Bloomberg: САЩ тихомълком са поискали големите банки да продължат да работят с руски фирми

Bloomberg: САЩ тихомълком са поискали големите банки да продължат да работят с руски фирми

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министерствата на финансите и на външните работи на САЩ тихомълком са призовали големите банки да продължат да работят с някои стратегически руски фирми, съобщи Bloomberg, позовавайки се на неназовани източници, запознати с въпроса.

Според агенцията това е сигнал, че администрацията на Джо Байдън се стреми да постигне баланс между възпрепятстването на руската инвазия в Украйна и избягването на неблагоприятното въздействие от санкциите, предназначени да накажат Москва за войната.

На „горещия стол“ първи седна Джейми Даймън – изпълнителен директор на JPMorgan Chase&Co. По време на седемчасовото изслушване в Конгреса на 21 септември представителят на демократите от Калифорния Брад Шърман притисна Даймън дали банката му ще прекрати връзките си с руски компании, включително с енергийния гигант "Газпром".

Шърман твърдеше, че банки като тази на Даймън се възползват от вратичка в санкциите, за да продължат да правят бизнес в Русия въпреки нахлуването ѝ в Украйна. "Изпълняваме инструкциите на американското правителство, както те ни помолиха", отговори Даймън, преди Шърман да го прекъсне и да се обърне към Джейн Фрейзър от Citigroup Inc. с подобно запитване.

Размяната на реплики показа как най-големите банки в страната са въвлечени в борбата между администрацията на Байдън и Конгреса по отношение на санкциите. Според запознати със ситуацията, зад кулисите Министерството на финансите и Държавният департамент са настоявали банковите гиганти, включително JPMorgan и Citigroup, да продължат да работят с определени стратегически руски фирми, пише Bloomberg.
"Конгресът трябва да разбере следното - правителството на САЩ не е наложило цялостно ембарго на Русия, все още има вратички, в които бизнесът е разрешен", заяви Нединма Ифуду Нвеке - адвокат, специализиран в икономическите санкции. Министерството на финансите "ще продължи да провежда срещи, за да обучава банките за тези допустими сделки, особено в хуманитарната сфера", каза Нвеке.

Администрацията на Джо Байдън неведнъж е заявявала, че иска банките и предприятията да продължат да насочват паричните потоци към несанкционираните сектори на руската икономика. Но досега не е съобщавано за обхвата на разговорите ѝ с банките. Служители на Министерството на финансите и Държавния департамент призоваха кредиторите да продължат да предлагат основни услуги като сетълмент в щатски долари, платежни преводи и търговско финансиране за руските компании, освободени от някои аспекти на санкциите - като "Газпром" или производителите на торове ПАО "Уралкалий" и ПАО "ФосАгро", твърдят източниците на агенцията.

От банките се очаква да прилагат ограниченията, като отказват услуги на санкционирани банки, лица и организации, и могат да бъдат наказани с глоби в размер на няколко милиарда долара за неспазване на изискванията. В същото време те са от основно значение за поддържането на паричните потоци по света, дори и когато те до голяма степен се оттеглят от Русия.

Месеци наред ръководството на Citigroup съкращаваше операциите си в Русия, като се освобождаваше от деривати и намаляваше общата си експозиция към страната - до 7,9 млрд. долара до 30 септември в сравнение с 9,8 млрд. долара в началото на годината. Много преди инвазията на Путин в Украйна Citigroup обяви, че възнамерява да се откаже от потребителското банкиране в Русия. През август компанията заяви, че ще закрие тези операции заедно с подразделението си за търговско банкиране.

Миналия месец Фрейзър обяви, че Citigroup ще закрие и институционалните си операции в Русия. "Подкрепяме нашите мултинационални клиенти в Русия", каза Фрейзър миналия месец. "Сега ги информираме, че ще прекратим почти всички институционални банкови услуги, които предлагаме, до края на първото тримесечие на следващата година.

В този момент единствените ни операции в Русия ще бъдат тези, които са необходими за изпълнение на оставащите ни законови и регулаторни задължения". JPMorgan също започна да се оттегля от повечето си операции в Русия след инвазията, въпреки че компанията заяви, че "ограничените дейности" ще продължат. Представители на Citigroup и JPMorgan отказаха да коментират, а говорителят на офиса на Шърман не даде коментар, когато беше потърсен по телефона, заявяват от Bloomberg.

Говорител на Министерството на финансите заяви, че ведомството е издало насоки за банковата индустрия, за да се увери, че дейностите за хуманитарна помощ, енергетика и селско стопанство са разрешени. В по-голямата си част усилията на Министерството на финансите се наблюдават от заместник-министъра Уоли Адейемо и Лиз Розенберг - помощник-министър по въпросите на финансирането на тероризма и финансовите престъпления. Агенцията също така е изготвила страници с често задавани въпроси, за да напомни на банките, че някои отрасли на енергетиката, зърнопроизводството, комуникациите и други са освободени. Издадени са и общи лицензи, за да стане още по-ясно на банките, че тези дейности могат да продължат.

Citigroup прекратява банковия си бизнес в Русия Американската инвестиционна банка Citigroup обяви в четвъртък, че ще прекрати своя потребителски и местен търговски банков бизнес в Рус... Прочети повече Въпреки това банките са предпазливи и подлагат повечето бизнес контакти дори с руски клиенти, които не са подложени на санкции, на сложен и дълъг процес на проверка. Това накара администрацията да насърчи кредиторите да продължат да банкират определени руски компании, пише Bloomberg.

 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Не само банките

  08 Ное 2022 16:00ч.

  Много от големите фирми на САЩ, като Apple, продължават да продават в Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  08 Ное 2022 16:01ч.

  в момента на Таймс Скуеър на големите рекламни LCD екрани върви следната "реклама" - "Mars не е шоколад", "Milkey Way - не е шоколад"... "Black Hole - това е един тип от Украйна", след което се появява снимка на Зеленски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русийката на картата

  08 Ное 2022 16:11ч.

  Изглежда много голяма, но всъщност е много малка икономика и малък около 3-4 % от световния пазар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  08 Ное 2022 16:14ч.

  това е още един мит, който ще бъде развенчан в близките години.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Казаха го наскоро

  08 Ное 2022 16:56ч.

  Икономисти от Запада заявиха: Гиворехме, че икономиката на Русия е по-малка от тази на Италия. Оказа се, че това изобщо не е вярно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  08 Ное 2022 18:36ч.

  Киро Про100то вече не е премиер, но папагалите продължават да повтарят тъпите му опорки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама кък така? Христо Бойкикев от ДАеБЪЛГАРИЯ каза никакъв бизнес с рушняците!

  08 Ное 2022 16:16ч.

  Иначе няма грантове!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  08 Ное 2022 16:19ч.

  САЩ чудесно знаят, че не може да причинят нищо на Русия, без самите те да бъдат унищожени, но нямат нищо против да самоубият ЕС чрез войната в Украйна, с цел привличане на промишлени, икономически и човешки ресурси от Европа в Америка. На Русия и е все едно дали ще продава на Германия и Франция или на Китай и Индия. От настоящата криза двете империи ще излязат много по-силни- Русия ще възобнови производствените възможности на СССР, САЩ ще компенсират нанесените през последните десетилетия щети, Европа ще стане сбъдната мечта на англосаксонците- голяма картофена нива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сама срещу цялата глутница

  08 Ное 2022 16:20ч.

  Тоя боклук и тридесетте му жалки евролакея Путин ги бие без даже да ги санкционира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хамериката са тарикати

  08 Ное 2022 16:24ч.

  за разлика от евро глупаците в Брюксел

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-само за JPMorgan

  08 Ное 2022 18:02ч.

  JPMorgan беше собственик на 50% от Сбербанк.На колко точно само господ знае.Сбербанк е нещо като ДСК само че в Русия и клонове в бившите републики вкл.Украйна.Уж се оттеглиха.Но........Герман Греф е на поста си.Само погледнете и сравнете данните за офиц.печалби на Морган в Русия и в останалия свят.Ще кажа следното;Докато Русия бива ограбвана легално нищо не се е променило.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  08 Ное 2022 18:10ч.

  Ако някога се събудите и чуете че Греф и Нибулина са обесени значи или в Русия има преврат/Путин унищожи тази опция/ или сте няколко часа преди нач. на св.война.Путин ограничавайки опциите за водене на война срина авторитета на Вишите военни т.е. застрахова се отпреврат.В Украйна нищо не се промени т.е. интересите на САЩ гарантирани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban --превантивно кръвопускане

  08 Ное 2022 18:18ч.

  Путин извърши и превантивно кръвопускане на руското общество т.е. застрахова олигархията от революция.Създаде и паравоенни групировки в противовес на народните армии на ДНР и ЛНР.Вероятно като бонус и дискредитира опозиционно настроени генерали.Дава вид че аха да пресече Рубикон ама не го прави.Захарова казва за Брекзит че е британски театър но и СВО май е кремълски театър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев, като видя някой

  08 Ное 2022 21:13ч.

  да се изказва "компетентно" по глобални въпроси, пишейки "Вишите военни" и наричайки Елвира Набиулина "Нибулина", моменталически го класифицирам като принадлежащ към разред "цървули", клас "нещавени"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  09 Ное 2022 1:37ч.

  Аз съм цървуланко.И притежавах нещавени цървули от моя дядо.Ти дори не знаеш разликата м/у едните и другите.Но освен цървулите от дядо получих историята на моя род.А тя е далеч назад във вековете.А ти кой си?Мога дълго да ти пиша за санкциите от 70те,за Марк Рич,за Гленкорн,за Ротшилдови и връзките м/у изброеното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-в курса

  09 Ное 2022 1:47ч.

  Идния месец ще се решава съдебен спор м/у Сбербанк и Гленкорн.Лявата ръка иска нещо от дясната.А двете заедно са изнесли нефт от Русия който не е платен!!!Забележи_изнесен 2022г.Та кой управлява все още в Русия!А защо е тая пушилка между двете ръце дето могат да се стиснат!Та нали са на един човек?Освен ако не предстои рязане на ръка или две или глава?Как Сийке...................!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев е прав

  08 Ное 2022 22:12ч.

  Наблюдаваме класически ДОГОВОРНЯК . Руснаци и американци играят обща игра за да го начукат на Европа. Американците печелят от ВПК и изсмукват немската индустрия у дома си. Русия печели стотици милиарди от износ на енергоресурси , директно или чрез посредници. Обикновените украинци и руснаци, които се избиват на фронта, кучета ги яли...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СВО май е кремълски театър

  08 Ное 2022 22:15ч.

  По-скоро е давоски театър. Серия от сериалът ПЛАН 2030... Първо беше омерзителната лъжа с "вируса", сега е режисираната война, следва "борбата с климата" ... и така , докато ни сведат до 500 милиона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи