Марио Варгас Льоса: Всички врагове на свободата се радват на коронавируса

Марио Варгас Льоса: Всички врагове на свободата се радват на коронавируса
"С тревога наблюдавам ситуацията, не само заради страшната икономическа криза, която ще последва, но и виждайки как тези държави се хвалят с ограниченията, които налагат заради вируса", споделя авторът на “Празникът на козела”, носител на Нобелова награда за литература за 2010 г. Интервю с Марио Варгас Льоса, който живее под карантина в Мадрид, публикува "Поан".

 

 

 

- Как преживявате тази здравна криза и лишаването от свобода, което върви заедно с нея? А лишаването от чувственост, която така добре сте възпял в романите си…

 

- Почти от десет дни не съм излизал от дома си в Мадрид. Спазвам “забраната”. Не пиша, но чета. А именно един испански писател от ХIХ век, Перес Галдос, който е бил голям подражател на Балзак и Дикенс. Също като тях се е интересувал от човешката комедия. И от страха от бедността… Така че се възползвам от пандемията, за да прочета неговите Episodios nacionales, които са в 46 тома. Що се отнася до чувствеността, нямам впечатлението, че коронавирусът ѝ пречи. Дори имам усещането, че карантината облагодетелства еротизма…

 

- Във “Файненшъл Таймс” авторът на “Сапиенс” Ювал Ноа Харари посочва риска от създаване на “общество на тоталитарно наблюдение”. На страниците на “Поан” Петер Слотердайк говори за “призрака на преоткрития ред” и вземането на властта от “силоваците”. Няма ли либерализмът, който защитавате, да излезе още по-наранен от тази епидемия, след като вече бе накърнен от възхода на популистки лидери по света?

 

- Вярно е, всички врагове на свободата се радват на коронавируса! Това е идеалният повод, за да я намалят и да позволят на държавата да се намеси в полето на нашия личен живот. С тревога наблюдавам ситуацията, не само заради страшната икономическа криза, която ще последва, но и виждайки как тези държави се хвалят с ограниченията, които налагат заради вируса. 

 

- Кого имате предвид?

 

- Китай, например. Когато един китайски лекар още през декември предупреди властите, за да се опита да ги мобилизира, направиха всичко да му запушат устата. Китайската държава накара лекарите да лъжат, да се самокритикуват, напук на науката и политическата ефективност. Китай не искаше никой да знае и е отговорен за това забавяне от няколко седмици, което се оказа трагично за населението му, както и за останалия свят. А сега се опитва с енергията на отчаянието да заличи тази история…

 

- Със сигурност, но все повече хора вярват в това. Особено в Европа. И свързват нашите демокрации с политическа нерешителност, със загуба на време… “Днес демокрацията е в беда. Нито една страна не е ваксинирана”, казахте вие миналия октомври. Това не е ли още по-вярно за времена на коронавирус?

 

- Тези вярвания са последица от възхода на популизма в Европа. Вземете Англия, чиито демократични корени смятахме за неузвими и която се хвърли в обятията на демагога Борис Джонсън… Враговете на демокрацията не са извън демокрацията, а вътре в нея. Популизмът има различни лица и едно от най-зловещите е онова, което разглежда свободата като ненужно забавление. Представянето на Китай като страна модел е заблуда, това е политическа диктатура, която се е отворила икономически. 

 

Знаете ли, много е лесно да казваш, че свободата е ненужна, когато не си я загубил. Идете да попитате кубинците, венецуелците… Трябва ли да си преживял диктатура, за да станеш истински демократ! Хайде де! Ред без свобода е несправедлив ред, знаем го и го виждаме всекидневно в страните, където тя е изчезнала. Това, което се случва, е, че преди всичко в момента в Европа сме напълно изгубени. Ние сме безропотни, смазани, ужасени от статистиките, всекидневните цифри за смъртта, която ни кара да преоткрием статута си на преходни създания. Не знаем нищо за този вирус или поне недостатъчно, за да открием противоотрова. Ще я намерим, но междувременно се връщаме в Средновековието: черната чума от ХIV век се превърна в наш референт!

 

- Някои историци се позовават на нея, като подчертават, че след черната чума е имало икономическо съживяване и дори Ренесанс…

 

- Това е наивно. След карантината и поражението на вируса ни очаква безпрецедентна икономическа криза и ние трябва да сме подготвени, за да се справим с нея. Никоя страна няма да бъде предпазена. Не мисля, че съм песимист, а реалист. Просто страните,  в които царува свободата, ще бъдат облагодетелствани, за да се възстановят, да изберат цивилизацията срещу варварството. Няма нищо по-трагично от бедна страна без свобода. Без топлината на свободата, кафенетата, разговорите, дебатите на свободно изразените идеи. И ако контролът на държавата се приема в нашия свободен свят, то е само защото ситуацията е извънредна и знаем, че е временна. Не вярвам във възможността, спомената от Харари или Слотердайк, за създаване на общество на тоталитарното наблюдение. Най-малкото, това зависи от нас, а в европейската история, когато този авторитаризъм е бил прилаган на практика, той е претърпявал поражение.

 

- Коронавирусът предизвиква масово използване на цифровите технологии. Виждате ли цивилизационен прогрес в тази хипертехнологизация? Или това е прогрес на инструментите за контрол?

 

- Не съм хайдегерианец и никога не съм смятал, че има заплаха в технологичния прогрес. При условие, че държавите не контролират тези нови инструменти. И при условие, че пазарите са достатъчно свободни, за да организират конкуренцията между компаниите, които ги развиват. Технологичният прогрес винаги е намалявал несправедливостите и е обогатявал свободата. И не виждам защо светът на бъдещето да бъде свят без свобода. 

 

- Наблюдава се нарастваща враждебност, поне във Франция, към писателите, които пишат свой “дневник на карантината”. Сякаш литературата “няма право да се меси в това”. Сякаш литературата е безпочвена пред болестта. Сякаш това е часът на науката, а не на литературата. Какво мислите?

 

- Изобщо не съм съгласен! Точно обратното, толкова сериозна ситуация, като тази, през която преминаваме, призовава литературата! Имаме нужда от свидетелства и гласът на писателите трябва да бъде чут в тази епоха, пълна със заплахи, които парализират дори страните, чието бъдеще изглеждаше гарантирано… Тази разпаленост срещу писателите е абсурдна, ние имаме нужда от разкази, да облечем в думи това неочаквано нещо, което ни сполетя. Както имаме нужда и от наука - и не виждам как това е несъвместимо - както имаме нужда от достоверна информация и бих искал да приветствам решението да не се затварят будките за вестници в Испания, тъй като пресата е важна индустрия. Литературата също е важна, тя проповядва бунт срещу статуквото. Винаги съм казвал на студентите си, че четенето на един добър роман ни прави по-критични към това, което ни заобикаля. Дори е изключително подривен в общество, което иска да упражнява абсолютен контрол върху хората. Идвам от Южна Америка, континент, чиято история бе написана чрез битката между диктатора и писателя. Добре известно е, че диктаторите мразят писателите.

 

- И кой писател бихте ни посъветвали да четем в този момент, освен Перес Галдос?

 

- Флобер. Който е истински либерал! Защото ни показва, че талантът може да бъде резултат от труда! И очевидно “Мадам Бовари”, роман, който би трябвало да препрочитаме при всички житейски обстоятелства. Защото показва фундаменталното значение на художествената измислица в реалния живот: тя е необходимо допълнение, за да не ни задуши животът.

 

- “В политиката идеите са заменени от лозунги и съдържанието се обезцява. Това е най-ужасното преживяване за един интелектуалец”, заявихте вие по време на конференциите си в Принстънския университет. “Но от това не можем да заключим, че правенето на политика не е препоръчително за един интелектуалец, защото би било абсурдно заключение”, добавихте вие. Означава ли това, че интелектуалците трябва да се занимават с политика? А вие самият?

 

- Не бих оттеглил нито дума! В епоха на криза е необходимо интелектуалците, и пак повтарям,  писателите, да правят политика, да я правят по свой начин, творчески. За да не стане животът механичен в този несигурен свят. Разбира се, тази криза ни изпраща ужасни образи, но ние имаме нужда и от думи, за да ги изразим, и от нови идеи, за да направим така, че бъдещето да уважи нашите желания. А това също е заразително! Аз съм на 84 г., вече няма да съм кандидат за нищо, но се чувствам млад и ще продължа да участва в публичния дебат като писател, размишлявайки. За мен това е морално задължение.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

Коментари

 • Наблюдател

  31 Март 2020 12:18ч.

  Свобода!!! Много обичат да спекулират с това понятие. И така: Свободен ли е този дето е безработен и едва се прехранва? Свободен ли е този дето работи за друг, който му казва кога да отиде на работа, кога да си тръгне и трябва да иска разрешение за да отиде някъде (където може да си позволи) на почивка? Свободен ли е този, който не може НИЩО да предприеме, защото няма пари? Свободен ли е този, дето не може да се изкаже другите да го чуят, защото медиите са притежание на богатите? Не ми се изрежда повече, но само най-богатите могат да се похвалят със свобода. Останалите им робуват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добър

  31 Март 2020 12:29ч.

  писател, но вече леко поизкукал. Да препоръчваш на днешното поколение Перес Галдос и Флобер ще рече, че си се върнал 60 години назад. Но какво да се прави, старост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  31 Март 2020 12:37ч.

  "Когато един китайски лекар още през декември предупреди властите, за да се опита да ги мобилизира, направиха всичко да му запушат устата. " А ЗАЩО "свободният свят на Запад НИЩО не предприе? Имаше месеци за да се подготви. Кой им "запуши устата" на тях? Коя е причината на Запад да няма предпазни маски, защитно облекло, дихателни апарати, след като се знае какви ще са нуждите при епидемия? Дали все пак не е конспирация на либералите, които говорят за свободи, защото знаят, че най-бедните, разбирай ненужните, от обществото ще пострадат най-много.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • талантът без личен живот

  31 Март 2020 15:36ч.

  Либерастът си остава либераст, дори когато светът ни се срутва отгоре му. Четем пак стария шлагер как свободата зависела от политическата система и в Китай потъпквали свободата. Свободата, господа либерасти-нобелисти, е тежък кръст, тя изисква най-свидните жертви от ония, на които се дава. И тук говоря за личностен жертвен опит в екзистенциален смисъл, а не за броене на трупове. Либералът мрази политическото, защото то му пречи да паразитира за сметка на регулирано общественото, ограничава го в смисъл, че налага рестрикции над случайните и всякога печалбарски хрумки на икономическата и консумеристка разюзданост. Либералът никога не припознава държавата като проглас към самия него да удържа нагоните си, представяйки си задоволяването им като самата изконна еманация на свободната индивидуална воля. Либералът мрази разумното, защото всякога му се привижда рационалното като предмети за угаждане и финансови сметки за неконтролиреумо разрастване. Западният либерал-лакей на нашингтонския режим никога няма да види ограничаването на свободата в санкциите срещу целия свят, налагани от нашингтонската администрация, но винаги ще намери начин да жегне традиционните политически форми и методи на управление на Изток чрез единство и сплотяване, които тези дни съвсем очевидно (при войни, трудни и бедствени ситуации) работят и успешно се справят с всякакви предизвикателства. Свободни ли са родителите спрямо децата си? Свободни ли са мъдреците спрямо глупаците? Свободни ли са държавите с многогодишна история спрямо ония с 250-годишна, претендиращи да са извор на всякаква фриволност в съвременния свят? Свободни ли са мъжете спрямо жените и обратното? На такива въпроси либералът предпочита да не отговаря, защото при евентуално замисляне ще лъсне цялата куха и фалшива постройка на либертарианското му пропагандно здание, изградено отначало докрай от желаещо мислене и напразни надежди някой друг вечно да се жертва за неговия фантастичен кеф. И защото ще стане ясно, че свободата не е никаква стока, която свободно можеш да пуснеш на стъгдите на надприказването. Опитът на свободното създание е жертвен опит, защото свободата не допуска тъкмо това да си позволиш безотговорно да си живуркаш както дойде и да си плещиш каквото ти хрумне, както правят всички либерасти, пък били те даже и "световноизвестни" писатели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елена

  31 Март 2020 15:55ч.

  Защо не препечатите интервю с обикновен гражданин на Европа, а отделяте внимание на тези разглезени, преситени, изкукали леви интелектуалци, на които винаги им е било лесно в живота. Ако на някой му е трудно в момента, това е средната класа, работещи, пестящи, на които парите се топят, ако са на първа лини, съсипват здравето си, понасят затварянето с лишения." Гласов" е за съжаление елитистки сайт, снобски, псевдодемократичен, папагалски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това се върти по китайските телевизии и интерет-ресурси в чест на победата над коронавируса

  31 Март 2020 16:26ч.

  Два забележителни китайски видеоклипа, отразяващи борбата с коронавируса и в крайна сметка победата над него в Китай - и най-вече с изключителен жест към руснаците, доколкото музикалният фон, от който с основание те побиват тръпки, е една страхотна руска рок-балада - "Так хочется жить" (влюбих се в това парче!): https://cont.ws/@alex581210/1627045

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ..................

  31 Март 2020 17:33ч.

  За свободата бих дал живота си , за любовта свободата си .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ники

  31 Март 2020 17:34ч.

  И богатите са роби,на страховете си,на алчността си на вечния страх ,да не им вземат това,което притежават,роби на параноята си.Но има хора,хора истински свободни.Това са хората на духа.Един такъв е българин,Петър Дънов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  31 Март 2020 18:23ч.

  свободатъ е отговорност (не е дъвкъ):когато "зъвишът" билетчито (ништо чи съм съ германска лекарска пенсиъ) дъ протистираш (ъ не ду викъш пред блокъ на масъ съ биръ:аааз нъ ниновъ нъ протести не ходъ):Флобер е написал ,че съ нъпредването на тииихнологииити ууглопяванет съшто се "зъвишавъ":"Мадам Бовари" е недостижим роман и "пермънентен" учител за умното човечество. нееепонятен е зъ хъмалчетътъ (полезно е да слушаш един голям писател):мноого тенекиджии нъпъплихъ по форумите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговорен

  31 Март 2020 20:01ч.

  За жалост наблюдателя идея си няма за свободата. Умението да я сведеш до "колко дрънка в джоба" винаги е било тест за интелект (един от многото). На интуитивно ниво, първосигнално, се реагира и се търси свободата в липса на ангажимент, на отговорност, в способността да направиш каквото ти хрумне и когато искаш на когото решиш. Льоса не говори за тази свобода и затова подбутва томчето на "Мадам Бовари". Хамалина е прав, много ламаринено звучат коментарите, за коментиращите не съм сигурен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • FreeMan

  01 Апр 2020 0:38ч.

  Я колко кандидат фашистчета и тоталитаристчета са се разписали по-горе. С каква искрена жар громят писател за това, че е успял в призванието си и притежава свободна воля. Такива осакатени индивиди изначално мразят свободата и се страхуват от всеки свободен дух.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • FreeMan на 01.04.2020 в 00:38

  01 Апр 2020 9:41ч.

  Мда, време беше и самият автор на кухата либерастка изповед да се изтрупоса под темата. Явно не му е харесало отношението на интелигентната и критична българска аудитория към "великите му" откровения за свобозата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  01 Апр 2020 12:18ч.

  Мили деца, когато тате носи и мама меси, вие имате истинска свобода. Но когато пораснете и започнете да издържате семейство и да храните деца, тогава ще разберете дали сте свободни. Ще трябва да се подмазвате на шефове за да не загубите работата. Ще преглъщате всичко, за да няма сътресения в семейството ви. Ще правите компромиси постоянно за да подсигурите някакъв живот на поколението. Тогава се замислете дали сте свободни. А сега се радвайте на свободата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От ШарЕната крава

  01 Апр 2020 12:34ч.

  За да си добие все пак обективна представа редно е да се припомни кой е Марио Варгас Льоса.....,освен,че е нобелов лауреат. Льоса е пример как от ляво радикални комунистически убуждения се стига до либерализъм,което е нагледно потвърждение,че комунизмът е метастаз на либерализма. И в личния му живот нещата са либералистки - отначало е дете на разделени родители,жени се за по-стара с 13 години жена,после се жени за първата си братовчедка от която има три деца. Китайците му виновни ,че наистина са замотаха и неглижираха вируса 2-3 седмици,нооо....,либерастните държави като САЩ,Британия,Дания,Швеция дето 2-3 месеца не зацепват що се случва сааа....от ШарЕната крава телета. Ай сиктир от такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  01 Апр 2020 13:25ч.

  И още нещо за Марио Варгас Льоса. Живее в Мадрид защото може да си го позволи. Неолибералите са богаташи, които живеят на чужд гръб. Сред тях НЯМА НИТО ЕДИН цветнокож. Те живеят с комунистическият лозунг: Дайте да дадете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Името ми е Червен

  01 Апр 2020 14:24ч.

  Много е лесно и политкоректно да се заклеймява Китай. Но за сведение на иначе харесвания от мен Марио Варгас Льоса китайците първо не е имало как да разберат още от първите няколко случая на заразени през декември какви мащаби може да добие епидемията и второ - предупредили са СЗО още на 31. декември, когато вече са имали някаква представа, за да предприемат всички страни някакви мерки (каквато впрочем била и практиката: първо се предупреждава СЗО, после се обявяват случаите в страната). И какво направиха Германия, Франция, Великобритания, САЩ и Канада, където през януари вече имаше случаи на заразени? Ами, казаха: Това е едно грипче, какво толкова?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За Свободата

  01 Апр 2020 15:08ч.

  Няма нищо по-отвратително от бивш ляворадикален комунист,метастазирал обратно в либерал. Интересно защо все отрочета на средната или по-осигурената класа ми се представят за защитници на права? Тоя род хора никога не са познали глад,болести и социално стигматизиране. Наядени хора не желая да ме просвещават за Свободата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  01 Апр 2020 16:29ч.

  Аз имам по-различно виждане за нещата, животът протича в различни измерения паралелно. Като един айсберг, две трети са под водата, една трета е отгоре. Долната част вижда една действителност, горната – друга. Самият човек има също три основни елемента, дух, душа и тяло, тялото живее един живот, душата и духът могат да преминават и отвъд. Злото, което е стегнало света, на което е позволено да се вихри до определена степен, владее само долното ниво, материалното битие. И колкото по-голям материалист е човека, толкова повече страда. Днес изпищяха най-много материалистите, които не са се научили да виждат живота отвъд тленното. И е много интересно, че това се оказаха едновременно и комунисти и едър капитал и така наречените либерали. Защото те водят един живот, няма значение дали следват измамната свобода на парите, властта или измамната свобода на плътските удоволствия, техният корен е един. Защото всичко, което е в света - похотта на плътта, пожеланието на очите и тщеславието на живота, не е от Отца, но от света; /1Йоан 2:16/ Затова хората, които се наричат либерали, те са същите материалисти, тъй като търсят свободи, които по-скоро приличат на робство на похотите на плътта. Тяхната свобода е сведена до удоволствията и те самите си служат с методите на комунистическата репресия, за да налагат своите идеологии, без да оставят свобода. Дадоха ли те свобода на хора с по-здрави ценности да живеят и проповядват своите ценности, напротив, опитаха да ги забранят, като традиция, която трябва да се изкорени, тъй като изисква от човека ограничаванеи въздържание от определено поведение. Не случайно днес комунисти и либерали са обединени и обединено се опитват да наложат уж демокрация, (управление на тълпите), всеки да получи според страстите си, мързеливия помощи, капиталиста неограничена свобода, похотливеца джендърни трансформации и борба спрямо всякаква свещена йерархия, която би могла да ограничи бесовете у хората. Рано или късно и комунисти и джендъри ще се разберат, понеже те нямат ценностни различия, само страстите са различни, те имат еднакъв стремеж към себенасищане. Този вирус посегна на материални придобивки и отне част от тях, на някои отне парите, на друг – похотите, на трети, физическото здраве. Не, че вирусът е добър, но писъкът е най-силен откъм най-плътските и ненаучени хора, които никога не са виждали друг смисъл на своето съществуване, освен да задоволят прищевките си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Днес изпищяха ...

  02 Апр 2020 11:19ч.

  най-много материалистите, които не са се научили да виждат живота отвъд тленното". Разгеле, да благодарим на пандивотията - появи се един който виждат живота отвъд тленното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • веган

  02 Апр 2020 12:27ч.

  За свободата тук някъде на сайта има чудесно /според мен/ интервю с Буковски. Пък ако ви се чете за свободата от нобелист-Албер Камю, моля! Може ''Чужденецът'', може "Чумата'', а най-добре и двете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шемети

  02 Апр 2020 13:57ч.

  Характерното за всички либерасти е абсурдизирането на свободата и индивида ,и игнорирането на всякаква пречеща на индивида човечност,хуманност,съобщност. Повечето от тях са расли в ненормални или разпаднати семейства,често са хилави като деца,често са сексуално девиантни. Все са самотници и неразбрани и само абсурдите ги занимават. Буковски го хванаха с хиляди снимки на детска порнография. Като цяло - шемети,представяни ни като връх на ЕнтЕлектуализма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • веган

  02 Апр 2020 18:04ч.

  Последният коментар донякъде обяснява появата на абсурдизма като светоусещане и даже гротескната същност на либертарианството с неговия девиз:''Прави каквото искаш'', дори това да е игнориране на свободата на другия, обявяването на болезнеността за здраве и грозното за красиво. Под диктата и подигравчийството на здравите здравеняци, от здрави семейства, се ражда другата крайност. Ако времената бяха други, вместо девиантни, коментиращият вероятно би изпозвал думи като болници, сакати, копелета, ялови, паряснци, чалнати, стари моми и подобни. Тази ''здрава'' нагласа към нещата се оглежда в домовете за ''сираци, уродливи деца и ненужни дъртаци'', които съперничат по жестокост на концлагерите за животни. Буковски не ми любим автор, но интервюто съдържаше авантюристичната свобода да изоставиш социалното си робство на 50 години, както и разбиране, че работодателят-робовладелец също е роб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мона

  03 Апр 2020 5:31ч.

  “Няма нищо по-жалко от беден народ без свобода!” Ха Ха моят любим гениален Льоса! Всичко което е преведено на български съм го чела, Дажи го четох и на английски но е доста труден в изказа. Та наистина няма нищо по-жалко! Хем си беден, хам не си свободен. Е по-лошо не би могло да е! Някои негови изказвания намирам за прекалени. Но Льоса точно затова е прекрасен, защото във всичко прекалява в изобилие. Обожавам го, като творец, разбира се!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Παν μέτρον άριστον

  03 Апр 2020 9:35ч.

  Ммм.....да, либералистите във всичко прекаляват в изобилие и тук е заровено кучето. Те мяра не знаят,а и не искат да има мяра за нищо. Παν μέτρον άριστον - пише на Акропола,но либералистите не признават тази максима.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аменеменема

  09 Апр 2020 17:30ч.

  Дъртият десен наглец решил да се обади от кенефа на шикозното си жилище в Мадрид, леко обезпокоен, че не се изхожда редовно, и озлобен за това на китайците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи