Русия спира доставките на газ за Финландия

Русия спира доставките на газ за Финландия

Доставките на руски газ за Финландия ще бъдат прекратени в 7:00 ч. московско време на 21 май, съобщи държавната газова компания Gasum, след като получи съответното уведомление от Gazprom export Ltd, съобщава interfax.ru.

Операторът ще снабдява клиентите си с природен газ от други източници - чрез газопровода Balticconnector от Естония - през следващите дни през летния сезон на 2022 г.

Както беше съобщено, Gasum не е приела искането на руската страна да премине към новата система за плащане на газа и възнамерява да подаде иск в арбитражния съд.

Нова система за плащане

На 31 март президентът на Руската федерация подписа Указ № 172 "За специална процедура за чуждестранните купувачи за изпълнение на задълженията им към руските доставчици на природен газ". Според документа плащането за руски тръбопроводен газ, доставен след 1 април 2022 г., на чуждестранни контрагенти, посочени в постановлението, трябва да се извършва единствено в рубли.

За чуждестранните купувачи се откриват специални сметки в рубли и чуждестранна валута тип К в оторизирана финансова институция - Газпромбанк. Чуждестранният купувач плаща за газа в договорната валута, GPB го продава на Московската борса и превежда рубли на Газпром. В този момент се счита, че задължението за плащане на природния ресурс е изпълнено.

Ако това условие не е изпълнено, захранването се прекратява.

Полша и България вече загубиха възможността да получават руски газ поради отказа си да приемат новата система за разплащане.

 

Коментари

  • "Операторът ще снабдява клиентите си с природен газ от други източници - чрез газопровода Balticconnector от Естония"

    20 Май 2022 13:54ч.

    Е, всички знаем, че Естония е най- големият производител на газ в света и отдавна се е диверсифицирала от руския газ :)))). Кого си мислите, че лъжете, бе, колониални администратори по света и у нас?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Честито глупаци

    20 Май 2022 13:55ч.

    Много поздрави и от Ердо за хубавата ханъмка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ченгесарницата

    20 Май 2022 14:12ч.

    ...по-малко да говори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ред е

    20 Май 2022 14:08ч.

    на цялата тая масонска измишльотина зовяща се Е.С.!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин предава народа си

    20 Май 2022 23:31ч.

    Всъщност през последните 30 години никой не е направил повече за консолидацията на ЕС и на целия свободен свят от Путин. Не съм почитател на конспирациите, но ми се струва, че цялата поредица нелогични негови стъпки не е резултат от глупост или умопомрачение, а съзнателно увреждане на интересите на собствения народ в полза на чуждите. Навремето комунистите наричаха това предателство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе троле загубен, какъв свободен свят те е патил бре, диване затрито

    21 Май 2022 14:25ч.

    Прозападните глупаци живеете в будна кома

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С годините Путин съвсем изглупя

    20 Май 2022 14:09ч.

    Нито войната с Украйна му беше нужна, все едно не му достига територия, нито конфликта със западния свят. Дори вътрешнополитически си беше непоклатим. Сталин например, той сега е на особена почит в Русия, никога не е правил подобна грешка. От индустриализацията, през Великата отечествена, та дори през Студената война, когато влиянието му се разпростря над половината свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "С годините Путин съвсем изглупя"

    20 Май 2022 14:24ч.

    Ъхъм, а също е луд и болен от рак, нели. И даже трябваше да е опериран през април, но се отложило за..., когато ви спуснат инструкции за датата. Не ви ли е срам да се излагате за 30 сребърника, бе?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха, много “дълбокомислено” съждение

    20 Май 2022 14:25ч.

    Голям кеф е отвсякъде да си обкръжен от “миролюбиви” държави от един много “миролюбив” военен съюз, а като капак на всичко от една супер въоръжена и недружелюбно настроена ( меко казано) Украйна. Предлагам на всички “умници” (с обратен знак) да кажат какво щеше да стане ако Мексико станеше протекторат на Русия / Китай ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обратното - на Путин късно му дойде акъла на Сталин.

    20 Май 2022 14:30ч.

    Сталин не допусна западните хиени да го разкъсат, а ги би на части. Путин все пак има ядрено оръжие и затова има терен за компенсация за късното му превъплащение от агент на ЦРУ в човек на руския народ. А че беше агент за ЦРУ говори п.л. "Курск" и неистовата омраза към него на тези, за които 3 пъти беше политик №1 в света!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Тук Апелес го спрял нетърпеливо:

    20 Май 2022 14:41ч.

    „Ти, друже, до обувките съди!“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никакъв акъл на Сталин не му е дошъл

    20 Май 2022 17:01ч.

    в малката кръгла проскубана глава, натъпкана с ботокс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както е казал тъпана:

    20 Май 2022 21:21ч.

    Там кат' идем ще видим!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин съсипва Русия

    20 Май 2022 21:39ч.

    Прави го от глупост и комплекси, но не това е важното. Важното е, че след неговата смърт руснаците ще бъдат най-малко три пъти по-бедни от днес, руската армия ще бъде много по-слаба, а влиянието на Русия в глобалната политика ще бъде равно на това на Турция. Това е добре за бъдещето на света и в частност за бъдещето на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дървен господ

    20 Май 2022 21:48ч.

    Завист ли прозирам, че рублата непрекъснато расте спрямо долара и днес мина поредната психологическа граница?! Няма нужда от такива нови пророци и вехти витии като тебе. Живата истина няма нищо общо с това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За какъв курс на рублата говориш

    20 Май 2022 23:25ч.

    За какъв курс на рублата говориш. В Русия никое физическо лице или несвързана с държавата фирма не може да си купи законно дори 1 долар или да изтегли 1 цент от сметката си. Надявам се, знаеш какво ще стане, ако тази забрана падне. Нека да позная. Не си си обменил доларите в рубли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рублите са дефицитни!

    21 Май 2022 0:20ч.

    На дефицитните стоки цената расте! Доларите и еврото и за тапети няма да стават. И за клозета не стават. Защо според теб биха ги търсили руснаците? Имат си достатъчно дървесина и подпалки като най-богата на дървесина държава в света. Всъщност, руснаците си имат всичко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стоко

    20 Май 2022 14:25ч.

    Русия се провали напълно с военното си разузнаване и влезе в клопката на дългия конфликт. Същевременно с това газово изнудване сама реже клона на който стои. Да, стара Европа е геополитическо джудже, но си остава една гладна енергийна ламя, която можеше охотно да за руския газ. Но не би.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много прости тролове

    20 Май 2022 14:27ч.

    налазихте тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ох, пак почваме с газовото изнудване

    20 Май 2022 14:29ч.

    Значи ако някой иска да му платиш, като ти достави нещо е изнудване. Разбира се , друго е да си вземеш газа, уж да го платиш, после парите на получателя да бъдат блокирани. Чудесна сделка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След изцепките с газа от последния месец

    20 Май 2022 21:51ч.

    След изцепките с газа от последния месец руснаците никога повече няма да видят трилионите евро, платени им от Европа през последните 20 години. Яловите напъни на Еврокомисията за технологичен преход към зелена енергия получи най-силната си подкрепа от най-неочакваното място - Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирчовата схема на крадене

    20 Май 2022 14:30ч.

    Руският газ, минаващ през Естония, отива във Финландия като "демократичен газ". Фините духат супата, а едни посреднци пълнят банковите сметки. Има ли тъпаци - има и тарикати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    20 Май 2022 14:35ч.

    Само да напомня на някои форумци.1.Русия е самодостатъчна.2.Който добре познава руснаците знае,че ако е необходимо те могат да "затегнат коланите и с няколко дупки".Колкото до клопката тепърва ще разберем кой в чия клопка е влязъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самодостатъчна Русия

    20 Май 2022 22:06ч.

    Не е проблем това, че Русия е самодостатъчна, а руснаците са държеливи. Проблемът са опитите на Путин да изнася държавния си бандитизъм извън територията си така, както СССР изнасяше пролетарска революция. Затварянето на Русия в собствената си самодостатъчност ми се струва взаимноприемлия изход от патовата ситуация, в която изпаднаха воюващите Русия и Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Износ на държавен бандитизъм

    21 Май 2022 0:26ч.

    е именно износът на "демокрация" от страна на САЩ и техните "партньори", към които, като последни тъпанари се намърдахме и ние /барабар Петко с мъжете/. И за пореден път ще загубим територии и население и ще плащаме репарации.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия е самодостатъчна, а ЕС и САЩ са хиени

    21 Май 2022 12:12ч.

    Малката хиена е ЕС и е напълно зависима: 1) От голямата хиена САЩ. 2) От суровините на Русия, САЩ, Арабския свят. Кой разняся заразата ЛГБТИ? Кой измисли Ковид-19, СПИН, води био-война и е изписал на сатанинския монумент в САЩ, щата Джорджия, че човешкия род не трябва да надвишава 500 млн. души?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия има и газ, нефт, храни и излишна валута

    20 Май 2022 14:35ч.

    Днес Русия има най-големия търговски профицит в цялата си история. Днес доларът падна на 59 рубли, а еврото - на 61 рубли. Да му мисли малоумният ЕС и още по-малоумните правителства на България, Полша, Финландия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рублата се "покачва"

    20 Май 2022 22:15ч.

    Курсът на рублата се "покачва", но с уговорката, че руснаците не могат да изтеглят нито цент от банковите си сметки в западна валута, нито дори законно да си купят долари и евро. Историята с пропагандата на СССР за превъзходството на комунизма над капитализма се повтаря като фарс. Не знам за вас, но аз помня как свърши СССР и нямам съмнение как ще свърши днешна Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това не е пропаганда

    21 Май 2022 0:31ч.

    Такаване е нужна, защото превъзходството на комунизма над капитализма е природно обусловена даденост и за това няма как да се "повтаря". Това превъзходство просто си Е. А СССР свърши не заради комунизма, а заради продалия се на запада елит. То стана отгоре, не отдолу.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каквото повикалo,

    20 Май 2022 14:43ч.

    такова се обадило.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Финландия отвръща на руския удар! На Дядо Коледа ще бъде отнето правото да раздава подаръци в Руската федерация. Правителството подготвя официални писма до двете щаб-квартири на Дядо Коледа:

    20 Май 2022 14:59ч.

    лапландската в Рованиеми и тази в Корвантунтури, селце близо до руската граница . На добрия старец и впряговете му ще бъде наложена категорична забрана да посещават руски територии. Същата забрана ще бъде наложена и на Снежанка. В момента тя е на почивка в Малдивите заедно с Алабастър Ледената Чурка, най-надареното джудже на Дядо Коледа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    20 Май 2022 14:59ч.

    "Русия се провали напълно с военното си разузнаване и влезе в клопката на дългия конфликт. ... и т.н." Този конфликт, ако се окаже дълъг, ще е дълъг не само за Русия, а и за Запада. Недоразумението Украйна не го броим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    20 Май 2022 15:02ч.

    Западът засега се е набълбукал с толкова "помощи" за хохлите, че самите американци, като теглят хесапа, почват да разбират, че с просто печатане на зелена шума нема да стане, а ще попаднат в червените кунки на тов. Си. За кой ли път. Европа още не разбира, кво става с еврото и има ли то почва по света и у нас. Щото нали еврото, се държеше на германската икономика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    20 Май 2022 15:06ч.

    Но да не смесваме нещата. Ставаше дума за "помощите". Ако това са заеми, хохлите ще треба да ги връщат. Откъде и с какво? Индустриалните им области отплуваха, черноземните им области (Херсон) и те, енергетиката им я няма, не, то я има, ама не е тяхна веке. Пристанища нямат, морските курорти по Черно море и те като пристанищата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    20 Май 2022 15:15ч.

    Та с кво ще връщат - балимааму. Европейските баламурници (ний първи сред тях), им замириса на кръвта на Баба Меца е направиха опашка в правенето на дребни гадости. Баба Меца си почеса носа с лапа, закачи неколко пора и те ревнаха. Горячие финские парни още не са усетили нищо, газът е най-малкия им проблем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро?

    20 Май 2022 15:33ч.

    със зърно например, от около 2 седмици вече се прави и щото Черно море е минирано от укрите, остават само влакове и ТИРове!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    20 Май 2022 16:02ч.

    Е, да де, ама с тирове и бедежето :D, за един месец изнасят 0.5 млн.тона, а с параходи, тирове и бедежето - 5 млн.тона. Улавливаешь разницу

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виц от Нета

    20 Май 2022 16:10ч.

    Путин се обажда на финландския президент и го пита: "Искате ли догодина вие да спечелите Евровизия?"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    20 Май 2022 17:47ч.

    ??? ха ха ха

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Финландската държавна енергийна компания Gasum каза, че няма да има смущения за клиентите

    20 Май 2022 16:29ч.

    Газът представлява по-малко от 5% от потреблението на енергия в страната, поради което скандинавската страна не е толкова зависима от синьото гориво на Русия. Рашистите пак се простреляха в краката:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    20 Май 2022 16:38ч.

    Това е вярно. Наблягат на възобновяема енергия - горят дърва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преди една седмица Песков отриачаше, а Финландия знаеше, че в петък най-вероятно рашистите ще спрат газа:)

    20 Май 2022 16:37ч.

    Както винаги, рашистите не се променят и остават 100% ОТКРОВЕНИ ЛЪЖЦИ и РЕКЕТьОРИ! Ако има още останали наивници да им вЕрват:) Важното е, че целият ЦИВИЛИЗОВАН свят ги държи в ГЛОБАЛНА изолация, включително и УЖ така наречените приятелски държави:) Бавно и славно Рашата се дави в злобата си и се задушава в собствен сос от позорен реваншизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    20 Май 2022 16:46ч.

    https://bnr.bg/post/101646330/kremal-opredeli-kato-falshiva-novinata-che-moje-da-spre-dostavkite-na-gaza-za-finlandia

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    20 Май 2022 16:53ч.

    Какво отричане бе глупак. Отдавна, ясно и точно, бе казано как ще се плаща за газ. Който плаща - има газ. Който не плаща - няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как ще се плаща за газа беше записано в договорите

    20 Май 2022 17:05ч.

    Но по стара руска традиция нито един договор подписан с тях не струва и хартията, на която е отпечатан. И трябва да си лишен от самоуважение трол, за да се опитваш да го оправдаваш. Все едно ще ти благодарят за това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    21 Май 2022 0:14ч.

    Ти наистина ли си идиот? Плащането е с пари според договорите. Но сметката е в руска банка в Русия. Защото Запада краде парите на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Но по стара руска традиция нито един договор подписан с тях не струва и хартията, на която е отпечатан.

    21 Май 2022 0:42ч.

    Така ли? А нещо да кажеш за договорите при откриване на сметки в чужди банки и за резерви на Руската Централна банка в чужди банки? Май те нищо не струват или да? Или понеже там са западняци, значи, че са добри, а другите - лоши. Типично профанско разбиране за света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е! Западната ценностна система е ценна колкото са ценни конските фъшкий!

    21 Май 2022 12:22ч.

    Откриваш сметка в западна банка въз основа на договор с банката, а банката ти казва, че от вчера твоите пари вече са нейни! Империята на лъжата - колективният запад - плю на всичките си банкови договори с Руската централна банка и "замрази", т.е. открадна за неопределено време $355млрд.!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обективен

    20 Май 2022 16:41ч.

    Дебилите от колониална Финландия започват експеримента с кодовото наименование - "Кон боб яде ли?" . След края на експеримента - жизнения стандарт на финландицте ще бъде изравнен с този на България .. т.е. занулен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 5 пъти по-висок жизнен стандарт

    20 Май 2022 23:12ч.

    За 104 години независимост финландците са постигнали 5 пъти по-висок жизнен стандарт от този на бившите си руски господари, без да имат природните ресурси на последните. Ако финландците са дебили, какви са руснаците?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И българите имахме в пъти по-висок жизнен стандарт,

    21 Май 2022 12:31ч.

    докато бяхме облагодетелствана държава от СССР (Русия). Свърши се! Оттук нататък ще си ядем огризките. Същото ще бъде и с финландците. Не че българите и финландците не сме богати на природни ресурси! Напротив! Богати сме. Но ламята САЩ ще яде златните ябълки. И кой ще я спре? Никой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия е богата на ресурси страна, но руснаците живеят бедно; Западът - беден, но живее богато и щастливо

    20 Май 2022 17:57ч.

    Милиони руснаци нямат достъп до газ, 20% - канализация, повече от 60% имат доходи само за храна и дрехи, а сега почти всеки втори се чуди как да си плати комуналката... А Западът беден, пък живее богато и щастливо. Е, затова Утьо-Путьо вместо да подобрява живота на руснаците, отмъщава и воюва срещу Запада, като убива предимно проруски украинци, а и свои критици:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Западът завиждал на "богатата" руска душа?!

    20 Май 2022 18:16ч.

    Най-богатата страна, а властимащите руски фактори тържествено прерязват червени ленти и откриват... боклуджийски площадки с кофи, пейка, ПВЦ прозорец и врата в детска градина, червен бутон вместо реална газификация на жилищни домове в 21-и век:) https://www.youtube.com/watch?v=uP9kLNAOGms&t=608s

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    20 Май 2022 19:00ч.

    17,57, Подкрепям политиката ти да пишеш без ник. В противен случай бих те забелязал и вероятно набелязал, от което щяха да произлязат много горчиви последици. Е, загубих минута в прочитане на 4 реда простотии и "отговор""

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    20 Май 2022 19:01ч.

    18,16 И ти остана незабелязан!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схема, имаш проблем

    20 Май 2022 22:22ч.

    Схема, имаш проблем. Потърси помощ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    21 Май 2022 8:26ч.

    ами понеже си много умен, да те питам....значи в Сибир селата са отдалечени на по 200-300 км едно от друго...като направиш канализация, къде ще я заустиш? И като е толкова лесно, колко от селата в България са с канализация? Накратко - хоризонтът на котката не е като на тигъра...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    20 Май 2022 18:38ч.

    50% от домовете в САЩ са с газ. В Русия над 71% от домовете са с газ. В САЩ половин милиона домове нямат вода и канализация. А канализация - МНОГО нямат. Гледали сте филма “Запознай се с нашите”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И защо 300 хил. българи

    20 Май 2022 22:25ч.

    И защо 300 хил. българи избраха да емигрират в САЩ, а не в Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И защо 300 хил. българи избраха да емигрират в САЩ, а не в Русия.

    21 Май 2022 0:51ч.

    Защото са лениви, страхливи, мързеливи, но с добър апетит и като такива търсят на живота лекото и на хлеба мекото. За това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    20 Май 2022 21:25ч.

    Неутрална Финландия много добре си живееше до Русия.Оная война-финската-бе само защото фините се заинатиха да разменят една територия (важна за отбраната на Ленинград)срещу друга много по голяма и богата на ресурси.Пак стана което Сталин искаше.70 години цоцаха евтини ресурси от Русия.Всичко си има край.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И ние, и финландците ще живеем по-добре след скъсването с Русия

    20 Май 2022 22:29ч.

    И ние, и финландците ще живеем по-добре след скъсването с Русия. Няма драма. Изолирането на руските бандити прави света по-добро място за живеене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Надай се!

    21 Май 2022 0:22ч.

    Надеждите са безплатни и умират последни! :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ще живеем по-добре след скъсването с Русия

    21 Май 2022 0:56ч.

    А пък аз си мислех, че след "дружбата" със САЩ, НАТО и ЕС, просто няма накъде. А то можело и още - да скъсаме с Русия. Ми супер, дай да късаме, тогава. Включително и вратове. Ще става все по-добре, нали така .... .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Финландия ще бъде изтрита от историята, заедно с народа си и езика му

    21 Май 2022 7:58ч.

    Ако влезе в ОТАН. Там всички народи ги чака същото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи