Филип дьо Вилие: Covid задейства трансформация на човечеството. В ход е Дехуманистан

Филип дьо Вилие: Covid задейства трансформация на човечеството. В ход е Дехуманистан
"Новите господари на надзорния капитализъм изглежда са предвидили за нас поредица от нещастия, като иманярите на разбити кораби, които ликуват от радост при мисълта за предстоящо корабокрушение. Всъщност аз открих заснет сеанс на симулационно упражнение на Ковид пандемия, организирано от частни сили - Big Data, Big Finance, Big Pharma. Това упражнение впрочем се е състояло - дръжте се здраво - на 18 октомври 2019 г., т.е. няколко месеца преди да чуем за Ковид. Заключението: това, което преживяхме, вече е било разиграно. И не САЩ са го управлявали, а Бил Гейтс, “Джонсън и Джонсън” и Давос, т.е. големите частни играчи. Каква е поуката от тази история? Тя е проста. Със създаването на СЗО през 1995 г. големите играчи в глобализацията са искали свят без граници, някои от личен интерес, за да отворят глобален масов пазар; други - от идеология, за да заменят стените с мостове и да насърчат космическото братство. Те са знаели риска, присъщ на този свят без прегради: силно патогенна и заразна планета. Те са го знаели и са се подготвили за това. Очаквали са “прозореца на възможности”, за да променят обществото. Тази работа по-скоро успя. Технологичните гиганти забогатяха, а биовластта се настани трайно с държавния хигиенизъм… Скритата идея е тоталният контрол, дисциплинарното общество". В новото си есе, Le Jour d’après (Денят след това), което вече има голям успех, Филип дьо Вилие пророкува “свят след това”, доминиран от технологичните гиганти (Big Tech) и биовластта.

Френският писател и политик Филип дьо Вилие е бивш държавен секретар по културата (1986-87 г.) във второто правителство на Ширак, депутат и евродепутат. Той е основател и президент на “Движение за Франция”, участва в президентските избори през 1995 и 2007 г. По време на политическата си кариера и в своите книги защитава християнските корени на Франция и се противопоставя на процеса на ислямизация, който според него е в ход в страната. Създател е на увеселителния парк “Пюи дю Фу”, във Ванде, Западна Франция. Снимка: "Фигаро"

 

- В Le Jour d’après (Денят след това) обяснявате, че Covid-кризата е подходяща възможност да се създаде свят без граници, в които всички хора ще бъдат обезкоренени, форматирани и контролирани. Не преувеличавате ли?

 

- Уви! Не. Това, което открих и което ме накара да хвана перото, е ужасяващо: попаднах на шокираща книга, озаглавена «Covid-19: The Great Reset» (“Ковид-19: Великият рестарт”) Председателят на форума в Давос обявява в нея, на 2 юни 2020 г., пътна карта. Той се осмелява да напише, че “пандемията представлява прозорец на възможности” за “нова нормалност”, т.е. постепенното сливане на физическата, биологична и цифрова идентичност. С други думи, шефът на кулминационната платформа на “глобалното село”, където всяка година безсърдечният капитализъм отива, за да направи кървавата си равносметка, приканва гигантите в мрежата да се възползват от неочакваната възможност за дигитализация на умовете и настройка в алгоритми на вътрешната съвест.

 

- Не бяха ли част от тези преобразувания в зародиш преди пандемията? Не е ли тя само катализатор на текущите изменения?

 

- Имате право. Но това, което е нечувано и смущаващо, е, че новите господари на надзорния капитализъм изглежда са предвидили за нас поредица от нещастия, като иманярите на разбити кораби, които ликуват от радост при мисълта за предстоящо корабокрушение. Всъщност аз открих заснет сеанс на симулационно упражнение на Ковид пандемия, организирано от частни сили - Big Data, Big Finance, Big Pharma. Това упражнение впрочем се е състояло - дръжте се здраво - на 18 октомври 2019 г., т.е. няколко месеца преди да чуем за Ковид. Заключението: това, което преживяхме, вече е било разиграно. И не САЩ са го управлявали, а Бил Гейтс, “Джонсън и Джонсън” и Давос, т.е. големите частни играчи.

 

Каква е поуката от тази история? Тя е проста. Със създаването на СЗО през 1995 г. големите играчи в глобализацията са искали свят без граници, някои от личен интерес, за да отворят глобален масов пазар; други - от идеология, за да заменят стените с мостове и да насърчат космическото братство. Те са знаели риска, присъщ на този свят без прегради: силно патогенна и заразна планета. Те са го знаели и са се подготвили за това. Очаквали са “прозореца на възможности”, за да променят обществото. Тази работа по-скоро успя. Технологичните гиганти забогатяха, а биовластта се настани трайно с държавния хигиенизъм.

 

- Но ограниченията на свободите, които вие изобличавате, са временни…

 

- Освен че новите технологични навици, които бяхме принудени да придобием по време на карантината, ще се превърнат в норма. Така възнамеряват нашите лидери. Това дори е целият им проект. Клауд купонът едва започва. Те вече обявяват, че “трябва да  ускорим неумолимия ход към автоматизация”. Бизнесът ще се промени, потребителят също… Повечето неща са се превърнали в електронни неща. Навлизаме в Уебистан. Приканват ни да “увековечим дистанционния труд”, да си останем вкъщи, да цифровизираме, за да декарбонизираме, подготвят ни за следващия вирус, CO2. В “дистанционното” общество скоро ще ни оставят избора да галим сиамката, която мяука, и да разхождаме мишката, която кликва. Цифровите технологии, съчетани с роботизацията и изкуствения интелект, вече не крият проекта си да унищожат последните ценни неща на старомодната икономика: средната класа е призована да изчезне. Оттук идеята за универсален доход, който да държи хората вкъщи и да се купи обществено спокойствие.

 

- Все пак сме в разгара на вдигането на карантината и в другите страни ваксинационната кампания изглежда дава резултати. Не вярвате ли в нея?

 

- Не, наистина не вярвам. Обясняват ни, че дори и ваксинирани, трябва да носим маска… Когато свалят перфузията, ще бъде ужасно… Те се провалят във всичко, до което се докоснат, и правят всичко наопаки. Масовото карантиниране - което се състои в затварянето на здравите - беше пагубна грешка; прехвърлянето на властта към биовластта наложи абдикацията на живота в услуга на профилактиката. Биополитиката уби политиката. Knock евтаназира Аристотел: социалното животно стана десоциализирано безсимптомно животно.

 

Те отказаха да затворят бариерите отвън и имахме бариерни жестове вътре, с вътрешна граница. Французите почувстваха, че нашата страна е декласирана: липсваща индустрия, немощни научни изследвания, деградирала болница. Д-р Веран - “министърът на истината” на Оруел - изглежда открива всяка седмица нови варианти: утре ще ни съобщи за патагонски вариант, полдавски вариант… Всичко е претекст да се държи обществото на дистанция, техният нов метаполитически идеал.

 

- Какво мислите за дебатите за дигиталния паспорт? Не е ли това най-сигурният начин да се върнем скоро към нормалния живот?

 

- Това е голямата идея на технологичните гиганти: да могат да ни сканират и да нахлуят в личния живот. Така се подготвя Великата биотехнологична революция, появата на “глобалния човек”. Догаждаме съучастие между двата надзора: надзор на пазара, надзор над гражданите.

 

Смартфонът е отправната точка на новия продукт, в който сме призовани да се превърнем: кризата с Ковид трябваше да бъде събитието, което да задейства трансформацията на човечеството към цифровия гражданин. Зеленият паспорт е първият етап: в дългосрочен план крепостните селяни на цифровата земя ще бъдат контролирани, проследявани, преследвани, после имплантирани. “Мозъкът ще бъде бойното поле на бъдещето”, казват те: идеята да се разчитат мозъчните вълни за геолокализирани на скитащите мравки. В книгата си цитирам една статия в “Монд” от 19 декември 2019 г., която отдава почит на Бил Гейтс за опита му за “ваксинационен бележник, инжектиран под кожата” в Кения и Малави. Скритата идея е тоталният контрол, дисциплинарното общество.

 

Нашето общество загуби нишката, то поставя човека в опасност. Нашите магьосници експлоатираха Ковид: възползваха се от него, за да прокарат крадешком медицински асистираната репродукция, аборта в деветия месец, т.е. детеубийството, без да забравяме химерите човек-животно, проектът за които бе гласуван в Националното събрание. Дехуманистан е в ход.

 

- Защо свързвате “Великият рестарт” и “културата на отмяната” (cancel culture)? Това не са ли две напълно различни мисловни системи?

 

- Съвпадението между Великия рестарт и културата на отмяната не е само хронологично. Между двете изкореняващи атаки има идеологическа и войнствена връзка: прочистват всяка следа от връзка със “стария свят” на индивида, неговата идентичност, език, памет и мисли. С рестарта се прави пауза, преформатира се, започва се от нулата. С културата на отмяната се анулира, “деплатформира”, премахва. Това е същата идея за родовия човек и  табула раза, чистото съзнание. Но моето откритие не е там: аз попаднах на “трансформационните карти” на Давос, които се представят като колела на късмета и се твърди, че откриват “двигателите на промяната”. Колелото с френския залог съдържа рубрика, наречена “Сплотеност”. Впрочем думите, използвани в Давос за икономическия и социалния свят - “включване”, “безпристрастност”, “ЛГБТ” - са същите, които бяха въведени от университета “Евъргрийн”, където се роди културата на отмяната, която преследва “белотата”: така форумът в Давос препоръчва трансформация на компаниите въз основа на етични харти в служба на малцинствата и климата. Рестартът е цифров домашен арест. А културата на отмяната е цветови домашен арест. Едното подготвя контрола, другото - наказанието. За да унищожат старото равновесие.

 

- Ще се задълбочи ли възникналото разделение между “съществени” и “несъществени” и ще структурира ли занапред политическия живот?

 

- О, да! Предчувствам го. Това, което е “съществено” за нашите управници, истинското им светилище са френската технология и диверсифицираните, финансирани и глобализирани новостартиращи компании, те наричат това “новата икономика”. Следователно “същественото” за нас - независимите и вкоренените - за тях е второстепенно. Те се отнасяха с недоверие към пазаруването наблизо и гражданските разговори в кафенето, както и към семейните събирания за Коледа. Мръщят се на отварянето на местата за приятелски събирания. Вече не вярват, че народите имат нещо общо, по-висше от натрупаната самота. Вече не вярват в нациите, вярват в голите атоми. В момента, в който би трябвало с желание да се създават отново малки французи, те знаят само как да оставят да растат дигитални идиоти, като растения на затъпяването, които разхождат зашеметението си в духа на времето.

 

- В краткосрочен план, какво може да се случи? Как виждате президентските избори? Може ли да излезе напред Макрон?

 

- Франция е на ръба на бездната. Нашите елити ни подготвят за Голямото подчинение пред другия вирус. Ние сме в процес на колонизация. И не анализираме правилно: говори се за “банди”, “насилия”, “несигурност” и дори “тероризъм”. Не, истинските имена са следните: “партизанска война” и “джихад”, т.е. преходът от Дар ал-харб към Дар ал-ислам. Врагът не иска да се раздели с нас, той иска да ни завладее.

 

Залогът на президентските избори е прост: да се възстанови цивилизационната политика, да се наложи френскостта. В противен случай това ще бъде краят на приключението. Може би Еманюел Макрон ще бъде на първия тур. Но не и на втория. “Младият глобален лидер” от Давос твърди, че “деконструира  нашата история”. Не можем да го оставим. Той ни разочарова твърде много.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

Коментари

 • Мангъров

  16 Май 2021 8:44ч.

  https://afera.bg/психологическата-операция-covid-19-няма/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гьобелс :D

  16 Май 2021 9:21ч.

  Една лъжа /ковид/ вирее дотогава - докато има кой да вярва в нея! Продължавайте да триете и да благославяте "свободата на словото"... то е мираж!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фи и пси

  16 Май 2021 9:56ч.

  Анализът - буквално всичко по Фуко. И няма как да е другояче - в постмодерн сме. Изобретяването на нормата и забравата на въпросното изобретяване. Новата норма като лудост и отхвърлянето на ония "луди", които го възвестяват. Двата вида надзор. Наказание в лоното на биофашизма. Велик рестарт и култура на отмяната. И накрая - като капак на всичко - деконструкция на историята като имитация на глобалното, защото за все по-малко ходещите и миткащи човешки машини не е нужна повече никаква памет и никаква културна приемственост. Фуко ли е виновен, че като голям философ предвиди всичко това, че ще стане? Не, разбира се! Такава е логиката на капитализма като все по-безмерен консумеризъм, такава е логиката на модерното изобщо - да възпроизвежда превърнати (нови, секуларни) форми на робовладелство, които скоро даже вече няма да има нужда да претендират за надстроечна изтънченост, така типична за западното цивилизационно лицемерие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Назад към корените

  16 Май 2021 10:21ч.

  Като чета някои изказвания на автори тук се сещам за тайната политическа организация „Народна воля“, съществувала в Русия през 80-те години на ХIХ в, която иска връщане назад към първичните ценности на руския народ. В интерес на истината и на мен ми се иска да запазим онези български ценности от миналото, позволили на българите да оцелеят и в най-трудните времена. Дори и туземците в Амазония не останаха изолирани от цивилизацията. Технологиите тласкат човека за добро или зло напред. Не е възможно вече, ако един народ иска да остане такъв, ако спре да се развива напред. Опитът от миналото и настоящето на СССР, Китай, Куба, С.Корея, показа, че това е възможно, на с цената на огромни жертви и изоставане, което убива в народа почти всичко традиционно и го превръща в оцеляващ и загиващ. Вижте фрапантната разлика между С.Кория и Ю.Корея. Дори и атомните бомби ще станат излишни някой ден, защото бъдещите технологии ще направят тяхното съществуване безпредметно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "което убива в народа почти всичко традиционно и го превръща в оцеляващ и загиващ"

  16 Май 2021 10:31ч.

  Традиционното не е модерно, защо си дал тоя глупав пример със СК и ЮК, след като именно ЮК с технологично развития си капитализъм мачка традиционните форми на общественост с техните неконсумеристки проекции и рефлексии?! Тая тема трябва да се разбира дълбоко, преди да се бърза с неподходящите обяснения и примери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фи и пси

  16 Май 2021 10:34ч.

  Традиционното е преди всичко в култовите сакралности, ориентирани към теогонична космогония и родова история. Техногенните сакралности, едно че са псевдо такива, и друго, че са плод на секуларизация, иначе казано - опасен демонизъм в човека, сатанизъм и безбожие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За консумиращите и некосумиращите

  16 Май 2021 12:34ч.

  В Куба момичетата си лягат с чужденци за суми от порядъка на 4-5 долара, там девизът е като при арабите - по-добре гладен, отколкото уморен, по улиците може да видите веселба в бедността, но и там вече разрешиха частното предприемачество. В Северна Корея проблемът с консумирането е решен - милиони гладуват тази години и искат храна от Китай и ООН. Комунистическите Китай и Виетнам се отвориха към запада, там Партията не разсъждава върху Дълбочинното разбиране на темата за култовите реалности. Нищо не казвате за социализма, който разруши сакрални неща - собствеността, вярата в Бога, унищожаването на селските ценности, носители на традицията съхранили българщината. Колективната собственост е колективна безотговорност, кражба и грабеж от върхушката над масите, на които не бе дадена възможност да видят как загнива Западът. Един руски евреин, болшевишки деец през 60-те години се връща от посещение в Америка. Негови другари го посрещат на летището с въпроса: Ну, гнийот, Павел Моисеевич. "Гнийот, на хорошо пахнет", отговаря евреинът по езоповски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ханибал Барка

  16 Май 2021 13:28ч.

  Чудно интервю!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Мангъров на 16.05.2021 в 08:44

  16 Май 2021 13:33ч.

  Много благодаря за линка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До 09:56

  16 Май 2021 16:25ч.

  Ако това, което казваш го е предвидил Фуко, то това означава, че Фуко нищо не е предвидил, нито пък предложеният ни автор представя нещо ново, отвъд онова, което е очевидно за средно взетия разумен човек. Пример—не, не е Безусловният Базов Доход онова, което модерният нацизъм, познат като постмодернизъм—съчинен от сикофантите на елита още през шейсетте—една от характеристиките на най-съвършеното робство някога стоварвано връз света. ББД не е проследим, той е анонимен, а това е смърт за идеята на свръх-финансовия елит за поробване на света. Друга му е целта на него елит—непременно драстично пауперизиране на едно хомогенизирано, нарочно превърнато в неинтелигентна маса, население, тичащо неистово към елита (към кронитата му, наречени правителства) за “безплатни” подаяния под формата на некриптирани (проследими) цифрови пари, които се отпускат на него население, превърнато в неинтелигентно желе, съгласно послушанието му. Новият комунистически човек днес се изгражда чрез далеч по-ефикасно работеща формула. Степента на послушание се определя от алгоритъм, чрез анализ на натрупаните от самия горък индивид данни, като, по такъв начин, всеки сам гради цонствената си съдбата и определя дали ще има хляб на масата си. Така, елитът решава нещо абсурдно биологично, например, че патологията е нормалност (вече стана дума, че иде реч за нацизъм) или пък натрапва някаква идиотия под формата на зелена сделка и ти тръгни да се репчиш. Даже и да ти се появи желание да се репчиш няма да има срещу кого, а репченето ти се отчита автоматично в собствената ти база данни, което води до редукция в отпусканите ти средства за живот. Ако пък вземеш много да се репчиш, подаянията спират, на масата си виждаш една кръгла нула и умираш. Не, няма алтернативи. Никакви други средства за живот не са разрешени от елита. Умираш ли, казах? Браво. Точно това иска елитът, защото много сме се били се навъдили (те, естествено изключват себе си, защото се имат за месии). Та, това е накратко сценарият, който няма философ, мислител, учен или човек на тази земя, дето да беше го предвидил. Днес, вече взели се за богове, въпросните юбер-богати членове на споменатия елит и компрадорските им сикофанти, вече не се и крият. Напоследък излязоха изумителни откровения на този фумигиращ план за изтребление, далеч по-ефективно от пряк геноцид, защото се приема даже с радост от населението, което винаги ще намери начин да се превърне в народен полицай и да те нахока, че не си си сложил маската или не си се ваксинирал. Това, което настава, е абсолютът на евгениката и фашизма, неподозиран и за самите апологети на въпросните погромни социални аномалии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "В Куба момичетата си лягат с чужденци за суми от порядъка на 4-5 долара"

  16 Май 2021 17:36ч.

  Това не е аргумент. В Нидерландия и Швеция млади хубави момичета ми пускаха без заплащане, а по-дъртички американки и англичанки направо ми плащаха за сеанс. Напразно са възложили на агитпропа като тебе да отстоява позиция пред такива интервюта. Излагате се с липсата на елементарни знания по сериозните точки в темата. То и затова ви правят за смях де... щот си мислите, че всичко по тия теми си е дъра-бъра...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко това е ясно

  16 Май 2021 17:41ч.

  поне от 5-6 години за който има очи и уши за истината. Жалко и за нас, и за тези без ушите....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До 09:56 на 16.05.2021 в 16:25 - Фуко дава първата разгърната критика на режимите на епистемологична окупация

  16 Май 2021 17:46ч.

  Трудно е да се предвиди, но Фуко го е направил, при това с подходящата терминология на философията. Но малцина са виждащите толкова издълбоко и толкова надалеч, поначало улавянето на структуралните нишки довежда до тенденциите, дори когато все още не са очертани ясно исторически... и всичкото това следва логиката на критическия анализ, отговаряйки на въпроса как функционират модерните общества и капитализмът именно посредством генеалогия на властта, която се крепи на консумеристки тип познание и министерство на истината. Тоест, куцотата на модерната общественост не се дължи на икономика или политика, а на злоупотреби с властта чрез истината и нормата. Все болезнени настъпки включително спрямо твоите привързаности към модерната природонаучна класика, чиито схеми триумфират в структурата и функционализмите на знанието през тази нова епоха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  16 Май 2021 17:50ч.

  Зад фасадата на случващото се различни фракции водят отчаяна битка. Видимостта не е тази пред очите ни, а е зад завесата на медиите. Основният конфликт е почти библейски - между доброто и злото. Това опростено представяне идва чрез медиите и заинтересуваното задкулисие за пред блеещият плебс. * Налаганата Трансформация е само един от вариантите - на една от групировките в един от властовите центрове на света - САЩ. А именно: - 1) Дълбоката държава и банкерският интернационал - неговия овертонов прозорец се затваря постепенно. 2) На националната индустрия с противоречиви интереси и също банки отзад и 3) АйТи новите гиганти с виртуалните си пари и стремежа за глобално нулиране на държавите. Разбира и трите вектора не са напълно разделени и преплитането между тях прави разпознаването трудно. ** Другите два световни центрове на Власт са Китай и РФ... Китай, вижда се, че е с трудно разпознаваема сигнатура в проявите си за чуждоземците. Но той вече е устремен към бъдещето след консолидиране на ръководството и въведеният ускорено цифров контрол над повечето важни нива. ... Русия има трудната задача да дефинира окончателно своята собствена идеология, да я следва и изясни целите си за следващите десетилетия. Националният идеал е разпокъсан и повлияван масивно от външната агентура - 3,4,5 -ите колони, от носталгията по времето на Сталин и липсата на воля да се разгонят меншевишки, троцкистки и др. със символите на Колчак. *** Отделно за тези два центъра на власт е важно, че те недвусмислено са противници на предефиниране на Съзиданието и свеждането му до парченца от матадор в ръцете на извратеняци, педофили, мизантропи, сатанисти - много голям брой всред факторите в редиците на оня 1%. Достатъчно е да се каже "Пица гейт", Бохемската гора, "Лолита експрес" и пр. за да се сетим какви ужасии се крият зад тях. **** Това генерално подреждане би позволило поглед над взаимовръзките с разпознаване на тенденциите за в бъдеще. Въпросът поставен в статията в същност е: - какъв е шанса на дребните от плебса да оцелеят от започналият старт (стара мечта на всякакви фигури из пред-кулисната видимост в последните 150-170 г.? ) за изтребване на излишните от света? Това също е тема извън опитите за замаскирване и отместване на фокуса чрез манипулации от рода на вменяваната "теория на заговора". Оказа се, че заговор НЯМА. Има просто осъществяване на дългосрочни планове, направени и представени най-спокойно, станали публични и изпълнявани скруполиозно. ... В същото време стадото се води уверено към екарисажа! Нещо неясно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • грейки

  16 Май 2021 18:25ч.

  Цитат: "Смартфонът е отправната точка на новия продукт, в който сме призовани да се превърнем: кризата с Ковид трябваше да бъде събитието, което да задейства трансформацията на човечеството към цифровия гражданин. Зеленият паспорт е първият етап: в дългосрочен план крепостните селяни на цифровата земя ще бъдат контролирани, проследявани, преследвани, после имплантирани. “Мозъкът ще бъде бойното поле на бъдещето”, казват те: идеята да се разчитат мозъчните вълни за геолокализирани на скитащите мравки. В книгата си цитирам една статия в “Монд” от 19 декември 2019 г., която отдава почит на Бил Гейтс за опита му за “ваксинационен бележник, инжектиран под кожата” в Кения и Малави. Скритата идея е тоталният контрол, дисциплинарното общество". - Очевидно фашизмът, въпреки че е делегитимиран непрекъснато социално, идеологически и политически, си намира начин за новонастаняване чрез нова легитимност - техногенната, която на всичкото отгоре е най-силно анонимизирана, защото ще се уповава на пандемии и "зелени суматохи", т.е. медийно насаждан страх за живота и планетарния ред. Как най вече се оправдава техногенното? Видяхте единия от пишещите тук - чрез вяра в прогреса (според агитпроп бодряка, тежко на "изоставащите" руснаци, кубинци, севернокорейци!)... техническият прогрес щял да спре, разбираш ли, даже и атомните оръжия след време... А какво е собствено една светла "вяра в прогреса"? Най-изконната характеристика на модерната научна рационалност, която с десакрализацията на Бога закономерно довлече консумеризма, защото последния просто се намества на мястото на унищожения "страх божий". Консумеризмът не е просто политика и икономика, той е цялостен начин на живот, продиктуван от особен тип парадигма и епистема спрямо истината - защото научната истина е вече истина без Бог - изцяло докарана в отсамното, предметно-реалното, без каквито и да са конотации към трансцендентното. Един твърде лош редукционизъм на най-висшето Божие творение - не само до твърдо тяло, но в крайна сметка до безлични атоми, молекули и връзки между тях. И в лоното на такива физикалистки и биологизаторски обяснения, няма хуманен човек, липсва субект (Ницше: Бог умря!), доколкото субектът е нещо, което оттук нататък ще се събира и създава само върху отломките на критиката спрямо подобни концепции, която не може да е друга, освен критика на разума спрямо изначалния вид на епистемологичната ситуация. (Както виждате, в масовизирания структурален дискурс на човешката общност първо ще изчезне субектът, а постепенно ще бъде забравена и идеята за суверенитет, защото двете винаги вървят заедно.) Техногенен фашизъм, действащ чрез анонимизацията на властта на корпорациите, управляващи технологиите и управляващи технологично чрез нефалсифицируемо обожествяване на изкуствения интелект - този нов тип фашизъм ще е политически абсолютно безотговорен и ефективно смъртоносен, доколкото всичките хуманни индивиди от година треперят за изгубените си привилегии да консумират свободно удоволствия, които ТЕ им обещават да им възстановят срещу очертаващата се електронна система от вече пост- и квазиграждански сделки и съглашателства - ваксинационен ковид-паспорт, чипиране на потребителя, приемане на ББД, официално съглашателство с електронен надзор на финансови транзакции и трансгранични пътувания, декларирана лоялност към културата на отмяната и пр. автографи под декларацията отново, когато отмине пандемията, да те делегират с права на гражданин - и то какви "права"? - да посещаваш заведения, барове и дискотеки, за да си осигуряваш свалките, да хойкаш по плажове и зимни курорти - пак за същото. Повярвайте, милиарди са готови на такова съглашателство без замисляне... и те сами ще правят всичко възможно оттук нататък да бъде улеснявана тяхната дехуманизация и даже буквално - тяхната бавна, но сигурна преждевременна смърт от ГМО-имуномухоморките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До 17:46

  16 Май 2021 21:03ч.

  Терминологията на философията е без значение. Смисълът е определящото. Да наблягаш върху терминологията е все едно да приемеш днешната абсурдна физика за смислена, защото използва подходяща терминология. Но, по въпроса—да твърдиш, че модерните общества и капитализмът били функционирали посредством генеалогия на властта, крепяща се върху консумеризъм в каквото и да е, значи, че си изостанал от времето и не разбираш истинската игра на елита. Тоест, както казах, нищо не си предвидил. Няма човек, който да е предвидил в пълна степен, въпреки индикациите тук и там през годините, че елитът ще заиграе една привидно самоотричаща го перфидна игра на връщане към примитивното и анти-консюмеризма. За целта, първата жертва беше истината, разрушение, зародено още в началото на двайсти век, но получило неимоверен тласък през шейсетте от цяло стадо отявлени колективисти, нарочени за философи, вързани за юлара да дърпат кривата каруца на постмодернизма, едва удържаща масивния нацистки товар определящ същността ѝ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • няма изоставане от времето на тоя, който има привилегията да схваща пространство и време конститутивно, както и да не се отъждествява с личност

  17 Май 2021 8:27ч.

  Философията е единствената, която се интересува от смисъла в целостта му на вършене. И не елитът е деецът, а онтологичното тяло на биващото, което не се означава предварително и в този смисъл - изобщо не зависи от властовите системи на означение - т.нар. елит е само симулакрум, който съвсем привидно държи инициативата. Елитът не може да надхвърли консумеризма, защото смъртоносно самият той зависи от него. Но трансценденцията (която няма нищо общо нито със символичното, нито с въображаемото, ако изберем контекстите на Лакан) може да ни накара да го направим, включително чрез въображаемите властови игри на елита. Как ще стане точно си остава велика тайна. Инферналният код за човешкото е полът (по Кант: величина), който навсякъде създава зависимости от ползата, респ. консумацията. Супериорният код на човека обаче не е полът, а цялостността (по Кант: сила). Погледнат отгоре, откъм въпросната трансценденция, човекът като сила (dynamis) може да бъде накаран да не зависи от консумацията и да не се отъждествява с частични и фрагментарни сказания за себе си. Но това няма как да стане от позициите на участник в причинна събитийност, а само пресрещайки събитието отвън и отведнъж - от позициите на трансцендентален наблюдател (екзистентно свидетелствайки истината, както ни завеща Христос).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До 08:27

  17 Май 2021 15:33ч.

  Философията се основава на непроверими фантазми вътре в субекта. Това е същността ѝ. Напълно откъсната от обекта, философията не се занимава с нищо друго освен да регургитира до втръсване собствените си дефиниции, конструкти и измислици, колкото и да ги е вплела в логически последователни системи, за да изглеждат приемливи—обели пластовете привидност и онова, което остава, е неопределеност. Така, някой склонен да се уповава на философските системи може да си мисли, че схваща времето и пространството конструктивно, но друг, подобен нему философски ентусиаст, може да се отдаде да оспорва такава претенция. Трагедията е, че, поради вътрешно присъща липса на обективност, и двамата са приемливи от гледна точка на философията, стига системите им да са добре издържани като конструкт. Оттук и произтича порочното приемане във философията, че истина няма. В този смисъл, философските размишления са недопечени размишления, които не си струва да бъдат приемани като чиста монета, нежели да се губи ценно време с тях. Има люде, които обичат да се отдават на подобна дейност и ние не сме тук, за да ги съдим. Това, което остава, е не по-значимо от занятието на жонгльора и надпреварата в подобно жонглиране е като надпреварата в днешната музика, най-вече за разграждане. В музиката днес, за да се чуе за теб, не е достатъчн да загърбиш класическата хармония и контрапункт, но даже и да се отдадеш на алеаторика и сонорност, ако е само това, и то няма да е достатъчно. Няма да е достатъчно, защото някой някъде вече го е употребил него раграждане. То вече е станало познато, тривиално и ти се явяваш само един негов епигон. Подобно е неистовото състезание и в модерната (а и не само) философия, където за оригиналност на мисълта се приема не проверимото откритие, а мисловното разграждане на и без друго несъстоятелни, поради непроверяемост (макар и в доста случаи изглеждащи логично) предложения. Това е някакво болно състезание по безсмислено рушене—всъщност смислено от гледна точка на дейците му, защо единствено така стават забележими. Затворени в себе си, философите намират такова занимание за цялостно и то безусловно е, но единствено в техния херметичен субективен свят. Колкпто до властовите игри на елита, те са по дефиниция, затова няма как да са въображаеми. Да припишеш привидност на елита като деец е декадентство в чист вид. Такова декадентство би се самоозначило като невинен аристократичен изблик, ако отсъстваше утилитарността му на внушение. Ще кажеш, даже и да е внупение, то е само на академично ниво. Такова разбиране е наивно, защото виждаме пред очите си как явни академични нелепости преливат в обществото. Въпросното преливане е добре заплатено не от някой друг, а от въпросния елит, защото то добре му служи. Ето защо, бръщолевенията на някакви, назначени за философи, съвсем не са така невинни, както се опитваш да ги изкараш. Прочее, консюмеризмът е последното, което дефинира елита. Той отдавна го е надживял. Консюмеризъм у елита вижда единствено пешеходецът, който е винаги ококорен, когато се заприказва за елит. Слабо ще е дакажем и, че елитът е отдаден на идеологии, което е следващата стъпка след консюмеризма, която можем да вменим на елита. Всеобхватността е онова, което по-добре се вмества в понятието елит. И доброто, и лошото, и истинното, и погрешното, а даже и малко консюмеризъм, за цвят, характеризира елита. Иначе нямаше да може да говорим за такъв. Той покрива всичко и никога не се е представял за ангел небесен. Елитът просто замълчава. Защото ползата за елита е оставането му като такъв, е самоопазването му, за да е той, който определя (не който консумира повече), а не някакъв негов пешеходен немесис. Човекът, контрапунктът на елита, е определяемото, даже и да се превърне в съзерцател. Съзерцателят обаче преминава през живота по-безболезнено, защото съзерцанието му е хапчето за самоуспокоение. Това е добре и за него, и за елита, защото така не е пречка за последния в убедеността му, че само той е този, комуто е дадено да означава и определя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Философията се основава на непроверими фантазми вътре в субекта. Това е същността ѝ. Напълно откъсната от обекта..."

  17 Май 2021 16:10ч.

  Първо, не само философията, но и всяка една позната дейност се основава на това. Второ, научните фантазми са проверими едва в последствията на играта на научни обяснения - извън тях, обектът е отвъд значенията, но не като "обект сам по себе си", а като чисто наличие изобщо. В пресрещането на неговите дефиниционни характеристики откъм означаващия, обектът се оказва имащ значение. И това би следвало да бъде ясно не само на философията, но и на науката, и на изкуството, и на каквото и да е друго познание... Емпиричната проверка на индуктивната наука не зависи от обективността на обекта в качеството му на емпиричен, а на наличието и характера на субект-обектна връзка, удостоверяваща познание изобщо. И накрая, спрямо субекта, всяко вътре и вън е условност, а не реалност. Има ли истина за философията? Има, но не откъм реалностите на света, а откъм априорните предпоставки да предопределяме какво е реално спрямо правила и норми, които собствено и структурират, организират и функционализират света на обективациите откъм субекта. Но пак казвам, този свят не е нито вътре, нито вън. Той е всякога чист феномен, осветеност в акта на припламването му. Субстанция (отвъдситуативна същност) на субекта или на обекта - това е всякога фикция. Останалото за консумеризма не си заслужава коментар - щом мислиш, че си прав, смятай си...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До 16:10

  17 Май 2021 17:45ч.

  Нищо извън науката не е познание в истинския смисъл на думата. Най-малко изкуството е познание. То е израз на емоционална креативност или на безстрастна предметност, ако не се взрем да му търсим и други определения. Сюгжестивната мощ на една поема, обаче, е всичко друго, но не и познание. Философията носи познание, но то единствено се отнася до субективните дефиниции на някого си. Тези дефиниции могат да бъдат усложнявани до безкрай, за да има с какво да се занимава философът, но те нямат познавателна стойност в истинския смисъл, защото не са пряко проверими. Можем да проверим вътрешната им непротиворечивост, но ние може да си съградим непротиворечива система от погрешни постулати, което няма да е създаване на разумна структура на познание, а ще е, в най-добрия случай, една занимателна игра на ума. Относно науката, бях ти споменал и преди, че науката не е само индуктивна. Бейкън просто не е е бил истински учен и затова не е разбирал същността на науката. Най-добрата наука е дедуктивната. За съжаление, дедуктивни изводи са постижими само в много редки случаи. За щастие, моето абсолютно доказателство за абсолютността на времето и пространството, е дедуктивно, както бях споменал и преди. Индуктивните съждения са само патерица на мисълта. Те ни позволяват да правим каквото можем, когато трябва да достигнем до извод и в никакъв случай не са краят на науката. Те са само по пътя ѝ. Ето защо, няма какво толкова да се занимаваме с индуктивните изводи на емпиричната наука, при все, че и те, колкото несъвършени да са, са част от букета, който разцъфва по време на ренесанса. В много случаи, в не-науки, каквато е медицината, нам е нужен все пак извод. Изводите в такъв технологичен (приложен) тип дейности, дейности, които носат пряка полза или са предизвикани от нужда, са предимно индуктивни. В точните науки обаче, те затова и се наричат точни, има достигнати върхове, които се основават на абсолютни истини, които с успех се прилагат в дедуктивни разсъждения. Няма да повтарям пак дедуктивното си откритие за абсолютността на времето и пространството, но ще ти припона един закон на Бойл, да речем, или стехиометрията на Пруст, която Бертоле не успя да отхвърли, даже и с посочените отклонения, или, да речем, Е = mc^2, което е израз на закона на Ампер, както и, както показвам, на разширения втори закон на Нютон (само за сведение, “теорията” на относителността няма нищо общо с Е = mc^2, нито изобщо може да изведе Е = mc^2, въпреки наглата неистова пропаганда, че тя го била извеждала). Законът на Ампер или, да речем, законът на Ом—това са твърди основи за дедуктивни заключения. Всичките тези тук изброени закони, както и много други, да речем връзката v^2 = 2ma, където v е скоростта на свободно тяло, m е масата му, a a е ускорението му под действието на постоянна сила, са абсолютни истини. Те не могат да бъдат оспорени на никакво основание. Тези съществени връзки са извън субекта—субектът може да не присъства, но те са безусловно там. Релността им е непреодолима, така както е непреодолимо споменатото преди разпльоскване на паважа, ако някой понечи да подрипне от прозореца на десетия етаж. Няма нищо опосредствано в тази работа, да не говорим, че е проверимо нефиктивно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точка по точка

  17 Май 2021 17:58ч.

  Безусловният базов доход е алгоритъм за връщане на човека към животните. Доскоро точно тия дето днеска се пишат най прогресивните прогресисти твърдаха,че точно трудът е превърнал маймуната в човек. Какво означава да даваш пари на някого без да е положил труд? Това което културните марксисти,троцкисти,либертарианци и цялата прогресистка сволоч лансират е чиста проба дехуманизиране и варваризиране на човека и превръщането му в добиче на ясла,в марокански скакалец. Тия сатани в САЩ вече са откроени и правителството вече хрантути над 50 милиона лумпени.Тук у нас все още мимикрират и се правят на социално загрижени,а всъщност подпъхват опростачване. Индобългарите обаче сиги храним като бройлери,обече без никаква полза. Адептите на великото зануляване на Клаус Швааб ги виждаме и в ГЕРБ - Къдрокосата Сю,Сачевицата,Младенчов,виждаме ги най-много в Дай България на Пинокио,а напоследък шайката на Станишко,Пирински,Жабльото,Дъревица, Бургиева,голия плужек Захарчо,бордаджията Янков, Свинара.... вие на умряло срещу Нинова. Тепърва ще видим колко от тях ще пъкнат при ИТН-айците на Славчо. Всъщност те изпълняват точка по точка алгоритъма зададен от Антонио Грамши - да проникнат и овладеят обществените институции отвътре. С университетите вече доста са успяли - подобно на САЩ навсякъде е пълно със соросоиди. Сега напъват към местната власт,училищата и даже детските градини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Сираков

  17 Май 2021 20:37ч.

  Вместо да пишете дълги коментари, просто си спомнете - кой етнос, вместо да търси божеството в хората (някои го наричат вяра в Бога), започна да се кланя на "златно теле". Пък можете и да прочетете Хенри Форд, повторил след векове мисълта на Джордано Бруно - ако някъде стене нещо нередно, огледайте се, ще видите ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не само фактите, но даже и фактологията никога не е априори

  17 Май 2021 20:41ч.

  Свеждането на познанието единствено до "научно познание" си е чисто научен фантазъм, вече казах. Границите на познанието като езиково изразяване са граници на света, защото няма свят извън означенията, нито явимост извън субект-обектната връзка. Когнитивното не изчерпва познанието, а само властово го привилегирова като модерно-епохално. Няма никакви съществени връзки между вещи или означения без субект, защото именно субектовата протоидентичност е познавателен гарант за каквато и да е значима емпирична връзка по априорна истинност. Впрочем другото име на протоидентичността е времето, което означава чиста възможност откъм субекта да удържа серийна последователност на отделните представи до непротиворечив ред и организация на значимо биващо. Но въпросното време не е абсолютно физическо време, а само априорна форма на нагледа, наедно с пространството. дефинициите за пространство и време като философски са само дедуктивни. Във всеки случай едно такова време зависи от идеите за последователност и целеполагане - без тези метафизически изначалности неговите физически характеристики биха били невъзможни. Опитите за математически дефиниции на пространство и време са по-скоро жалки от гледна точка на познанието за чистото качество, защото провокират индуктивни методи във физиката и производните й природни науки. А характерно за индуктивните хипотези е, че се овластяват само като униформени в една абстрактно положена тоталност посредством властови императиви за "истинско" в качеството му на "норма" и "адекватност на нормата". (Обърни внимание как думата "истинско" за теб винаги е спасителен пояс от пълен провал на концепциите ти, когато претендираш чрез повеля да ни дисциплинираш метафизически.) Реалността на вещите в пространството и времето изразява преди всичко връзка на представите в ума, която се удържа субектно, синтетично и по никакъв друг начин. (В този смисъл - колкото субекти, толкова и дискретно конфигурирани светове във всеки отделен момент или локация.) Без оглед на такова удържане, индуктивната наука разпознава реда и връзките като само аналитични, предметно-посреднически, но това означава, че науката изобщо не се интересува от генеалогията на познавателната ситуация и ставането на познавателния резултат съобразно чисто дедуктивни методи. От това се интересуват само ония науки, които са свързани с философската саморефлексия и феноменологията на преживяващите интенции откъм субект, който е качество като трансцендентален модулатор на феноменален опит, към използването на чиято реалност биваме приучавани или дресирани. Но няма как въпросната реалност да бъде изобретена извън означенията, т.е. тя се актува в определенията, и в нито един момент не е предопределена априрори. А означенията са дело на субектови консенсуси или отговорности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи