Митрополит Гавриил опроверга с документи лъжите в канала на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова

Митрополит Гавриил опроверга с документи лъжите в канала на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова

Автор: Адвокат Стефка Спиридонова, Официален сайт на Ловчанска Епархия. Заглавието е на "Гласове"

В канала „Дневен ред“ на Генка Шикерова и Миролюба Бенатова на YouTube беше публикуван за един ден отговорът на адв. Стефка Спиридонова по повод клип, направен като извадка от епизод 14 „Изборът на патриарх“, в който богословът Дилян Николчев отново тиражира лъжи и клевети за Ловчанския митрополит Гавриил.

Журналистките изрично посочват, че към отговора на адв. Спиридонова липсвали доказателства за изложените от нея твърдения и в тази връзка към това допълнение на отговора представяме и обсъждаме следните доказателства:

$11. Доказателство за отнетия БУЛСТАТ на БПЦ-БП е определение №5736/03.11.1999г. постановено по адм. дело № 5352/1998г. на ВАС – III отделение. В мотивите на определението е посочено, че предмет на обжалване от Софийска света Митрополия, представлявана от патриарх Максим и архимандрит Гавриил, е обявление № 19 на Национален статистически институт /НСИ/, публикувано в д.в. бр.93/98г., с което на основание чл.25 от Правилника за реда и начина на изграждане, поддържане, актуализиране и използване на единния държавен регистър на стопанските субекти БУЛСТАТ в РБ е обявен за невалиден идентификационен код Ю121280738 на Софийска Митрополия. ЖАЛБАТА Е ОСТАВЕНА БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ. /

Приложение №1/

$12.   Косвено доказателство на твърдението ни, че се е наложило превеждането на парите на Софийска Света митрополия с цел спасяване на средствата на БПЦ-БП, част от която е и тази митрополия, е именно фактът, че тя е била лишена от БУЛСТАТ, а от друга страна е бил регистриран нов Софийски митрополит със заповед № РД-09-154 от 26.03.1997 г. Това се установява от писмо на Дирекция по вероизповеданията към Министерски съвет от 03.11.1999 г., подписано от директора Любомир Младенов.

Приложение №2

$13.  Парите, за които се коментира от доц. Николчев и арх. Никанор, не са преведени „по сметка на руската банка”, както лъже богословът Николчев, а съгласно сключен контракт на 04.04.1997г. те са преведени по сметка на Отдела по външно църковни отношения към Московската патриаршия, като в този контракт изрично е посочено, че преведените средства ще се използват само и единствено по пряко предназначение и съгласно нуждите на Софийска митрополия. Видно от съдържанието на контракта Софийска митрополия не е дарявала средства на „големия”, както се изразява във видеото арх. Никанор, защото всички тези средства, преведени по сметката на посочения отдел, са използвани единствено и само от Митрополията. Държим да се направи връзка между датата на сключване на контракта – 04.04.1997г., датата на отнемане на БУЛСТАТА на Софийска митрополия – 11.08.1998г., предшествана от регистрацията на разколниците – 26.03.1997г. Очевидна е ИСТИНАТА, че контрактът е сключен не за да се облагодетелства „големия” от „малкия”, а действително, за да се спаси БПЦ-БП в този труден за нея момент – тогава, когато регистрират разколниците и готвят нейната нелегитимност като юридическо лице с отнемането на БУЛСТАТА й.

Приложения №3 и 4 – контракта и писмо до митрополит Инокентий от Столична Община с изх. № ДК-95-00-40/27.03.1997г./

$14.  Ревизията на Софийска митрополия се извършва на основание заповед №268/06.06.2000г. и обхваща периода от 01.01.1996 г. до 30.06.2000 г. В т.3.3.2 от ревизионния акт се обсъжда сключения договор от 04.04.1997 г., като изрично се отбелязва в него, че преведената сума по договора ”се използва само по пряко разпореждане и съобразно изискванията на Софийска митрополия”. Отбелязва се още, че във връзка с този договор са преведени НЕ В „РУСКАТА БАНКА”, както твърди богословът, а в Българо-руска инвестиционна банка 1 100 000 щатски долара. В ревизионния акт не е отбелязано никакво нарушение във връзка с така извършените разпореждания с тези средства просто защото те са останали собственост на Софийска митрополия, доколкото само и единствено тя е имала възможност да се разпорежда с тях. Ревизията приключва със заключение без установени злоупотреби във връзка с коментираните в клеветите на богослова и арх. Никанор средства. Издевателствата над Църквата ни в периода на правителството на Иван Костов се доказват с писмо от 23.10.2000г. на Епархийския съвет на Софийска митрополия до Негово Светейшество Патриарх Максим.

-----------------

---------

-------

Приложения № 5, 6, 7 и 8 – ревизионен акт, писмо на ДФК № 92-000038 от 29.09. 2000г., заключение към ревизионния акт и цитираното писмо от 23.10.2000г.

$15. Важно е да се отбележи, че изпращането на ревизионния акт до Прокуратурата не означава установяване на извършени престъпления и по повод вече разпространявани клевети, че като бил изпратен на прокуратурата ревизионният акт, са били установени престъпления от ревизора, то във връзка с тези клевети от предходни години е изготвено писмо от Софийска митрополия до главния редактор на вестник „Труд”.

Приложение № 9, 10 и 11 – писмо до главния редактор на в.к. Труд , писмо изх. № 92-000041/18.10.2000г. на ДФК , решение № 7-9 от 15.11.2000г. на ВЦС при БПЦ-БП.

Надяваме се така представените доказателства да бъдат публикувани от журналистките Шикерова и Бенатова, тъй като те изрично подчертават, че отговорът на адв. Ст. Спиридонова не бил придружен от такива.

Считаме, че би било добра журналистическа практика преди излъчване на видеата в канала „ Дневен ред”, и не само в него, да се проверява верността на твърденията на интервюираните.

Надяваме се, че и Николчев, и арх. Никанор, след като се запознаят подробно с тези документи, ще престанат най-после да разпространяват неверни твърдения, каквито между впрочем бяха разпространени отново преди предходния патриаршески избор, когато Ловчанският митрополит Гавриил беше един от кандидатите за Патриаршеския престол.

Приложение 12 - мейл на Даниела Балабанова от 13.02.2013г. до Ловчанска епархия

Представяме тези доказателства с надежда, че когато фактите говорят и боговете трябва да замълчат, а колко повече богословите!

Източник: Официален сайт на Ловчанска Епархия

 

 

 

Коментари

 • smb

  09 Юни 2024 9:22ч.

  Тези двете каки са по-безпристрастни журналисти дори от Хекимян, който знаем няма нищо общо с герб

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митрополит Гавриил опроверга с документи лъжите в канала на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова

  09 Юни 2024 12:22ч.

  Нивото на експертиза на онова, което имаме на снимката се описва с - ти кажи, че сестра му е курва, пък той нека да обяснява, че няма сестра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 09 Юни 2024 9:22ч. Тези двете каки са по-безпристрастни журналисти дори от Хекимян

  09 Юни 2024 16:41ч.

  Не е трагедия, че двете женица са посредствени журналистки, трагедията е, че едната е кадър на Свободна Европа, което показва нивото на мислене на настоящите и съюзници и партньори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба Яга

  09 Юни 2024 10:16ч.

  Тези две мисирки са сред най-продажните. При това не са особено талантливи. То е мрънкане, то е кумене, гледах ги е т.нар. им канал, имах чувсвото, че не са много сигурни защо са там. Дори парите, които са им платени за лъжите и пропагандата не могат да си заслужат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • две сороспии

  09 Юни 2024 10:56ч.

  тия двете и майка си продават за грантове и слугинаж на сорос

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  09 Юни 2024 11:05ч.

  Опровергали или не,вече е късно - двете каки бяха хвърлили онова мръсното и миризливо нещо във вентилатора и засипаха цялото пространство с него!Хубаво е да се реагира,но по-хубаво е да се прави преди гадовете да сътворят пореднотото си небогуугодно дело.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  09 Юни 2024 11:12ч.

  Лъжи и интриги, защото Митрополит е изряден Архиерей. Той не е желан от соросоидното лоби против България, към което принадлежи медията "Свободна Европа", в която са двете журналистки. То бива, бива изстъпления, но чак толкова не бива! Позорна атака правят срещу Митр. Гавриил, защото той не е на верижка на еретическия уклон към Патр. Вартоломей. Той е и недосегаема Духовна величина за конюнктурния Архим. Никанор и странния богослов Николчев! Единият е пример за неканоничен Монах, другият - за нелоялност към Богословския факултет. Какви грехове правят всичките критици без основания на Митр. Гавриил! Чист ли е някой, прав ли е някой, следва удар! Но свестните по ударите се ориентират кой какъв е и защо. А Шекерова и Бенатова в Храм да не стъпват като Асен и Киро, защото са вън от Бога и да не сквернят вярата ни, клети продажници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А къде е Богословският факултет -

  09 Юни 2024 11:15ч.

  защо не реагира на лъжите и манипулациите на Дилян Николчев?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  09 Юни 2024 11:25ч.

  Дреме удобно и конюнктурно! Тежко на вярата ни с такъв идеолог! Дано децата във Богословския факултет са контра на такъв пропагандист на анти-вярата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  09 Юни 2024 13:42ч.

  Богословският факултет е пробит от ултралиберали и психоДСни като лицето Разколчев..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  09 Юни 2024 23:36ч.

  Тук е мястото да се припомни, че преди не толкова много години Светия Синод бе на път да спре да признава дипломите от Богословския Факултет заради откровена войнственост срещу Българската Православна Църква и еретически, икуменистки и понякога стигащи до окултни позиции и преподаване в Богословския Факултет на СУ, а също така и възпалено, и за съжаление нездраво критикуване на БПЦ и православието. Трябва да се отбележи, че не всички преподаватели са вършили такива неща, но дори и един е твърде много в ковачницата на нашите свещеници и митрополити, пастири на българския народ. След като се видя, че Светия Синод е твърдо решен да запази православието и БПЦ, и е готов на крути мерки, Богословския Факултет даде заден, за да не стане ненужен. Но очистване от преподаватели които са станали причина за това противопоставяне не е имало. Което води след себе си определени последствия и изводи. Това също обяснява гръмкото мълчание и тишина от Богословския Факултет в момента когато се рушат основите на православието в България с откровено и грубо отделяне от Христос чрез нарушаване на Апостолските Правила и поставяне на човек на мястото на Христос като глава на истинската Христова Църква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  09 Юни 2024 23:44ч.

  Нужно е и да се припомни също, че проф. Николчев, специалист по Църковно Право, в миналото е бил на страната на разколниците и това има своето значение. Също така, не е тайна и той самия не крие и се занимава основно с критикуване на БПЦ. Което щеше да е много добре ако критиките му бяха добронамерени и премерени. Според негови студенти, на своите лекции вместо Църковно право той "преподава" очерняне на БПЦ. Църквата има силна нужда от здравословна критика но не и от очерняне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква мерзост и у двете - готвят материал, за оклеветяване, подпират с отговор, достатъчно категорично опровергаващ лъжите

  09 Юни 2024 12:01ч.

  И ВЪПРЕКИ ТОВА ПУСКАШ ЛА@НОМЕТА ДА ОМЪРСЯВА с обяснението - ама нямало доказателства, при все че, в първия отговор на адвокатката всичко беше пояснено! Това дори не е човешко, това е мерзко Генке и Миролюбке! Не обичате мира, не. Сърцата ви са обвити със завист и свадливост, и затова лъжете и мажете. ПОГРОЗНЯВАТЕ ОТ ЛЪЖАТА БЕ, българки самозабравили се, в името на какво оклеветявате? В името на някой си Дилян Николчев, жалък девиант, грозна душа - вън от църквата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  09 Юни 2024 13:20ч.

  Бенатова - каква по националност е тази жена? На генка не само името, но и фамилията са ясни. Как между милиони българи не могат да се намерят умни хора, а все от една определена нация са все на висши, отговорни властнически позиции в тази наша България?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • по фамилия

  09 Юни 2024 18:20ч.

  Интернационална е, символ на натовската окупация. И бита карта е - мирът приключи, именно заради наглостта на НАТО да не спира окупацията на ИЕ с безпринципни разширения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  09 Юни 2024 13:40ч.

  Леки жени с манталитет на сервитьорки по случайност в битност на мисир...упс на журналистки. Жалкарки...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Страшни каки

  09 Юни 2024 13:52ч.

  "Това нещо" в дясно може да участва във филма Аватар без да се налага да я гримират и маскират. "Другото нещо" у лево прилича на недоклатена либерална мастия от анадолски произход. Два дебила - страшна сила!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бог да помага и подкрепя малкото останали в Православието: архиереи като Дядо Гавриил,

  09 Юни 2024 14:43ч.

  малкото стадо верни свещеници, монаси и миряни. А за хулещите (от които най-малко отговорни са телевизионерките) - излишни са разните епитети и улични изрази. Господ да ги освести.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пача Шукаритетна

  09 Юни 2024 14:54ч.

  С име като Генка Шикерова не й остават много полезни ходове в този живот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  09 Юни 2024 23:48ч.

  Ако паднем до ниво на лични обиди и мръсни думи, няма да остане по какво да се отличим от техните действия и облик.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  09 Юни 2024 16:11ч.

  Дъно са "словоблудките" древни! Ще надминат и "Мадам четири лапи" и Мара Баджака и Веса водката. Само не и "Мадам сарай".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • шикерка

  09 Юни 2024 16:22ч.

  Едно време операторите на БТВ разправяха сутрин като дойде Генка на работа първата реплика била "мноогооо ми се ебее" това не е спекулация, питайте който и да е ТВ работник, от големите телевизии и ще ви каже, Генка каква ненаситна нимфоманка е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Странният богослов Николчев!

  09 Юни 2024 17:31ч.

  Той всъщност не е богослов, а богохулник. А двете каки са най-обикновени прости......ки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • aaa

  10 Юни 2024 6:54ч.

  Тия двете не знаят що е то Църква. Не знаят, че има символ на вярата. Много кръстени в православието българи не знаят, че има такова нещо. И не искат да знаят. Повечето хора нямат елементарни познания за вярата и са неспособни да видят българскат история в светлинат ана православието. И действията на митрополитите. Преливане от пусто в празно. Много приказки и хилене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  11 Юни 2024 5:08ч.

  Гледам разни клипове из Ю Тюб и оставам с впечатлението, че всички телевизионерки из "големите" телевизии си заработват заплатките с агресивна простащина и се изживяват като някакви последни съдебни инстанции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи