Министърът на енергетиката: Твърденията на Асен Василев са неточни, получаваме руски газ чрез посредници

Министърът на енергетиката: Твърденията на Асен Василев са неточни, получаваме руски газ чрез посредници

Росен Христов пред bTV: Разглеждаме и възобновяване на доставките от „Газпром“

Получаваме руски газ чрез посредници от Гърция и от други търговци. Твърдението на бившия финансов министър Асен Василев е невярно. Това заяви пред бТВ служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Помолихме да удължим офертата с “Cheniere” с две седмици, за да договорим слотовете за разтоварване на танкерите. Танкерите са оферирани, но договор за твърда доставка нямаме. Не знам слотовете защо не са договорени през последните месеци. Ситуацията е такава и има варианти за слотове, опитваме се да намерим оптималната цена. Помолили сме за две седмици отсрочка и ако не се съгласят, офертата отпада, така че за две седмици трябва да намерим слотове и да видим каква е цената. За да имаме стабилност трябва да сме осигурили възможност за доставка поне на 120% от това, което ни е необходимо, подчерта Христов.

Фалити в бизнеса не трябва да се очакват. Приоритетите на Министерството на енергетиката са ясни. Целим максимална диверсификация на доставчиците на газ така че да обезпечим и количества и цена, ще се справим с тази задача. Може да очакваме пазарна цена, така че потребителите да не изпадат в сериозна криза. Ситуацията няма да е лека, виждаме галопиращи цени на всичко, така че овладяването на кризата е приоритет и стабилните енергийни източници, не само на газа е един от приоритетите ни. Диверсификацията е добър инструмент за овладяването на кризата, посочи Христов. Той добави, че диверсификацията е да намерим много доставчици на газ, за да имаме конкурентни условия и стабилни количества. Ситуацията е сложна, ако имаше просто решение, нямаше да говорим за трудности и за криза.

Един от източниците е LMG, през Гърция и Турция също търсим доставки, терминалът Ревитуса е доста натоварен, слотовете там са резервирани. Цената е висока всеки път, когато предлагането е ограничено, а търсенето е голямо. Затова разглеждаме алтернативни възможности с терминалите в Турция, тръбен газ с Азербайджан, местата, където газът може да се замени с мазут, изброи Христов. Булгаргаз е можел да реагира по-добре на задаващата се криза. Войната започна в началото на годната, кризата с газа беше ясна още април, вече сме 4-ти месец в тези затруднения. Не мога да кажа, че Булгаргаз е реагирал максимално добре, бързо и агресивно. Това се дължи на много фактори, липса на подготовка, липса на информация. Булгаргаз са настроени да работят по един режим, много компании не успяват да реагират бързо на промяната, други поемат риск и чакат стабилизация, трудно е да се каже в криза кое е правилното решение, добави Христов. Булгаргаз са можели да резервират поне слотове и да направят по-добри прогнози, подчерта той.

Ние се опитваме да осигурим газ за тази година и до края на отоплителния сезон. Не искам да оставям наследство на следващото правителство. Ще подсигурим количествата до края на годината, в идеалния вариант до края на отоплителния сезон, каза Христов.

Ние няма да се отклоним от европейската политика. Купуване от Газпром не значи, че слизаме от рамката на ЕС, ние няма да приемем различни условия от тези, които има Германия и другите държави в ЕС. Има направени анализи на всички рискове, така че ако започнем преговори с Газпром, ще адресираме всичко, което е критично за нас, така че доставките да са стабилни на оптимална цена и сигурност, посочи още Росен Христов.

 

Източници: бТВ, БГНЕС

 

 

 

Коментари

  • рукола Z

    09 Авг 2022 21:06ч.

    Кажи го в прав текст, лъже като "ром" от Факултето!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    14 Авг 2022 23:38ч.

    От катамарана явно добре се наблюдават танкерите !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    09 Авг 2022 21:43ч.

    ама то ние това много добре го знаем...Аз лично нямам нищо против политическите убиства на асен и киро...Поне ще има глътка възмездие...дебили мръсни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Газова връзка с Гърция

    09 Авг 2022 21:48ч.

    Сега наясно ли ви е защо гърците бавят интерконектора? На българска територия всичко е готово. Гръцката част е доста по-къса, но не я завършват. И защо да бързат гърците, след като печелят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лъжата

    09 Авг 2022 22:05ч.

    Ясно е, че лъже и на малките деца. Явно, че прозвището лъжец подхожда и на двамата - и на Киро и Асен. Досега знаехме за Киро лъжеца, сега вече знаем и за Асен лъжеца. Какво значи за тях - нищо, важно е да върви далаверата с посредниците, ако трябва и всеки ден коалицията на некъпаните ще организира протести в полза на посредниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

    09 Авг 2022 22:20ч.

    тръбата на Кулата позволјава само 1/3 от азерскија газ за БГ да влезе в БГ, останалите 2/3 от него остават в Гърција, а съштото количество руски газ за Гърција остава в БГ...радваѝте се, молекули руски газ горјат в БГ, за друг руски газ-извадете документи, за да го докажете

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедоф

    10 Авг 2022 8:32ч.

    Вярно си уфсъ с тежко родово ментално разстройство .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицемер

    09 Авг 2022 22:23ч.

    И имената на посредниците са? Имена и факти, другото е празнословие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    09 Авг 2022 22:34ч.

    Такава диверсификация ни теглиха евро-атлантическите еничари, че цената на природният газ е четири пъти по-висока от миналата година

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    09 Авг 2022 22:35ч.

    А количествата са огромни, направо газиме в газ. ДЕПЛ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    09 Авг 2022 22:48ч.

    догидана Гъзпром фалира и всичкото рубладжийски сайтове като поглед инфо, епицентър, гласове, труд и пр. затварят, партийките на С. Янев и Копейкин също ще прекратят дейността си поради липса на финансиране.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стопер

    09 Авг 2022 23:05ч.

    О, менте фалшиво, хал ар ю? Киро, Асен да за затвора! Няма да се плашиш, бате Бойко нищо, че страстно обича американците ще намери начин да ги с готви след изборите. Белийв ми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • уйчо

    10 Авг 2022 8:35ч.

    Тези като фалират ходи да тролиш в СЕГА .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неточни?

    09 Авг 2022 23:36ч.

    А бе кажи че лъже като дърт циганин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    10 Авг 2022 1:14ч.

    Интересно е какъв газ освен руски и азерски получавате? Ще си кажете ли? Или няма какво да кажете?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    10 Авг 2022 8:25ч.

    Газовете се наричат така по страните, в които го има. Може те да ги изброите на пръсти. Всички се бият за газта оттам. Та затова и цената. А газът е не е стока, която може да намерите на щанда в магазина. Това за дългата ръка на пазара по отношение на газа, можете, умнокрасивитетници, да си го заврете в г@за!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митьо Питона

    10 Авг 2022 8:42ч.

    И аз вчера правих диверсификация изненадваща на една дивойка....Бая я заболя обаче....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костов

    10 Авг 2022 9:26ч.

    Това, дето сме получавали газ през посредници, непрекъснато ни го набиват в главите. Много ми се иска някой най-после да каже "Досега получавахме директно от газпром, а сега през фирма 'краставици и домати'. Ама не би.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СССР 2.0

    10 Авг 2022 9:49ч.

    Комунизмът идва след война, и разруха, рязко обедняване и липса на надежда, когато липсва капитал. Социализмът е когато натрупаният капитал е почти равномерно разпределен към всички. Либерализъм е когато общият капитал се присвоява от частни лица. След либерализмът се развива в консерватизъм - силна олигархия - решена да отстоява ограбеното през либерализмът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СССР 2.0

    10 Авг 2022 9:50ч.

    ... Защо Путин не спира газта за ЕС, защото той мрази комунизмът, а спряната газ ще повдигне класова революция в ЕС, и разруха, и става КОМУНИЗЪМ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Макрон

    11 Авг 2022 20:24ч.

    “Искам да се запозная с този човек” (интересът е предизвикан по повод хвалбите на министъра на енергетиката към възрастни богати жени, които вози на яхтата си).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И тоя ползва оруелския новоговор!

    12 Авг 2022 15:37ч.

    Лъжата е лъжа, а не неточно твърдение! Както крадецът е крадец, а не колекционер на чужди вещи и извратенякът е извратеняк, а не индивид с нетрадиционна нагласа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи