Акциите на китайските производители на електрически автомобили изпреварват Tesla

Акциите на китайските производители на електрически автомобили изпреварват Tesla

Американските депозитарни разписки, т.е. търгуваните в САЩ акции на китайските производители на електромобили Nio, Xpeng и Li Auto, поскъпнаха с поне 64% през последния месец, оставяйки зад себе си световния лидер в бранша Tesla - ръстът на американската компания беше ограничен до 17%.

По-слабото представяне на Tesla в сравнение с китайските ѝ конкуренти се обяснява с политическите разногласия между Пекин и Вашингтон и с опасенията на инвеститорите за това как Илон Мъск, главният изпълнителен директор на компанията, ще плати за закупуването на акции в Twitter - отговорът на този въпрос ще се отрази на цената на акциите на автомобилния производител. Въпреки ръста от 17% през последния месец, акциите на компанията все още са с 36% по-евтини от априлския връх, въпреки че тя успя да възстанови производството си в Китай. Други негативни фактори са съкращенията в компанията, несигурността в Twitter и неотдавнашните коментари на Мъск за заводите в Германия и Тексас.

Китайската индустрия за електрически автомобили също преживя трудни времена, като през април в града не беше продаден нито един автомобил поради блокирането на Шанхай, а фабриките или преустановиха производството, или продължиха да работят при строги ограничения. Оттогава властите бяха принудени да въведат нови мерки за стимулиране на сектора: субсидии, увеличени квоти за притежание на автомобили в Шанхай и Гуандун и вероятно освобождаване от данъци при закупуване на електрически автомобили.

Разликата в представянето на цените на активите отразява икономическите и политическите различия между КНР и САЩ: от началото на годината индексът Nasdaq Golden Dragon China е с 18 процентни пункта по-висок от по-широкия Nasdaq. Инвеститорите очакват силен растеж от китайските марки на фона на правителствените мерки за стимулиране, докато американските компании трябва да оцелеят след затягането на паричната политика и опасенията от рецесия.

Коментари

 • Уилт

  26 Юни 2022 12:46ч.

  https://www.24chasa.bg/biznes/article/11888868

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Китай предлага елктромобили

  26 Юни 2022 15:15ч.

  Със 150 КВ батерии и автономия от 1000 км. По-евтино от Тесла S, най-високия клас. Къде са тръгнали американците с гайдите ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупава статия

  26 Юни 2022 22:06ч.

  На китайските коли акциите поскъпвали повече, отколкото на Тесла. И нали китайците са братя с руснаците, а американците са врагове и ние се радваме, все едно ни засяга. Разбирате ки изобщо, какво означава това? Нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Означава

  29 Юни 2022 11:35ч.

  че си тъп като гьон!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи