Лукашенко спря руския газ за Европа

Лукашенко спря руския газ за Европа
Президентът на Беларус Александър Лукашенко е разпоредил прекратяване на транзита на руски природен газ за Европа, предаде РИА Новости. По време на среща с руския външен министър Сергей Лавров Лукашенко е заявил: „Разпоредих се правителството да прекрати транзита на руски газ през територията на Беларус, докато „Газпром” не плати дълга за транзит”.
<p>По-рано от беларуското правителство съобщиха, че са платили за получения през месец май руски природен газ. &ldquo;Газпром&rdquo; намали двойно доставките на газ за страната от днес, защото според позицията на руския газов гигант Беларус не е изплатил задълженията си към компанията.</p> <p>В прав текст Лукашенко, който доскоро беше считан за най-верния сателит на Русия&nbsp; заяви, че &bdquo;Газпром&rdquo; е започнал &bdquo;газова война&rdquo; срещу Беларус, а Европейската комисия призова двете страни да спазват договорните си задължения.</p> <p>Говорителят на българското Министерство на външните работи Весела Чернева съобщи, че &ldquo;газовата война&rdquo; между Русия и Беларус няма да има последствия за България.</p> <p>Чернева обясни, че България не е част от този газопровод. По думите на говорителя на МвнР озицията на нашата страна е, че се надяваме спорът между Беларус и Русия да бъде решен скоро.</p> <p>Чернева заяви още: &bdquo;Притеснени сме, доколкото си спомняме, януари 2009 година, когато подобен спор между Русия и Украйна предизвика спирането на газ за България. Надяваме се настоящият спор с Беларус да не доведе до последици за други страни по този газопровод&rdquo;.</p>

Коментари

  • Хан Крум

    22 Юни 2010 23:48ч.

    Лукашенко е абсолютната илюстрация на безумната комунистическа диктатура, до която може да доведе продължителната власт на комунистическата идея. Северна Корея, Куба и Беларус са преки примери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи