Ален Делон: Аз не играех. Аз живях

Ален Делон: Аз не играех. Аз живях
“Не може да очакваш да си Делон в продължение на петдесет или шестдесет години, с кариера като моята, и да се надяваш да те обичат”. Как да оцелееш с такава съдба? Какво да бъдеш, когато всичко си бил? Преди да отиде в Кан, за да получи почетната Златна палма за цялостната си кариера, Ален Делон даде интервю за “Фигаро Магазин”, в което говори за себе си и киното, но също и за отминаващото време, жените, Макрон, Дьо Гол и “скъпата стара страна”, Франция. На 83 г. дивият звяр все още има нокти.

 

 

Ален Делон и Роми Шнайдер по време на снимките на "Басейнът", август 1968 г.

 

Посреща ни на булевард “Осман”, в парижкия офис на компанията си, Alain Delon International Distribution (Adid). С дънкова риза и тридневна брада, един от митовете на френското, но също така на световното кино, наблюдава как пада здрача над неговото творчество и епоха. Стените, паркета, креслата, бюрото, масичката за кафе и най-малката частица в неговия свят е осеяна със спомени. Тук - филмов плакат; на една табуретка - полуотворени албуми за живота на Роми Шнайдер; над канапето - черно-бяла снимка на Мирей Дарк на плажа. Навсякъде, в рамка или просто закачено на стената, като бюст или корица на списание, е неговото лице. Повечето време сам, понякога в компанията на друга легенда, Едит Пиаф или Карлос Монзон, сниман в затворническата килия, от която му помогна да излезе с помощта на аржентинския президент Карлос Менем. “На следващата седмица той се самоуби в колата си. Не търсете, продължава звездата с глас, койта сякаш е напът да се счупи, има само мъртъвци. С изключение на него”. Приближава се до снимка в рамка, на която позира като боксьор срещу Кърк Дъглас. Холивудският сървайвър отпразнува своята 102-а годишнина. На входа има снимка на Делон и Бардо, приближили устни един към друг. 

 

Снимка: "Фигаро"

 

Как да оцелееш с такава съдба? Какво да бъдеш, когато всичко си бил? От култови филми до шедьоври - “Басейнът”, “Под яркото слънце”, “Гепардът”, “Самураят”, “Господин Клайн” -, разбивайки света с поразителната си красота, налагайки своето присъствие, мълчание и самота. Ален Делон е маркирал своята територия. Див звяр, винаги готов да извади ноктите си, единствен и неповторим, този, когото упрекват, че говори за себе си в трето лице - забравяйки, че говори за Франция - ни даде интервю в навечерието на получаването на почетната Златна палма на филмовия фестивал в Кан, пренебрегвайки посредствената и недостойна полемика, която това събитие предизвика в САЩ, където една петиция го обвини в женомразство и хомофобия.

 

- Какъв е първият ви спомен от Фестивала в Кан?

 

- За първи път отидох в Кан през 1957 г., с Жан-Клод Бриали, когото срещнах в Сен-Жермен-де-Пре. Връщах се от Индокитай. Не знаех нищо за света на киното и не ме интересуваше особено. На “Кроазет” един американски агент се залепи за мен. Той абсолютно искаше да го последвам в Америка. Заведе ме в Рим, където се снимаше Рок Хъдзън, и ме накара да взема няколко урока по английски език. После Ив Алегре ми даде първата роля в “Когато е замесена жена”.

 

- И започна френската ви кариера…

 

- Преди снимките Алегре ме дръпна настрана и ми каза: “Не играй. Гледай, както си гледаш, говори, както си говориш, слушай, както слушаш, движи се, както се движиш. Бъди себе си”. Това е. Пътят ми беше начертан.  

 

- Четири години по-късно сте изкачили стълбите на Фестивалния дворец като звезда.

 

- Да. Междувременно снимах “Под яркото слънце” на Рене Клеман и “Роко и неговите братя” на Висконти. Знаех откъде съм дошъл и кой съм. Изкачих стълбите с Клеман за “Радостта да живея”. Преди да се върна със “Затъмнението” на Антониони. Бях със София, Роми. През 1963 г. “Гепардът” на Висконти получи Златната палма. 

 

- Как си обяснявате, че Фестивалът в Кан никога не ви даде и най-малката награда?

 

- Когато имаш младост, красота, не бива да очакваш да ти правят подаръци. Не може да очакваш да си Делон в продължение на петдесет или шестдесет години, с кариера като моята, и да се надяваш да те обичат. 

 

- През 1997-а, за петдесетата си годишнина, фестивалът посрещна почти целия Холивуд. Но забрави да покани Жан-Пол Белмондо или Ален Делон…

 

- Да. Имаше само американски актьори. С Жан-Пол бяхме на корицата на “Пари мач”, за да протестираме. Не разбирахме. Все пак бяхме символите на френското кино!

 

 

- Трябваше да дойде 72-то издание на фестивала в Кан, за да ви връчат Почетната палма. Трябва да кажем, че в продължение на няколко години отказвахте да отидете.

 

- Смятах, че първо трябва да я дадат на учителите, които са ме създали - Висконти, Лоузи, Клеман. Сега, когато тях вече ги няма, мога да отида.

 

- През 1976 г. “Господин Клайн” на Джоузеф Лоузи беше приет по-скоро хладно. Но вие решихте именно този филм да бъде прожектиран тази година…

 

- Лично аз бих искал да представя филм с Жан Габен. Например, “Двама мъже в града”. Това щеше да му хареса. На мен също. Но “Господин Клайн” е нещо силно, което символизира кариерата ми. 

 

- Кои режисьори бяха най-важни за вас?

 

- Моят учител е Рене Клеман. Той ме научи на всичко, даде ми всичко. “Под яркото слънце”: никой в света никога не ме е режисирал като него. Когато снимах сцена и тя му харесваше, идваше при мен и ми казваше: “Благодаря ти, мой малък Ален”. Той беше най-големият режисьор, най-големият оператор. Колко бях нещастен, когато си отиде! Другите най-велики? Висконти, Мелвил, Лоузи…

 

- Имате репутацията, че не сте лесен по време на снимки…

 

- Това го казват посредствените. Аз съм първа цигулка. Имам нужда от диригент. Никога не съм се правил на тежкар с големите. В “Самураят” Мелвил почти нищо не ми каза. Но аз знаех какво иска и го правех. Жестът с ръка върху шапката е негов. Правя се на тежкар с глупаците, които не знаят как да режисират. По време на снимките на “Изгорелите хамбари”, със Симон Синьоре, трябваше да взема нещата в свои ръце. 

 

- Самураят ли е героят, който сте чувствали най-близък?

 

- Когато Мелвил ме запозна със сценария, той ми говори десет минути. Нищо не казах. Само едно изречение: “Жан-Пиер, приемам”. Самураят съм аз и не съм аз. Има нещо страхотно: мълчанието. И тези реплики: “Какво искате да кажете? - Дойдох да ви убия”. Краят е прекрасен. Има част от мен, както във всичките ми филми. Аз изживявах ролите си. Никога не съм ги играл.

 

- Кой герой бихте искали да изиграете?

 

- Христос. Когато снимах “Басейнът”, бях на 33 години. Всички ми казваха: “Това е Христовата възраст”. Много бих искал да имам тази роля. Малко е късно сега.

 

- Това е уникален герой. Като вас. 

 

- (Усмивка) Да.

 

- Вярващ ли сте?

 

- Аз много вярвам в Христос. И в майка му. Говоря много на Дева Мария. Тя е моята любима, моята довереница. Жената, която най-много обичам на света. 

 

- Обичали сте няколко жени…

 

- Смея да кажа, че по-скоро бях обичан, отколкото обичах. Мирей, Натали, Роми… Те ме научиха на всичко. Това са жените, които ме накараха да правя кино. Нямаше да бъда тук без тях. Изглежда, че не съм бил зле. Не съм виновен, че са се влюбили в мен. После разбрах, че в очите на тези, които ме обичат, искам да бъда най-великия, най-силния, най-красивия. 

 

- Какъв щяхте да станете, ако не бяхте актьор?

 

- Отдавна щях да съм мъртъв. На “Пигал”, с лошите познанства, нямаше да издържа дълго. Имах искрени приятелства с истински крадци. Бях духовен син на Меме Герини (голям френски гангстер по онова време - бел. пр.). Дъщеря му също много ме обичаше. Тримата братя държаха Марсилия. Когато си счупих крака, по време на снимките на “Бунтовниците”, за няколко минути дойде линейка. Меме се беше обадил на полицаи, за да я ескортират. 

 

Ален Делон и Жан-Пол Белмондо, 2017 г.

 

- Какво ви очароваше в тази среда?

 

- Чувството за чест, приятелството. Уважението. Всичко, което днес вече не съществува, всичко, което почти изчезна с генерал Дьо Гол.

 

- Дьо Гол ли е вашият велик човек?

 

- Видях го веднъж в Елисейския дворец, с Брижит Бардо. “Радвам се да ви видя, Ален Делон”, ми каза той. Бяха му прошепнали на ухото моето име.

 

- Познавали сте и Жорж Помпиду…

 

- Много харесвах Жорж Помпиду и жена му. Играл съм покер с него. 

 

- … и подкрепихте Реймон Бар.

 

- Той беше последният. Донякъде Жискар. Нито един десен човек не ми е оказал и най-малката чест. Единственият, който ме удостои с ордена на Почетния легион, беше Франсоа Митеран. Той беше Скорпион, също като мен. Жак Ланг ми даде Ордена за изкуство и литература. По-късно Саркози все пак ме направи кавалер.

 

- Никога не сте криели десните си убеждения, нито симпатията си към Жан-Мари Льо Пен. Това причини ли ви неприятности?

 

- Някои. Изявленията ми за Льо Пен ми костваха отстраняването - до живот - от журито на конкурса Мис Франция. Бях бесен, защото всяка година преживявах един хубав момент. 

 

- Какво е мнението ви за Еманюел Макрон?

 

- Уважавам го като първия французин. Но не мога да понасям мъж без вратовръзка. Не че не мога да понасям Макрон, а безнадеждното състояние на Франция. Струва ми се, че сме изгубили ценностите си. Това е отговорност на държавниците. Наистина не харесвам тази епоха и всичко, което се случва в нея.

 

- Какво ще кажете в Кан?

 

- Това ще бъде изненадващо. Ще им кажа две думи. Няма да се затруднявам.

 

- Един последен спомен?

 

- Срещата ми с Марлон Брандо. По онова време моделът, с който най-много ме сравняваха, беше Джеймс Дийн. Но Брандо е Киното. THE movie. Имах шанса да го срещна. След като обядвахме заедно, вървяхме по бреговете на Сена. Като пълен глупак, не посмях да го помоля за една снимка с мен. Прекалено много го уважавах. Съжалявам за този пропуск.

 

- Какво изпитвате в навечерието на връчването на вашата Почетна златна палма в Кан?

 

- Чувство на гордост. Ако има нещо в света, с което да се гордея, това е моята кариера.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • адв. Богданов

  17 Май 2019 12:42ч.

  Велик

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Utqihq

  10 Май 2022 14:55ч.

  buy clavulanate pills - <a href="https://gaugmentin.store/">buy augmentin 375mg for sale</a> canadian cialis and healthcare

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rcirht

  03 Юни 2022 15:52ч.

  cheap furosemide - <a href="https://ivermecptin.com/">stromectol uk coronavirus</a> stromectol ivermectin buy

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tzwqqu

  11 Юни 2022 12:25ч.

  order albuterol 4mg generic - <a href="https://albuterola.store/">buy albuterol generic</a> dapoxetine order online

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Nceodv

  19 Юни 2022 12:15ч.

  order cenforce 50mg without prescription - <a href="https://xdomperidone.com/">order domperidone sale</a> domperidone for sale online

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Wcziyh

  22 Юни 2022 9:15ч.

  order modafinil 100mg online cheap - <a href="https://rpmodafinil.com/">provigil 100mg pills</a> rhinocort over the counter

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Wyohsa

  25 Юни 2022 21:07ч.

  buy flexeril for sale - <a href="https://rketorolac.com/">buy toradol 10mg generic</a> buy inderal 10mg sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Robertvho

  19 Юли 2023 14:43ч.

  Этот сайт действительно содержит все информацию я need об этом предмете и не знал, у кого спросить. Предлагаю также ознакомиться с моей страничкой о продвижении сайтов в интернете и привлечению посетителей https://yxzbookmarks.com/story15037373/new-step-by-step-map-for-website-promotion https://businessbookmark.com/story387072/network-packet-broker-options @ddf

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благодаря на "Гласове"

  17 Май 2019 13:24ч.

  за възможността да прочета интервюто с една от последните велики фигури на отишлия си двадесети век, един от последните с чест, достойнство, който не се притеснява да каже откровено: "Наистина не харесвам тази епоха и всичко, което се случва в нея."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Инж.Илиев

  17 Май 2019 13:34ч.

  Мъж на място .И в киното и живота. Да е жив и здрав !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Холивуд

  17 Май 2019 14:04ч.

  Сексист и бял расист. Срамота! Даже не ме е ощипал: https://www.diversityinc.com/media/2019/01/17089907-980x.jpg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  17 Май 2019 14:28ч.

  За мен лично най-великия френски и защо не въобще актьор в историята на киното. Това беше истинското кино. Актьорите удряха шамари на жените, пушеха и се държаха абсолютно естествено... Делон отгоре на всичко е участвал по-желание във войната в Индокитай, там пребива командира си, лежи в карцера. Колко от днешните "рамбовци" са били на истинска война ? Гледал съм поне 20 негови филма. "Самураят" разбира се е шедьовър, "Мистър Клайн е шедьовър, "Сицилианския клан" е шедьовър, "Басейнът" е шедьовър, но и "Авантюристите" е шедьовър а за музиката какво да кажем. Златния век на великото френско кино... https://www.youtube.com/watch?v=hhyhA3EL7Xo

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алфа мъжкар!

  17 Май 2019 14:46ч.

  Като дете ме впечатли с филма ,,Черното лале", сините очи, гарвановочерната коса и безупречно красивата структура на лицето . Днес, когато наближавам 70- те години, продължавам несъзнателно да търся този тип мъжка хубост у актьорите ,но е пълен дефицит повсеместно! Да е жив и здрав още дълги години ! Неговото място в киното така и ще си остане незаето!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мосю Воланд

  17 Май 2019 15:15ч.

  Двама мъже в града - Делон и Жан Габен направиха култова сцена . Преди гилотината . Шедьовър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • удряха шамари на жените

  17 Май 2019 15:25ч.

  ЗИП-че, това го правят тия, дето не го вдигат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  17 Май 2019 15:35ч.

  Нормално е да не си разбрал смисъла на казаното. Абсолютно характерна реакция същата, като тази на евроатлантическите елементи, които искаха да лишат Делон от почетна златна палма именно защото го обвиниха, че "ударил шамар на жена си"... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха слезте на земята!

  17 Май 2019 15:42ч.

  Ален Делон е голям актьор, върховното му постижение е Техеран 43, но за мен той не е и не може да бъде образец на мъж. По простата причина, че истинският мъж го бият, но той става и пак се бие. Жан Габен, Дино Вентура и Пол Нюман.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП-че,

  17 Май 2019 15:49ч.

  мъж да удари жена е непростимо. Па дали е от "да не си разбрал смисъла на казаното", или от извъртане на гъзата в евроатлантическа посока "Актьорите удряха шамари на жените, пушеха и се държаха абсолютно естествено... ", на мен ми е се тая. Па че си помиярче е ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  17 Май 2019 15:50ч.

  Тцъ, квото му каже режисьора тва прави "истинския мъж". Делон е бил ръководен от гениални режисьори, които накрая на филма го "убиваха" вместо захаросано да го "спасят" по холивудски... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  17 Май 2019 15:53ч.

  Боли ме фара че на тебе ти е все тая смешник... :)) Аз съм гледал толкова филми доколкото ти не може да броиш така, че не ми давай наклон на мнението... :)) :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП-че,

  17 Май 2019 16:04ч.

  На колко жени си ударил шамар, на мама мъжлето?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мда

  17 Май 2019 16:16ч.

  Явно във форума има бесна феминистка....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Якудза

  17 Май 2019 16:45ч.

  От много години Холивуд,Боливуд...всичко ми се струва еднакво...Боливуд с цигани, Холивуд с евреи, чернилки и въобще джендъри..БОЗА.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бахурчо

  17 Май 2019 16:59ч.

  "Сексист и бял расист. Срамота! Даже не ме е ощипал: https://www.diversityinc.com/media/2019/01/17089907-980x.jpg" Господи, каква красавица!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аве Аз

  17 Май 2019 17:17ч.

  Голям актьор и хубав мъж. Емблема, субект за подражание. Дано Цезар има още роли, ще го гледам с удоволствие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тина

  17 Май 2019 19:37ч.

  Най-красивият и желан мъж, който се е раждал на Земята!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Nimitz

  17 Май 2019 21:45ч.

  Феминизъм - движение на жените, с които никой не иска да спи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явно във форума има бесна феминистка....

  17 Май 2019 21:56ч.

  Явно във форума има разбесняла се феминистка... Ми, то е нормално. Наближава пълнолуние и цикличните разстройтва се обострят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • anonimen robot

  18 Май 2019 6:27ч.

  Ne znam na kolko zheni Delon e udaril shamar, no Dzhoni Dep mai demonstrira medicinsko pred syda che porednata mu zhenica dokato mu slagala rogca go i bila. Ta tolkova za "slabiia pol" i feminizma.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  18 Май 2019 11:23ч.

  Като всички кинокрасавци и на Делон не му се налагаше да навлиза в ролите и да се задълбочава. Играеше себе си, а жените го харесваха. Обикновено такива актьори стигат до голямото изкуство, когато остареят. Френското кино обаче умря преди това. Споменават се няколко киношедьоври в кариерата му, но те са заслуга на режисьорите. Имаше такова кино във времената преди Марвел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никога не е бил велик актьор.

  18 Май 2019 12:56ч.

  Беше естествен, самоуверен и много красив. За талант и дума не може да става. Разбира се ще бъде запомнен с красотата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • desi

  18 Май 2019 15:13ч.

  Киното има нужда от звезди като Ален Делон- харесват го със сърцето си, а не с разума си. Създаден за слава, а не за щастие. ПОКЛОН!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen. Gurko

  18 Май 2019 17:49ч.

  Велик е наистина с присъствието си! А за феминистките -проклети да са вовеки веков! И да чакат Шариата! Тогава ще си намерят мястото и ще получат това което заслужават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако не искаш да те бият мъжете

  19 Май 2019 12:13ч.

  феминистка ли си? Май в главите на българските Ганьовци е пълна каша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Талантът "да бъдеш себе си"...

  20 Май 2019 10:42ч.

  “Не играй. Гледай, както си гледаш, говори, както си говориш, слушай, както слушаш, движи се, както се движиш. Бъди себе си”. Това е. Пътят ми беше начертан. Не е достатъчно да си красив, дори и до такава степен, като Ален. Истинската красота е в смирението, с което споделяш този дар свише..."Благодаря на майка ми за красивото лице, което имам..."А смирението е талант...висш пилотаж в изкуството да живееш...Ален, обичам те!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Делон никога не е бил смирен.

  20 Май 2019 11:05ч.

  Достатъчно е да се прочете биографията му. Отношението му към всички жени в живота му. Сега на старини може и да пророни една-две сълзи колко ги е обичал, но историите се знаят. С последната си жена, от която има две деца се разделя след като и нанася жесток побой. Не случайно синът му цял живот го е мразил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ndom[a..z]rn

  24 Авг 2021 22:39ч.

  1-2 ЧАСА В ДЕНЬ ВЫ МОЖЕТЕ ЗАНИМАТЬСЯ ЭТИМ ПАРУ ЧАСОВ В ДЕНЬ. А МОЖЕТЕ СДЕЛАТЬ ЭТО ОСНОВНЫМ УДАЛЕННЫМ ДОХОДОМ. https://arthurmwfk03579.blogsvila.com/5346331/ твой дом отдел кадров http://alexisrxfz22333.newsbloger.com/7863387/ дом телефон отдела кадров http://juliusxigy81575.mpeblog.com/26373252/ ао торговый дом телефон отдела кадров ПОСТОЯННАЯ ПОДДЕРЖКА КОМПАНИЯМ ВСЕГДА НУЖНЫ ЛЮДИ. ВСЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНЫ В ВАШЕМ РЕЗУЛЬТАТЕ, И ОКАЗЫВАЮТ ПОСТОЯННУЮ ПОДДЕРЖКУ. отдел кадров ао торговый дом дом отдел кадров дом кадров вакансии в отдел кадров 1-2 ЧАСА В ДЕНЬ ВЫ МОЖЕТЕ ЗАНИМАТЬСЯ ЭТИМ ПАРУ ЧАСОВ В ДЕНЬ. А МОЖЕТЕ СДЕЛАТЬ ЭТО ОСНОВНЫМ УДАЛЕННЫМ ДОХОДОМ. rrerer2230okl

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Chudovvhu

  18 Окт 2021 23:21ч.

  https://torgovaya.xyz/kley-svarka Клей-сварка Алмаз Клей-сварка по японской технологии: крепеж, герметик, "холодная сварка"! Двухкомпонентный клей скрепляет любые поверхности: металл, камень, пластик и др. Затвердевает так, что не стирается, не режется, абсолютно водонепроницаемый, ремонтирует любую поломку, скол или трещину. https://torgovaya.xyz/kley-svarka клей-сварка movies

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rezvjakovqja

  19 Окт 2021 0:04ч.

  https://torgovaya.xyz/kley-svarka Клей-сварка Алмаз Клей-сварка по японской технологии: крепеж, герметик, "холодная сварка"! Двухкомпонентный клей скрепляет любые поверхности: металл, камень, пластик и др. Затвердевает так, что не стирается, не режется, абсолютно водонепроницаемый, ремонтирует любую поломку, скол или трещину. https://torgovaya.xyz/kley-svarka клей-сварка 7z

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MalechkinVof

  20 Окт 2021 13:43ч.

  https://graph.org/diplomnye-raboty-na-zakaz-09-29-15 заказать дипломную срочно ПОБЕЖДАЕМ ЗАЧЕТЫ, СЕССИЮ И ТРУДНЫЕ ПРЕДМЕТЫ Помощь в выполнении курсовых, дипломных контрольных и многих других работ Оставь заявку — остальное сделаем мы - Строго соблюдаем требования методички, знаем все ГОСТы и нормы АНТИПЛАГИАТА - Все работы проходят проверку качества перед отправкой клиенту, вы гарантировано получите отличный материал - Ваши деньги в безопасности. В случае несоответствующего выполнения работы мы вернем вам деньги https://telegra.ph/diplomnye-raboty-na-zakaz-srochno-09-29-16 написание дипломных @tele

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи