневен срок трябва да идете в КАТ, където с него да предадете номерата.
Тогава колата се снема от отчет и Вие вече не дължите за нея никакви местни данъци и такси.
Единственото, което ще Ви се начисли в Общината е местният данък до деня, в който е предадена за рециклиране.

 

Колко ще Ви струва да бракувате колата си

Да позвъните на компания като „Екометал инженеринг“ ЕООД, която рециклира Излезли от употреба моторни превозни средства, за да продадете МПС-то си за скрап е, колкото всяко друго телефонно обаждане.
Предаването на колата, също е освободено от такси, дори за транспорт няма да платите нищо, защото колата Ви се взима от адрес безплатно.
Всичко е за сметка на търговеца и дори накрая получавате в брой, на място, по време на извозването и не малка сума, за продажбата на стария си автомобил.

 

Как да отпишете колата от данъчното

След като отпишете веднъж колата си от КАТ, тя автоматично се снема от отчет в Общината, съответно – в териториалното данъчно и Вие вече не дължите никакви данъци за нея.

 

Коментари

 • На стара коза яре

  08 Авг 2022 16:42ч.

  Поредните български простотии.Ей сега да отида и бракувам. И на място документи за 5 минути и 500 Евро ще ми дадат.1 формуляр ще дам в комисариата.Данът община не плащам.Винетки няма.Двигател е резервна част.Номерата ги правят дори в кафенето.Български простотии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи