Американски командир се изпусна за британските специални части в Украйна, АП изтри „британски“

Американски командир се изпусна за британските специални части в Украйна, АП изтри „британски“

Автор: obektivno.bg

Ръководителят на Командването за специални операции на САЩ генерал-лейтенант Брайън Фентън, без да иска, призна, че на територията на Украйна действат британски специални части. Той направи такова изявление в интервю за Асошиейтед прес (АП). След като Business Insider публикува новината и потърси Пентагона за коментар, думата „британски“ беше изтрита.

Фентън заяви, че САЩ, „след като са се поучили от войната в Украйна, планират да преструктурират специалните си сили“. В същото време той увери, че американските войски не действат на територията на тази страна.

Според него въоръжените конфликти стават все по-високотехнологични, така че може да се наложи попълване на подразделенията на въоръжените сили на САЩ с киберексперти.

„Тези идеи се появиха от поуките, извлечени от опита, натрупан в Украйна, главно през очите на нашите британски партньори за специални операции. Те не само го направиха в своите формации, но много бързо осъзнаха, че се нуждаят от други елементи от обединените си сили“, допълни американският военен командир.

След публикуването на интервюто материалът е редактиран и думата „британски“ вече не се споменава в него. В интервюто е оставено само „сили за специални операции“, без да се упоменава кои.

Американското издание Business Insider поиска коментар по този въпрос от министерството на отбраната на САЩ.

„Това е дългогодишна политика на последователни правителства да не коментират специалните сили на Обединеното кралство“, отговори Пентагонът.

Както Обективно.БГ съобщи през декември 2022 г., британски командоси са били разположени в Украйна и са участвали в поредица от операции с „висок риск“. Кралските морски пехотинци са участвали в „дискретни операции“ и са изпълнявали задачи в „изключително чувствителна среда“, съобщи генерал-лейтенант Робърт Магован, заместник-началник на щаба на отбраната на Великобритания и бивш ръководител на Кралските морски пехотинци.

Британското министерство на отбраната официално поддържа версията, че малък контингент британски военен персонал е разположен в Украйна, за да охранява британското посолство в Киев и да поддържа дипломатическото присъствие на правителството там.

 

 

Коментари

 • Кадиров

  13 Май 2024 15:13ч.

  Британците пращали спец. служби на обучение в украйна, ама не се казва кой кого обучавал - британците украинците или руснаците британците - който оцелее, значи е успял да научи нещо: да не се ебава повече никога със славяните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  13 Май 2024 22:50ч.

  Църквата в Англия е запозната с участието им при опелото !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кадиров

  13 Май 2024 15:30ч.

  ВС на РФ изтрепаха болюк наемници сред които и брити, съвсем дискретно, с топора по чутурата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  13 Май 2024 15:32ч.

  И какви са британските "специални части"? 16 оператора, настройващи ракетите Сторм шадоу, които дадоха на Украйна. Целта е дори украинец да избяга в Раша, дори Раша да плени ракети.... да не могат да ги използват!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  13 Май 2024 15:51ч.

  Няколко въпроса: 1. Как се "пленяват ракети"? 2. "Раша" толкова ли си няма собствени ракети, че е опряла да "пленяване" на чуждите? 3. За "reverse engineering" чували ли сте? Последното е възможно и с отломки от ракета, или невзривени (свалени) такива... https://defencesecurityasia.com/en/russian-weapon-experts-dissect-storm-shadow-scalp-eg-internal-components/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Катил

  13 Май 2024 15:32ч.

  Уничтожено до 250 боевиков, 2 танка, 2 ББМ и 17 автомобилей; В ходе контрбатарейной борьбы поражены: 152-мм гаубица «Мста-Б», 122-мм САУ «Гвоздика», 122-мм гаубица Д-30, пусковые установки ЗРК «Бук-М1» и «Стрела-10», а также 4 РСЗО, в том числе: «Ураган», «Vampire» (Чехия) и RAK-SA-12 (Хорватия). Источник: https://rusvesna.su/news/1715598326

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западните държави винаги са живели за сметка на другите - те са мамили и ограбвали по-слабите и по-глупавите!

  13 Май 2024 15:40ч.

  А Русия с нейните богатства винаги е била възприемана като вкусна хапка, но всеки път се е оказвала твърде трудна за тях. ... Затова се ядосват и ни мажат с кал, защото не могат да ни хванат! И никога няма да спрат да опитват. Войната със Запада е нещо, за което винаги трябва да сме подготвени! През 1945 г. дедите ни изтласкаха линията на съприкосновение с вечния враг чак до Берлин. И тогава започнахме доброволно да се разоръжаваме, искайки ДА УГОДИМ НА ВРАГА. И така, до какво доведе такова омиротворяване?" ... Свещеник Пьотр Репин от Санкт Петербург, който пътува често до фронта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • започнахме доброволно да се разоръжаваме, искайки да угодим на врага!

  13 Май 2024 15:42ч.

  "И така, до какво доведе такова омиротворяване? До много руска кръв! .... Освен това сега воюваме в Украйна. В тази война се определя къде ще бъде линията на съприкосновение за нашите деца и внуци – на границата с Полша или край Москва. Колкото повече победим врага, толкова по-дълго няма да има следваща война - това е ИСТИНСКОТО ПОДДЪРЖАНЕ НА МИРА." Ето тук - https://pogled.info/svetoven/russia/besnovatite-bivat-spirani-samo-s-kurshum-otkroveniyata-na-voenen-sveshtenik.169155

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кузелич

  13 Май 2024 15:44ч.

  Ау , трагедия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Танас

  13 Май 2024 15:48ч.

  Много дълго заглавие. Може да се съкрати на: "Американски командир се изпусна, АП го забърса"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как не ви е срам бе, мистър генерал Фентън?

  13 Май 2024 15:48ч.

  Какво лошо е направила Русия на американския народ, че вие САЩ от 15 000 км !! пращате оръжия да убивате руския народ?! Докога ще нарочвате чужди държави за ... ВРАГОВЕ и като разбойници и световни гангстери ще внасяте разврат и разрушения навсякъде по света, но не и на вашия континент, превзет по същия бандитски начин. Спрете убийствата на човеци! Защо не искате да спрете кървавите реки, мистър генерал от щастливите американски специални части, които нийде по света не са донесли щастие?! Вън САЩ и Британия нахални, от Европа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • инстинкт към смъртта

  13 Май 2024 16:23ч.

  Докато ги шибнат с една бухалка по главата, защото не знаят, че с всяка следваща антируска активност, в крайна сметка си докарват рухването.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • buratinob

  13 Май 2024 17:28ч.

  Не са на 15 000 км, стотина мили е разстоянието между РФ и САЩ. Ръгат мечката от запад да не се обърне и да се озъби на изток.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Земела

  15 Май 2024 16:48ч.

  Аз съм напълно съгласна вън Америка от Европа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  13 Май 2024 16:00ч.

  То пък голяма тайна за англичаните, пък и не само за тях. Всички се правят на ущипани госпожици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еврокомисар

  13 Май 2024 16:05ч.

  Никаква тайна не е, то май само Гърция от ЕС не произвежда оръжие, а всички снабдяват ВСУ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bacho Кольо

  13 Май 2024 16:04ч.

  Ако в Украйна все още действат британски специални сили, виновни са ГРУ и армията на Руската федерация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  13 Май 2024 16:09ч.

  Да се надяваме че ще оправят грешката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Янко

  14 Май 2024 21:00ч.

  Като си се написал Бачо, уточни ли на кого? Защото си такъв за тези от детската ясла. С този промит мозък си даже под тяхнота ниво. .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Oще като Макарон каза за войници от Европа

  13 Май 2024 16:27ч.

  Да отидат в Украйна и всички като ощипани започнаха един по един да казват ,че няма да изпращат за мен като лаик стана ясно ,че има много и не само наемници , но и официални военни . Какво остава за руското разузнаване ? Всичко се знае , останалите ''бла-бла'' по медиите са глупости - лъжи и пропаганда . Но има много хора , които им вярват .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  13 Май 2024 19:38ч.

  Поуката е че не кибер експерти и командоси решават войната, а доставката на снаряди (и пехота), а такива няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  13 Май 2024 20:55ч.

  Абе досещам се, че има "специални части".. Едни му готвят, други го сапунисват къпят, трети му перат чорапи гащи, сакън, да живее още, за радост на Сунаците.. Па пети шести "части" управляват Магурите и Сторшаудитите...Има и седми "части" за лягане, галиба :_ Виж, Володимир , тая ти вила , па виж тая ти сметка с 10 цифри. па оная с 12 цифри , па трета с 15 цифри.. Ади, нани нани,,,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БайТодор

  14 Май 2024 4:15ч.

  Искам да се обърна към новоизлюпените фашисти, които 45 години се правеха на комунисти и ми лижеха задника(оня с теменужките, Тулупа и тем подобни идиоти). Вие не разбирате ли , че при конфликт Русия-нато , в резултат на антируската политика, която водите , и наличието на 4-те американски бази, България ще бъде една от първите, която ще бъде изтърбушена и изтрита от лицето на Земята от руските ракети. Ето това е натовската ви сигурност! Жалко за нашите деца и внуци. Няма да имат щастието да изживеят живота си! Факт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Селямсъза

  14 Май 2024 14:20ч.

  Напълно те подкрепям, едно поне можем да направим, да гласуваме активно с хартиена бюлетина, не да ходим за гъби, да има поне 70% активност да им се объркат сметките! Не слушайте платените анализиратори, всичко там е нагласено за да има по-малко активност, колкото по-голяма устата толкова по-голяма и платата!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Земела

  15 Май 2024 16:58ч.

  И аз се каня да ида въпреки че не съм ходила от времето на негово лъжливо величество сега ще отида да гласувам срещу всички евродженъри и ви каня всички да отидете защото сега се решава бъдещето на България

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • знаещ

  14 Май 2024 20:40ч.

  Гадни Подли евроатлантически джендъри разпалиха войната и правят всичко възможно да я превърнат в световна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ивам

  14 Май 2024 22:31ч.

  Голям праз, до сега тия доказаха че оръжията им не стават за нищо, автомобилите също, а сега като гледам и розовите им части. Единственото за което стават е да сплетничат като стари баби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Fghhjjjj

  15 Май 2024 0:06ч.

  По бързо бягайте

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гошко

  15 Май 2024 7:50ч.

  То в Украйна и специалните британската части се изпуснаха ...за щастие бЕха с памперси. За генерала не знам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Барон Мюнхаузен

  15 Май 2024 16:02ч.

  Джони Инглиш пак се изпусна. Все едно ние не знаем . Долни нагли саксонски двуличници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи