Делян Добрев: Имаме руско ядрено гориво за една година, после търсим алтернативи

Делян Добрев: Имаме руско ядрено гориво за една година, после търсим алтернативи

Ако дипломатическата криза между Русия и България се задълбочи, в дългосрочен план ще трябва да се търси алтернатива за доставка на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". Зареждането с ново гориво се прави при всеки годишен планов ремонт на двата ядрени блока в централата, като на единия зареждането е през месец април, а на другия - през септември. Ядрената ни централа разполага с гориво до септември 2023 година.

Алтернатива на руските доставки на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" може да бъде американската "Уестингхаус" и България вече е в процес на лицензиране на горивото, което компанията доставя. По-голямата тема в този случай обаче е, какво ще правим с отработеното ядрено гориво, което сега изнасяме в Русия. Въпреки, че има държави в Европа, които могат да съхраняват такова гориво, това няма да е лесен, а вероятно ще бъде и по-скъп за нас процес, каза Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ и заместник-председател на комисията по енергетика.

Не са верни твърденията, че петролната рафинерия "Лукойл Нефтохим" в Бургас не може да работи с друг нефт, освен руския сорт "Урал". Добрев припомни, че от 1991 в продължение на две години рафинерията е работила с нефт, който не е бил руски. Освен това преди около 4 години компанията е направила инвестиция за около 1 милиард евро, с което предприятието е модернизирано и трябва да може да работи с нефт, различен от руския.

Въпреки настойчивите призиви, които се чуват в последните дни за възстановяване на отношенията с "Газпром", след изгонването на 70-те руски дипломати от България, тази възможност вече е затворена страница за България, смята Добрев. Той не вижда проблем с доставките на газ в дългосрочен план, но през следващите месеци страната ни вероятно ще изпита трудности. Неговата надежда е да не стигне до недостиг на синьо гориво.

Защо "Лукойл Нефтохим" в Бургас не иска да работи с друг, освен руски нефт?

Трябва ли България да поиска от ЕК разрешение да ограничи износа на ток до задоволяване на вътрешните си нужди?

До кога ще можем да се възползваме от 25-те стотинки отбив от цената на горивата в бензиностанциите?

Отговорите на Делян Добрев, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Делян Добрев е дипломиран икономист. Политик от ГЕРБ. Заместник-председател на комисията по енергетика и член на комисията по бюджет и финанси в 47-ото Народно събрание. Министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на Бойко Борисов. Експерт по управление на европейски проекти, финансово и данъчно законодателство.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

 • рукола Z

  02 Юли 2022 15:15ч.

  Не търсим алтернатива на ядреното гориво, а търсим ваша алтернатива 😉

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвременник

  02 Юли 2022 15:45ч.

  Първо, Уестингхаус няма свястни технологии да смени руските горивни клетки с техни. Все пак може да пробваме да взривим Козлодуй. Второ, ако го напрвят, руснаците ще спрат да обслужват АЕЦ-а ни. Трето, няма къде да погребем отработеното гориво. Колкото до Невтохим, може да работи и с друг нефт, но тежък от типа Уралск. Има го освен в Русия и във Венецуела и Иран. Има избор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  02 Юли 2022 16:14ч.

  Лъжа до лъжа! Има ли кой да им вярва все още? Германия, и не само, вижда проблем с доставките на газ, но този "народен" представител и "експерт" "не вижда проблем с доставките на газ в дългосрочен план".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пет

  03 Юли 2022 15:36ч.

  Аман от енергийни "експерти" като тебе,говедарски троле !!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  02 Юли 2022 16:15ч.

  САЩ виждат проблем с урана за техните АЕЦ (вижте тук https://www.cnbc.com/2022/05/23/russia-dominates-global-nuclear-reactor-and-fuel-supply-chains.html), но ние можем да ползваме горивото на Уестингхаус.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  02 Юли 2022 16:16ч.

  Колкото до нефта, горният коментар го казва- има нефт и от Иран и Венецуела.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НЕРАЗБРАЛ

  02 Юли 2022 18:45ч.

  Бузко разбира от ядрена енергетика колкото Ленчето от дипломация. Някаква печка дето гори уран , гаден , мръсен, Руски . Купуваш от Големия брат чист ,светъл , Американски и кюмбето бумти като ново, малко по-скъпо , но дружбата цена няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  02 Юли 2022 16:16ч.

  Производство на ядрено гориво е лесно. Румъния произвежда. Проблема е в суровината - обогатен уран. Русия е държавата която обогатява уран. САЩ го купуват от Русия. При десетки хиляди санкции, САЩ не въведоха за обогатен уран. Горивото на Уестингхаус е с обогатен уран от Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ

  02 Юли 2022 20:43ч.

  Само май Путин вече наложи ембарго за износ на обогатен уран за САЩ, Французите които обогатяваха - им откраднаха рудниците в централна Африка, и сега разправят че им се повредили половината реактори, затова спрели. Впрочем има изход - Уран обогатява...ИРАН, ама и той има ембарго за Уестингхаус. Така че новия уран - като F16 - плащаш, ама получаваш ...КАРТИНКА:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  02 Юли 2022 20:49ч.

  Русия продължава да продава уран на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  02 Юли 2022 16:18ч.

  Интересно откъде Уестингхаус ще захлеби цяла Европа с ядрено гориво, след като самите Сащ имат недостиг на такова, не са сложили санкции на Русия за него, ама има да чакат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всички са си плюли в суратя !

  02 Юли 2022 17:31ч.

  Хасковското корумпе - и то ! АЕЦ Козлудуй не може да работи безопасно с горивни пръти на Уестингхауз ! Това е игра на руска рулетка - се непредвидими последствия за района ! Прътите на американците са с различна форма, а това е критично важно за реакторите ! Няма опит с реактори като 5-ти и 6-ти , да се зареждат с американско ядрено гориво е безумие ! Най-вероятно се цели да останем без АЕЦ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всички са си плюли в суратя !

  02 Юли 2022 17:35ч.

  Проблемът с отработеното ядрено гориво е НЕРЕШИМ без Русия, съвсем скоро ще го разберем. По трудния начин ! Лукойл Нефтохим ъм днешна дата НЕ МОЖЕ да работи само с друг нефт, не Урал. Минимум трябва да ги смесва. Инсталации за работа само с НЕруски нефт в Нефтохим НЯМА. Хасковското корумпе ЛЪЖЕ. Инвестиции тепърва ще се правят /ако изобщо ще се правят/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Силната помиярщина

  02 Юли 2022 17:39ч.

  Която демонстрират втръсналите лица /или други части/ на ГРОБ , загатва че се готвят скоро да управляват ! Залог да се управлява у нас е АНТИБЪЛГАРСКАТА риторика, русофобията, готовността да прецакаш всячески икономиката на страната ни - само и само да угодиш на САЩ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  02 Юли 2022 17:48ч.

  Никакво гориво от САЩ няма да карат, целта им е да увредят АЕЦа, за да го затворят... нас ни готвят за плацдарм и не им трябват допълнителни аварии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Делян Мръсников

  02 Юли 2022 20:06ч.

  По-голям лъжец от този няма на света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • При бай Ставри

  02 Юли 2022 20:07ч.

  Този е за Бай Ставри.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КУРанага

  02 Юли 2022 20:09ч.

  бърньо ,яж ми хуя ,путко

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  02 Юли 2022 22:39ч.

  Оффф... И тоз един специалист... Първо, Нефтохим може да работи с всеки нефт, само че неефективно и продуктите са скъпи.. Умник! Но за АЕЦ - во голова! Уестингхаус пак се опитват да се добарат до нашия АЕЦ. Май никъде не им се котира горивото.. И сега пак притоплят манджата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  03 Юли 2022 12:18ч.

  Този и той "експерт" по енергетика се пише! Мисли си, че ядреното гориво е като дървата-режеш, цепиш и буташ в печката. Американците и те купуват от Русия! А самата направа на прътите с гориво не е чак толкова проста работа! Технологиите са ноу-хау и ние трябва да сме благодарни на руснаците, че сме една от малкото държави в света, които експлоатират ядрена енергия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И къде са тези “алтернативи”?

  03 Юли 2022 19:37ч.

  https://youtu.be/AiboNzjQ4vA

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи