Управителят на НОИ: Имам много сериозни притеснения относно държавното обществено осигуряване

Управителят на НОИ: Имам много сериозни притеснения относно държавното обществено осигуряване
"Балансът в общественото осигуряване е нарушен". Това заяви пред БНТ управителят на НОИ Христина Митрева и изрази надежда, че няма да се стигне до момент, в който държавата ще се окаже без пари за пенсии. В същото време членът на Независимия съвет за пенсионна реформа Владимир Каролев беше категоричен, че започналата през 1999 г. пенсионна реформа след 11 години не е довела до нищо и трябва да се каже на сегашните пенсионери и на тези, които сега ще се пенсионират, че докато съществува тази система, не могат да разчитат на по-различни пенсии от тези, които отговарят на нивото на икономиката.
<p>Митрева призна, че има много сериозни притеснения относно държавното обществено осигуряване и заяви, че съществува опасност тежестта от пенсиите върху държавния бюджет да стане още по-голяма в годините. <br />Според нея въпросът в момента е да се намери по-консенсусно решение, тъй като сме в период на икономическа криза и недоверие на хората към институциите.</p> <p>Управителят на НОИ коментира и представеното вчера от НЦИОМ пропагандно проучване, според което 34% от българите са сигурни, че ще успеят да съберат необходимия осигурителен стаж при пенсиониране, 26% очакват, че няма да са събрали необходимия стаж, а 41% не могат отсега да преценят дали ще успеят да наберат необходимия им осигурителен стаж към момента на пенсиониране.</p> <p>По повод данните Митрева каза: "Не мога да правя заключения дали анкетите обслужват интересите на правителството. Анкетите са попълвани от хора от всякакви групи, канени на кръгли маси".</p> <p>Управителят на НОИ констатира, че съотношението между работещи и пенсионери в България е едно от най-неблагоприятните в цял свят, и обясни, че трябва да се работи в посока за увеличаване на работещите. Това означава, че Митрева вижда като единствен начин за справяне с тежкото положение в пенсионната система увеличаването на пенсионната възраст.</p> <p>На другия полюс беше икономистът Владимир Каролев от Независимия съвет за пенсионна реформа. Той разкритикува цялостно настоящия пенсионен модел и призова за пореден път за преминаване към система, в която предимство ще имат частните пенсионни фондове и всеки ще преценява сам колко да спести и кога да се пенсионира.</p> <p>Според икономиста действащият в момента разходнопокривен модел не може никога да проработи в България и затова всякакви приказки как може да се направи така, че да се фиксира моделът, са абсолютно неверни. <br />Каролев заяви, че за да изчезне натрупаният от НОИ дефицитът от 2 млрд. лева, осигуровките не трябва да се вдигнат с 1&ndash;2 процента, а от сегашните 16% да станат над 30%. Това според него обаче не е решение на проблема, защото ще даде странични ефекти.&nbsp;</p> <p>В заключение Владимир Каролев заяви: "Аз не искам да завися от държавна пенсия, искам аз да решавам колко ще отделям в собствен пенсионен фонд и да решавам кога ще се пенсионирам".</p>

Коментари

  • Ели

    03 Авг 2010 17:25ч.

    Нали и сега част от осигуровките са в частни пенсионни фондове. Дали някой знае какво е положението там? Моля вестника да се заинтересува.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kocта

    03 Авг 2010 20:37ч.

    Асоцияция по портрета - Куча Лиса

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи