Дянков: В БАН са феодални старци, науката - в университетите!

Дянков: В БАН са феодални старци, науката - в университетите!
„Президентът като говори за наука той разбира неговите приятели в БАН. БАН не прави наука, в БАН са феодални старци, които стоят там, събират заплати. Трябва да развием науката главно около университетите и така е в повечето добри страни. Нашата научна система е създадена по сталинистко време – идеята да има БАН и науката да е разделена от университетите, я има в социалистически страни". Така вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков коментира изказването на президента Георги Първанов пред събранието на Съюза на учените, в което той поиска повече пари за наука.
<p><strong>Науката не е основно нещо по време на криза, </strong>правителството трябва да защитава основата на икономиката &ndash; ниски данъци и неувеличаване на данъците и социалната база &ndash; да няма много безработни, аргументира се Дянков.</p> <p><strong>В слово на тържеството по случай 65-годишнината от създаването на Съюза на учените в България Георги Първанов изтъкна, че науката трябва да бъде сред приоритетите в бюджета за 2010 г.</strong> Според президента условията на икономическа криза в държавата не бива да са повод за пестенето на средства за наука и образование, за развитие на високи технологии и човешки ресурси. В същото време съжали, че в ролята си на държавен глава не е успял да окаже нужното въздействие върху правителствената политика през последните години, така че тя да развива образованието и науката у нас.</p> <p><strong>Според Първанов не може да се говори за Лисабонска стратегия и учене през целия живот,</strong> ако средствата за наука се намаляват или задържат на сегашната стойност от 0,3 процента от БВП.</p> <p><em>(По агенция Фокус)</em></p> <p>&nbsp;</p>

Коментари

 • Тивокул

  13 Ное 2009 23:53ч.

  Това изказване да не е &quot;техническа грешка&quot; както с детските в проекта за бюджет?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво! най-после!

  14 Ное 2009 3:30ч.

  само дано по-бързичко Сн С

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Л. Пушкаров

  14 Ное 2009 3:53ч.

  Най разумно решение е БАН на самоиздръжка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кр.Кабакчиев, дфн

  14 Ное 2009 8:03ч.

  БАН е феодално имение на една напълно разпасала се комуно-феодална шайка, която погазва закона всеки ден и час. В БАН вече 17 години умишлено не се създават критерии за атестиране на учените. БАН е последен бастион на комунизма. Индивидът Саботинов е пръв асоциат на руснака Юхновски, който изправи на нокти две трети от България, като си позволи на 72 години да се кандидатира за ЧЕТВЪРТИ ПЪТ за председател на БАН В ЕПОХАЛНО НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА. Беше принуден да подаде оставка. В БАН &quot;работи&quot; като професор и член-кореспондент другарят Александър Лилов, член на Политбюро. В БАН &quot;работи&quot; като професор и член-кореспондент другарят Стоян Михайлов, секретар на ЦК на БКП. В БАН &quot;работи&quot; като професор и член-кореспондент другарят Васил Проданов, АОНСУ-вец, който В СВОИ СЪЧИНЕНИЯ ОТРИЧА ЗВЕРСТВАТА И МАЩАБИТЕ НА СТАЛИНИЗМА! Да продължавам ли поименно? Няма нужда. Всичко се знае. Мои публикации за БАН: &quot;Как Партията бдеше над науката&quot;: http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/20/kak-partiiata-bdeshe-nad-naukata.419072 &quot;БАН си остава бастион на номенклатурата&quot;: http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/20/ban-si-ostava-bastion-na-nomenklaturata.419077 &quot;По повод на една дребна случка - за двата най-едри проблема на БАН&quot;: http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/22/po-povod-na-edna-drebna-sluchka-za-dvata-nai-edri-problema-n.420424 &quot;Банбаши и Туркменбаши&quot;: http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/2395 &quot;Кой уронва престижа на БАН в епохата на чалгата&quot;? http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/22/koi-uronva-prestija-na-ban-v-epohata-na-chalgata.420429 &quot;Такова беше, и е, времето - лингвистиката като инструмент за политическа пропаганда&quot;: http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/20/takova-beshe-i-e-vremeto.419066 &quot;Речниците - капризи или идеологически потребности?&quot;: http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/22/rechnicite-kaprizi-ili-ideologicheski-potrebnosti.420427 Блогът на Красимир Кабакчиев за политически дискусии&quot;: http://kkabakciev.blog.bg/ Моят професионален блог: http://krasimirkabakciev.blogspot.com/ Блог на Красимир Кабакчиев за съдебната система: http://kkabakciev.blogspot.com/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Nikodim (Франкфурт)

  14 Ное 2009 12:19ч.

  G-n Кабакчиев, кажете ми нещо за шефа на ВАК ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно как ли г-н Кр.Кабакчиев, дфн

  14 Ное 2009 21:51ч.

  е попаднал според написаното от самия него &quot;БАН бастиона на номенклатурата&quot;? Навярно с някоя чиния на Доган приземил сред братята научни работници. Нема друго обяснение?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кр.Кабакчиев, дфн

  15 Ное 2009 2:21ч.

  За днешния шеф на ВАК не знам нищо, въпреки че, общо взето, е в моята област. Има, обаче, едно нещо, което предварително е ясно от само себе си. Комунист. Няма какъв друг да бъде. Бил е и в предишния ВАК. А както предишният ВАК, така и този са просто: комунист до комуниста, ченге до ченгето и партиен секретар до партииния секретар. Коминиста, та дрънкат, както се казва. Непоносимо. За предишния ВАК съм писал много. Мога пак. Но нямам голямо желание. Гнусна работа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кр.Кабакчиев, дфн

  15 Ное 2009 2:22ч.

  Корекция. &quot;Коминиста, та дрънкат&quot; да се чете &quot;Комунисти, та дрънкат&quot;.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Господин Кабакчиев

  15 Ное 2009 4:28ч.

  продължавате да се ослушвате на въпросът :КАК ПОПАДНАХТЕ В БАН-бастиона на номенклатурата&quot;? Как стана това кога, кой ви препоръча, изобща РАЗКАЖЕТЕ...Нещо се притеснявате като че ли... ............................ А бе няма ли грам скромност у Вас бе докторе.Аман от &quot;герои&quot; като &quot;демокрацията&quot; ни...Аман от лъжи. 007!.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кр.Кабакчиев, дфн

  15 Ное 2009 5:24ч.

  Отговарям. В БАН постъпих през 1985 г. след спечелен конкурс. Това беше вторият конкурс, на който се явих - за същото място. На първия конкурс избраха един връзкаджия. Втория път обаче се позасрамиха, защото беше ясно кое как е. Не е имало никаква друга причина, поради която да бъда приет в БАН. Аз имам (имах) недобър семеен бекграунд. Прадядо ми е бил комунист - основател на партията на тесните социалисти в едно градче (тогава село). Това става през 1908 г. След 1917 г. обаче прадядо ми - философ и социолог по образование и призвание, започва да пише книги, в които критикува Дарвин - за прекалено биологическото обяснение на света, Маркс - за прекалено икономическото обяснени ена света, и - ВНИМАНИЕ - ЛЕНИН - за НАСИЛИЕТО! През 1952 г. прадядо ми имал голямото неблагоразумие да напише още една книга, в която пак критикувал Ленин за насилието, и да я изпрати на Червенков. На другия ден го изключват от партията. Майка ми (днес пенсионер, тогава доцент във ВТУ &quot;Св.Кирил и Методий&quot; - безпартийна) дълги години имаше проблеми заради това. Но беше вече 1985 г., когато се състоя конкурсът ми в БАН, и вече тези неща не влияеха толкова. В семейството ми и по двете линии освен този така наречен комунист - прадядо ми, НЯМА АБСОЛЮТНО НИТО ЕДИН ДРУГ КОМУНИСТ! Разбира се, аз мога единствено да се гордея с прадядо си. През свирепата 1952 г. да напишеш книга, в която да критикуваш Ленин за насилието и да я изпратиш на кръволоците в ЦК - това е безспорен героизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ... poznavash li Avgust Kabakchiev?

  15 Ное 2009 7:52ч.

  ??? beshe polkovnik ili geberal...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кр.Кабакчиев, дфн

  15 Ное 2009 16:16ч.

  Все едно да имаш име Димитров и да те мислят за комунист!?!? Разбира се, че знам за генерал Кабакчиев - той е син на Христо Кабакчиев. Кабакчиев не е рядка фамилия. Нямам нищо общо с техния род. Нямам нищо общо и с КОГОТО И ДА БИЛО ДРУГИГО от известните комунисти с имена Кабакчиев! Прадядо ми - така наречен комунист, не е Кабакчиев - той е по линията на майка ми. Кабакчиев е баща ми. Само ще добавя към казаното по-долу, че ако всички комунисти в България бяха като &quot;комуниста&quot; Хараламби Савов - моя прадядо, в България никога нямаше да има комунизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до другаря Кр.Кабакчиев, дфн

  15 Ное 2009 17:11ч.

  Др.Кабакчиев един виц: ================================ Срещнали се двама 1-ви братовчеди. На единия баща му бил ПОЛИЦАЙ преди 9-ти, а на другия ПАРТИЗАНИН.Първия по времето на соца прави луда кариера станал дори ГЕНЕРАЛ, а другия едва бригадир на сел.коп.бригада сколасал; - А бе братовчед как тъй стана бе попитал втория? Ти генерал, аз едва бригадир стигнал?; - Много просто отвърнал генерала. В мойта автобиогафия пише, че брата на баща ми,чичо ми е бил ПАРТИЗАНИН, а в твойта биография моья баща и твой чичо е бил полицай,враг на народната власт.Това е.Всичко е до биографиите братовчед... ==================================== Сега др.Кабакчиев разбра ли? Не да дрънкаш глупости как някой се бил &quot;засрамил&quot; или каква смелост по онуй време проявил. Тия неща са нямали никакво значение. Чисто и просто си ТЛЪСТА НОМЕНКЛАТУРНА ИЗДЪНКА и благодарение на това си имал късметът във всичко.Вместо да си благодарен на СОЦИАЛИЗМА направил те човек и дал ти всичко необходимо, ТИ плюй по БЛАГОДЕТЕЛИТЕ си като дрът циганин. .............................. 2.Същата издънка е АСЕН АГОВ чийто дядо е бил един от рък-те на Септ.въстание 23-та година.Дори има паметник и Агов всяка година ходи да поднася цветя.По времето на соца.бащата на Агов пишеф писмо до вътрешният министър Димитър Стоянов какви големи заслуги има фамилията Агови за победата на социализма. Благодарение на това той е назначен в БНТ.Дойде 10 ноември 1989гд и Асен Агов майко мила, първа писта &quot;демократ&quot;; 3.Зеленият комсомолец и &quot;демократ&quot; Ал.Каракачанов, син на генерал Каракачанов.И той след 10-ти пръв активист, СДС-ар, &quot;Клуб на гласността&quot; и прочие активни меропирятия... Баща му така беше репресиран де ги дрънка глупостите Сашо, че бай Тошо по онова време го направи Председател на АПК-Ямбол.Това е все едно министър -председателя на градът Ямбол.После генерала е птен на заслужен отдих в МОСКВА и т.н.Построява една прекрасна вила на синковеца-демократ на морето в една маслинова горичка и много други неща; 4.Ами Любо Кулезич с партизанската автобиография и родът и...? ============================== Погреднете се всички какви слънчогледи сте. Каквато и ВЛАСТ да дойде казал, Хитлер да е тук ще станете първи хитлеристи.Това сте вие господин докторе.Нагаждачи милеещи и пазещи зорко софрата.Това е. 007!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до другаря Кр.Кабакчиев, дфн

  15 Ное 2009 17:35ч.

  Генерал Кобалт, ВИЖ се какво са писали други хора за ТЕБ на линк:http://www.liteos.de/biogrKK.htm под надслов: ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЯТА НА РЕНЕГАТА /Анти - Кабакчиев/ /Пояснение: Кобалт е псевдонимът на лицето Красимир Кабакчиев във форумите на &quot;Дневник” и &quot;Медиапуул”./ Кратко встъпление: -малък откъс: Случаят &quot;Кабакчиев” не е нито най-потресаващият, нито най-опасният от тях. Но той е един от най-типичните, как гузната съвест, жаждата за кариера на всяка цена и с всякакви средства, а също и тоталният гьонсуратизъм могат да доведат до тежка патология и пълна духовна деградация. И как под формата на смешно закъснели героични пози, наричани самооблажаващо се &quot;антикомунистически”, могат да се прикриват личностни недъзи като тотална мизантропия и грандомания, див кариеризъм и безпринципност, презрение към народа и страната, в която си роден, нечиста съвест, ДС белязана биография, както и стигаща до постоянни и с нищо неконтролируеми истерични пристъпи горчивина от собствената некадърност, вменявана на обществото ни като негов недъг&quot;. ======================= И накрая също на този линк писано за ВАС: &quot;Мисля, че едно става напълно ясно от всичко казано дотук – че Кабакчиев е доносник на ДС и гузните му оправдания само допълнително потвърждават това&quot;. ======================================= ГЕНЕРАЛ КОБАЛТ-ВЗЕМИ СЕ СКРИЙ И ПО ВЕЧЕ НЕ СЕ ОБАЖДАЙ! ЕГАТИ ДОНОСНИКА!ПРЕДПОЛОГАХ ЧЕ СИ ТАКЪВ! ТАКИВА КАТО АГОВЦИ СТЕ НАЙ КАЧЕСТВЕНИЯТ МАТЕРИАЛ ДЕ ВИКА БОЙКО БОРИСОВ! 007!л.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интервю на Пламен Даракчиев!

  15 Ное 2009 17:52ч.

  Въпрос: &quot;Успяха ли според вас, някои отделни негови представителите, да се реализират и респективно да загубят – финансово, професионално, емоционално ако щете:? Отговор: Ако говорим за тези, които избраха политиката за своя занятие, сигурно има мнозина успели. Например Антоан Николов. Но това е успехът на слугата, служил дълго и порядъчно на господаря и сега в заслужен отдих. Ако обаче погледнем към по-широкия кръг хора, подкрепили опозицията в началото на 90-те години, нещата не изглеждат толкова добре. Днес често виждам приятели от онова време, които не са се изоставили, имат добър професионален статус, дори успяват по някакъв начин, но живеят в мизерия. Други пък сменят професията, за да могат да оцелеят. Като например КРАСИМИР КАБАКЧИЕВ, един от първите членове на „Подкрепа” от преди 1989-та. Той е лингвист, автор на една авторитетна книга, издадена във Великобритания за някой особености в граматиката на английския език. Понастоящем той работи като преводач в БДЖ. Не мисля, че днес това поколение има своя шанс. Ако говорим за тези, които избраха политиката за своя занятие, сигурно има мнозина успели. Например Антоан Николов. Но това е успехът на слугата, служил дълго и порядъчно на господаря и сега в заслужен отдих. Ако обаче погледнем към по-широкия кръг хора, подкрепили опозицията в началото на 90-те години, нещата не изглеждат толкова добре. Твърдя, че по-голямата част от тях бяха хора на действието, с добър професионален статус и всичко, което искаха бе общество без привилегии, т.е. общество, в което индивите могат да се конкурират свободно. Днес често виждам приятели от онова време, които не са се изоставили, имат добър професионален статус, дори успяват по някакъв начин, но живеят в мизерия. Други пък сменят професията, за да могат да оцелеят. Като например Красимир Кабакчиев, един от първите членове на „Подкрепа” от преди 1989-та. Той е лингвист, автор на една авторитетна книга, издадена във Великобритания за някой особености в граматиката на английския език. Понастоящем той работи като преводач в БДЖ. Не мисля, че днес това поколение има своя шанс. Може би в отделни сектори – високи технологии, големи чуждестранни фирми и пр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кр.Кабакчиев, дфн

  15 Ное 2009 18:09ч.

  Ха-ха-ха! Благодаря на 007 и на Пламен Даракчиев за голямото внимание към моята личност. С Пламен се срещаме от време на време, няма какво да му отговарям тук. На 007 ще кажа следното. Всяка психиатрично болна жена може да каже всичко каквото си поиска за всекиго. Това не е мой проблем. Всеки като 007 може да каже всичко каквото си поиска за всекиго. Това не е мой проблем. Проблемът на такива лица е, че кой е агент на ДС, доносник на ДС и т.н. - се решава посредством документи. Не посредством дрънканици. Много пъти съм казвал: ще дам пълномощно на всеки, който желае да отвори досието ми (ако имам досие) в ДС. Досега, вече много месеци и дори години, никой не е дошъл при мен и не ми е поискал пълномощно. Защо така, а? Смешна работа. Кабакчиев е агент, доносник и прочие, обаче няма документи за тая работа. Весело! Хайде, бе, няма ли най-после да ми поискате пълномощно? Или да ми извадите досието по друг начин? Глупаци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кр.Кабакчиев, дфн

  15 Ное 2009 18:16ч.

  Изпуснал съм един елемент от изказването на Пламен. Той иска да каже, че работата ми в БДЖ е някакси под равнището ми или нещо подобно. Не е така. Първо, аз не работя в БДЖ като преводач, а като експерт. Второ, на БДЖ дължа много - няма да навлизам в побробности. Остава ми време да мисля и да превеждам. Пламене, не си прав. Мястото ми не е в БАН, защото БАН е едно феодално имение на разпасали се номенклатурчици. БАН не ме заслужава. После, Пламене, аз винаги съм &quot;имал шанс&quot;, и продължавам да го имам. Аз съм автор на теория за фундаментални закономерности, която е изградена и публикувана в суперпрестижно издателство. АЗ СЪМ ПОСТИГНАЛ ВСИЧКО В НАУКАТА! Дори да не си мръдна пръста за науката до края на живота си, пак ще бъда същият, със същите постижения. А аз продължавам да работя. Не си прав. Но не те упреквам, защото не си знаел и не ги разбираш тия подробности. Разбира се, може би като обобщение си прав - за поколението като цяло.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кр.Кабакчиев, дфн

  15 Ное 2009 18:31ч.

  Още едно малко уточнение. &quot;Шанс&quot; няма държавата. &quot;Шанс&quot; няма БАН. Тази &quot;държава&quot; и БАН нямат шанс учен от моя ранг да работи за нормална академична институция. Другояче казано, учен като мен си е точно такъв учен, какъвто е, независимо дали някаква държава-кочина като България го признава или не. И независимо дали едно феодално имение на разпасали се номенклатурчици го гони или не. Мисля, че съм напълно ясен. Разбира се, не е и точно така, че държавата не ме е признала. Напротив, аз съм носител на най-високото официално държавно признание за научни постижения - научната степен &quot;доктор на науките&quot;. На практика аз съм професор: по закон имам 99% от всичките права на професор. Само не съм на такава длъжност - и не желая да бъда. Не бих станал професор, дори от БАН да дойдат да ме молят и да ми предлагат огромна заплата. В БАН няма да се върна, освен като ликвидатор - член или председател на комисия за атестиране. Запомнете добре тези мои думи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • леле,

  15 Ное 2009 18:33ч.

  какъв ДОНОССНИК бил тоя и как сега се оправдава...Че и генерал искал да стане...Кобалт...Баси донсниците.БАН трябва да я закрият щото ей такива като Кабакчиев са топили другарчетата си...Ся се прави на демократ тариката му с тарикат...Затуй СДС и Подкрепа завинаги отлетяха. Ей от такива гнусни доносници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кр.Кабакчиев, дфн

  15 Ное 2009 18:45ч.

  Тъй, тъй, я си псувай малко! :-)))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кр.Кабакчиев, дфн

  15 Ное 2009 18:47ч.

  Корекция. Я си попсувай малко! :-))))) Може пък да ти мине. Ама е съмнително.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Из написаното от Наталия Андреева:

  15 Ное 2009 18:57ч.

  /забележете – ДАВАНЕТО НА ЗАДГРАНИЧЕН ПАСПОРТ НА КАБАКЧИЕВ И ЖЕНА МУ ПО ВРЕМЕ НА ТОТАЛИТАРИЗМА Е НЕЩО, КОЕТО СЕ РАЗБИРА ОТ САМОСЕБЕ СИ. ТОЙ ДОРИ &quot;ИЗРАЗЯВА ПРОТЕСТ&quot; СРЕЩУ БАВЕНЕТО НА ПРОЦЕДУРАТА. ДА НАПОМНЯ, ЧЕ ВСИЧКО ТОВА СТАВА ПРЕЗ ПРОЛЕТТА НА 1989 ГОДИНА - ВРЕМЕТО НА НАЙ-ЖЕСТОКИТЕ РЕПРЕСИИ СРЕЩУ ДИСИДЕНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ, КОГАТО ВЛАСТТА ВЕЧЕ ЧУВСТВАШЕ, ЧЕ НЕЩАТА Й СЕ ИЗПЛЪЗВАТ ОТ КОНТРОЛ И БЕШЕ ЗАСИЛИЛА НЕИМОВЕРНО НАТИСКА ВЪРХУ ДРУГОМИСЛЕЩИТЕ. ВРЕМЕ НА УВОЛНЕНИЯ, ЗАТВОРИ, ПОБОИЩА, СТРЕЛБИ СРЕЩУ ПИШЕЩИТЕ ЛОЗУНГИ ПО СТЕНИТЕ НА ПОДЛЕЗИТЕ. И КОГАТО МНОЗИНА ОТ ДИСИДЕНТИТЕ СА ВЕЧЕ В ЗАТВОРА, А ДРУГИ ОТКРИТО ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ СИСТЕМАТА, НОВОИЗПЕЧЕНИЯТ &quot;ДИСИДЕНТ&quot; КАБАКЧИЕВ ПРОТЕСТИРА СРЕЩУ... БАВЕНЕТО НА ПАСПОРТА МУ ЗА ФИНЛАНДИЯ! ТА ПИТАМ - КОЙ МОЖЕШЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ПОДОБЕН ЛУКС, ОСВЕН ЕДИН НАПЪЛНО ПРОДАЛ СЕ НА СИСТЕМАТА ЧОВЕК? ................................. Разгеле!&quot;Реномето на дисидент” най-после е осигурено!Екскурзиите за чужда сметка продължават и след Преврата! Ето че жадно леляната цел,в която са вложени толкова нечовешки усилия, накрая е постигната.СДС нежно е прегърнало няколкомесечния &quot;дисидент” Кабакчиев,изхвърляйки с бясна стръв от редиците си онези,които десетилетия са били такива.Както и репресираните от комунистическата власт,заедно с децата им,напуснали панически тази организация след няколкогодишно потресено разочарование.Голямата задача на полковник Иванов най-после е изпълнена – България принадлежи завинаги на него и на неговия доверен събеседник Кобалт – Красимир Кабакчиев.&quot;Семантико-дисидентът&quot; е обучен да се справя с всякакви трудности – още повече, че вече съществуват форумите на &quot;Дневник” и &quot;Медияпул”.А и под прикритието на псевдонима Кобалт той ще бъде направо непобедим!Пък и нали е вече официално безработен,та може да си позволи лукса да виси по цял ден там и да посвети силите си на нови задачи.Загадка ще остане кой все пак го храни от години насам?!Дали някои много загрижени за контингента си бивши и твърде настоящи служби?Настина голяма загадка! Реших да напиша този текст,въпреки заплахите, на които бях подложена,както и многогодишния мръснишки форумен терор, който Кабакчиев упражни върху мен.Тази негова битка има големи традиции в нашата страна.Тя почна още от 9. септември 1944 година. И продължава с неотслабваща сила и доднес.Методите на Кабакчиевци са ми до болка познати още от ранното ми детство,когато подобните му идваха да тероризират семействата на баща ми и чичо ми – и двамата политзатворници на комунизма.Но какво пък,изминаха толкова години оттогава, може би Службите са измислили все пак нещо ново,щом Кабакчиев е толкова убеден в победата си над мен.Да му пожелаем от все сърце успех! и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заключително: -Наталия Андреева

  15 Ное 2009 19:08ч.

  К.К. &quot;Един невероятно топъл и слънчев октомврийски ден на 1977 г. след два часа пътуване със самолет, жена ми и аз изведнъж попадаме в един невероятно пъстър и интересен свят.С &quot;връзки&quot; сме получили паспорти за екскурзия до Англия...” &quot;На следващата година съм на тримесечна специализация в Англия.” &quot;Една вечер в началото на октомври 1978 г.,и пристигам заедно с четири колежки на гарата в Лондон. Трябва да се придвижим до Лийдс, където ще бъдем три месеца на специализация.” и т.н. ================================= Наталия Андреева -Забележете,поредна, коя ли на брой специализация в западна страна по време на тоталитаризма, когато и пиле не можеше да прехвърчи през границите на България! Интересно на каква цена е получил този път задграничния си паспорт др.Кабакчиев?!Със сигурност мога да твърдя едно – че именно цялостното поведение на лицето Кобалт твърде много намирисва на дейността на &quot;кукла на конци, внедрена от КГБ”. Мога още да свидетелствам, че едно от лицата, предали нашия Кръг на ДС, критикът Николай Петев, по-късно беше централна фигура на &quot;Мултигруп”, а другото – критикът Георги Цанков, се изяви на страниците на в. &quot;Демокрация” и &quot;Литературен форум” като най-отявлен седесар и рупор на тази партия, пръв &quot;борец” за демократични преобразувания. Всичко това не напомня ли по един твърде подозрителен начин смехотворно закъснялата &quot;дисидентска и антикомунистическа” дейност на самия Красимир Кабакчиев?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАН

  15 Ное 2009 19:35ч.

  Явно доктора е пас по темата.Ма как тая Наталия го &quot;заковала&quot; с екскурзиите по ТОТАЛИТАРНО време? То е ясно на кого даваха...Чист ДОНОСНИК. Тежко и горко на колегите му от такива.Яко ги е клепал...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минувач

  15 Ное 2009 20:25ч.

  Дфн-ото се покри в ефира и ся се ослушва като катерица на обрулен орей дали няма да му изкарат ДОНОСИТЕ на явен показ....Баси мръсника,колко ли съдби разбил?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кр.Кабакчиев, дфн

  15 Ное 2009 22:14ч.

  Ха-ха-ха! (Ама някои неща няма да са смешни.) Сега и аз да кажа нещо. Естествено, че няма да си позволя да обсъждам особените лични характеристики на лицето Наталия Андреева. Но няма как да не кажа нещо във връзка с глупостите, която е надробила и конкретно тази: &quot;поредна, коя ли на брой специализация в западна страна по време на тоталитаризма, когато и пиле не можеше да прехвърчи през границите на България!&quot; Така. Да видим какво представлява лицето Андреева в качеството му на поетеса. Изобщо няма да обсъждам колко и каква поетеса е Андреева. То е ясно. Не е много ясно на публиката, обаче, че лицето поетеса Андреева е ПРОТЕЖЕ НА лицето БЛАГА ДИМИТРОВА. Така. Коя е Блага Димитрова? Съжалявам, че трябва да говоря така за човек не между живите, но делата на неживите се обсъждат тогава, когато са допринесли по някакъв начин за обществото - в позитивна или негативна насока. Лицето Блага Димитрова, чиито качества на поетеса и писателка не оспорвам, е известно като: (1) привърженик на вожда на цялото прогресивно човечество Сталин - най-свирепият кръволок в историята на човечество - има писани възхваляващи стихове за него; (2) привърженик на вожда на българския народ Георги Димитров, известен още като Гошо Тарабата, един напълно деградирал от пиянство (и не само) индивид, който е масов българоубиец - има писани възхваляващи стихове за него; (3) много голям привърженик на демокрацията - издига се до поста вицепрезидент, който безславно сдава по мъгляви причини. Но кое е важното за това лице в случая? Важното е, че лицето Димитрова неспирно и неудържимо кръстосваше надлъж и наши земното кълбо през комунизма. С една-единствена цел - лъскане имиджа на комунизма. Така. И да се върнем сега на мисълта на поетесата Андреева, протеже на поетесата Димитрова: &quot;по време на тоталитаризма [...] и пиле не можеше да прехвърчи през границите на България!&quot; Ха-ха-ха! Какво се получава? Получава се следното: - или лицето Андреева не знае какво говори и пише; - или просто лъже (нейната благодетелка доста е хвърчала през тоталитаризма); - или благодетелката е нещо много по-малко пиле - може би насекомо, та е прехвърчало през границите на България лесно; - или благодетелката е нещо доста повече от пиле - за което има не само предположения, но и данни. Ха-ха-ха! (Обаче не е смешно.) Нямам време. Ще продължа с лицето Димитрова по-късно. И ще завърша, че аз съм ходил на Запад през тоталитаризма по чисто професионални причини, които нямат нищо общо с политиката, БКП и ДС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От написаното на Наталия Андреева

  15 Ное 2009 22:42ч.

  Наталия Андреева Ха-ха-ха! &quot;нейната благодетелка&quot; отделен въпрос дали е благодетелка може доста да е е хвърчала през тоталитаризмане но в тоталитарно време самата Надежда не е хвърчала... Алицето КК хвърчялоо като волна птица и в какво ни убеждава да прочетем написаното представляващо истински &quot;бисер&quot; на глупоста: КК- &quot;И ще завърша, че аз съм ходил на Запад през тоталитаризма по чисто професионални причини, които нямат нищо общо с политиката, БКП и ДС&quot; край на цитата. ================================ Ало, другарю Кабакчиев ДС на времето не пуска навън някой на който му се е прехвърчяло ей така за сините му очи още по малко какво той имал професионално. Да не говорим,че доста хвърчила в странство имахте някои от които със СЪПРУГАТА. Ами джанъм ТЯ пък какви &quot;професионални&quot; ангажименти е имала по онова време,че ДС е била толкова дашна към двама ви? Ся да те видим ДОНОСНИКО какви ще ги пелтечиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кр.Кабакчиев, дфн

  15 Ное 2009 23:48ч.

  Без всякакъв коментар - откъс от книгата ми &quot;Перипетии на надеждата&quot;: &quot;В началото на юни 1989 г. Париж бе домакин на конференция за човешките права. Покани за участие в нея били изпратени на няколко българи, сред които поета Петър Манолов, д-р Константин Тренчев, поетесата Блага Димитрова, журналистката Копринка Червенкова, социолога Петко Симеонов, отец Христофор Събев. Но Тренчев и Събев не можаха да участват в конференцията, тъй като бяха арестувани предварително и хвърлени в затвора. Манолов успя да участва благодарение на това, че бе принуден да напусне страната след многократно отправени заплахи за живота на сина му. Особено показателен за отношенията между някои дисидентски организации и за нравствения облик на някои от участниците в тях бе фактът, че в докладите на Червенкова, Димитрова и Симеонов на конференцията не се споменаваше и дума за това, че поканените Тренчев и Събев – арестувани и хвърлени в затвора, са били насилствено възпрепятствани от режима да участват в конференцията. И ако за Червенкова и Симеонов подобен факт е разбираем, поведението в случая на избраната по-късно от електората на Съюза на демократичните сили за вицепрезидент Блага Димитрова, е меко казано, учудващо. Още повече, че, поне доколкото се твърдеше сред участниците в дисидентското движение по това време, Димитрова е била поканена да участва в конференцията не от кого да е, а от втория човек в йерархията на комунистическия режим, който уредил и формалностите по пътуването й – тогавашният министър на външните работи Петър Младенов, бъдещият президент, безславно напуснал впоследствие поста си, свален от стачката на студентите.&quot; http://kkabakciev.blog.bg/politika/2009/10/18/peripetii-na-nadejdata-chetvyrta-chast.417895

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • &quot;Великият” 10 ноември&quot;

  16 Ное 2009 0:29ч.

  Георги Константинов http://www.point-of-view.org/?p=362 ........................................Откъс от предстоящата за публикуване трета част на мемоарите на Георги Константинов.Публикуван за първи път на 5 ноември 2006г.в сп.Свободна мисъл, месечно издание на федерацията на анархистите в България. http://www.point-of-view.org/?p=362 ========================================&quot;....Само с Петър Бояджиев се сдърпахме на масата в кафенето в съседство с френския парламент,където бяхме отседнали след Конференцията.Когато той ми довери “под секрет”,че предстояло свалянето на Живков от постовете му и “съм щял да видя какво ще стане след това…”,аз като абсолютен скептик по отношение на дворцовите “революции” и циник спрямо дисидентското театро и “спонсорите” му,не бях твърде деликатен в отговора си…След този дребен инцидент дисидентите бяха поети от техните западни контрагенти,които ги заведоха най-напред в една американска “ФОНДАЦИЯ ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ ОТ ИЗТОКА”,където според “ранга” и заслугите им към “зараждащата се крехка българска демокрация”,всеки ПОЛУЧИ по 5000 или 6000 френски франка…После ги разведоха по парижките магазини. Например Румяна Узунова придружи Копринка Червенкова,за да си купи сутиени,КЮЛОТИ,КОМБИНИЗОНИ и други ДАМСКИ придобивки.По тази причина и мотиви,и дисидентите,и чичеронената от “Гласовете” отказаха всякакви разговори с нас емигрантите.Както бе писал бъдещият президент д-р Желю Желев,у нас настъпваше…“великото време на интелигенцията”.Пет месеца по-късно удари и великият час на българската демокрация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • &quot;Великият” 10 ноември&quot;

  16 Ное 2009 0:33ч.

  Сутиени,Кюлоти и прашки...Дворци,това бе мечтата на &quot;демократите&quot; отдали се на ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ на хазна ,народ и държава.Слуги на сатаната, &quot;демократи&quot; зверски ограбили бълг.народ тънещ днес в мизерия и нищета предали го за жълти дрънкулки и дебелото черво.Доносници, Предатели на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • &quot;Бисери&quot; от написаното- Наталия Андреева:

  16 Ное 2009 0:50ч.

  К.К. &quot;Моят случай беше малко особен. Баща ми, Янко Кабакчиев, който почина през 1978 г., беше философ по образование и в отделни периоди от живота си преподаваше марксистко-ленинска философия, за да припечели някой лев, но не беше член на партията, още по-малко комунист по убеждение.Работеше като началник на Лабораторията по психология за изследване на шофьори, която се помещаваше в сградата на КАТ във Велико Търново, и имаше контакти с почти всички милиционерски началници в града. Уважаваха го като професионалист, но знаеха, че е дисидент, че събира в къщата си хора, които се отнасят критично към властта. Знаеха, че многократно открито е заявявал на публични места, че не може комунистическата партия да има монопол над истината в тази страна, че общественото ни устройство е порочно, че страната не върви към добро.Същевременно му имаха доверие и това в редица случаи лично на мен се отразяваше благоприятно. Например когато сключихме брак, жена ми и аз чрез съдействието на баща ми получихме паспорти и ходихме на екскурзия в Англия – аз едва 23-годишен, тя съответно 21-годишна. Да получиш подобна възможност и да не си син или дъщеря на виден номенклатурчик за онова време беше нещо почти невероятно.”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кр.Кабакчиев, дфн

  16 Ное 2009 21:14ч.

  Какво стана снощи? Стана това, че по телевизията попитаха Борисов вярно ли е, че в БАН са феодални старци. Той отговори така: &quot;Да, има и такива.&quot; След това добави, че имало и &quot;правилни&quot; академици и член-кореспонденти, и, разбира се, не пропусна в своя стил и маниер да обяви, че &quot;те [правилните] са наши приятели&quot;. Дотук добре. Борисов може да е всякакъв, но така хем малко се дистанцира от Дянков, хем показа, че по същество финансовият министър е прав. Но какво стана по-нататък? По-нататък стана следното. Борисов каза (повече или по-малко буквално): &quot;Утре ние ще се съберем и ще преценим кой как работи в БАН.&quot; Не знам вие тук - публиката, дали го съзнавате, но това изказване на Борисов е много по-унизително от заявлението на Дянков - което в общи линии е истинно и точно. Става така, че един пожарникар ще определя кой каква наука прави в България - и дали изобщо прави наука. Кой е виновен за това положение? До него се стигна заради феодалната и криминална шайка, наричаща се управа на БАН! Това е повече от абсурд! Представяте ли си в Германия Ангела Меркел - независимо, че тя не е пожарникар, а е научен работник - физикохимик, да се изтъпанчи по телевизията и да заяви, че утре ще се събере с министрите си да решат дали в &quot;Макс Планк&quot; се прави наука или не? Това скандал ли ще бъде? Не, няма да бъде скандал. То просто е напълно невъзможно. Може да бъде направено единствено на шега на някой правителствен коктейл. Но тук, при наличието на една криминална пасмина в БАН, действието на Борисов, колкото и да е нестандартно, е нормално. За тая държава. Не може в БАН да се подвизават индивиди от ЦК, Политбюро, ГК и пр. на БКП, и да се твърди, че там се прави наука, и само наука! И затова - нека един пожарникар да решава кое е наука и кое не в БАН! Щом не могат в БАН!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАН,

  19 Ное 2009 17:44ч.

  дори и с просто око се вижда, че е пристан на много народ уредени на ЯСЛА, които не дават научни плодове и така я карат.Мислят, че ЯСЛАТА ще е вечна.Е,да ама НЕ,понякога лоша шега може да изиграе съдбата на някои.Какво значи 7500 души ужасяваща цифра и маса лаборатории и Институти не даващи нужният резултата.Това е наглост и безочие.Изхода е един-СЕРИОЗНИ РЕФОРМИ и освобождаване на излишните. При тази ситуация на държавата свеждане на бройката на БАН максимум 2000 човека. Това е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Djankow

  14 Май 2010 1:40ч.

  Абе в БАН наистина има много търтей, но има и добри учени. Не прозирате ли какво иска Дянков? Как е в Америка? Да плащате като на запад, за да учат децата Ви, държавата няма да плаща. ОК. Аз съм съгласен. И на мен ми се ще да печеля от наука, досега не печелих. Браво Дянков!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи