Без руски петрол бензин и дизел минават над 4 лв.

Без руски петрол бензин и дизел минават над 4 лв.

България готова да наложи вето на ембаргото на ЕС, ако не бъде изключена от него
 

Путин можел да се окаже на печалба - ако цените се вдигнат, приходите му скачат

Налагането от ЕС на ембарго на руския петрол няма да остави България без горива, но цената им значително ще се повиши. Рафинерията в Бургас на теория може да работи с друг нефт, не само руски. Хора, запознати с технологичните процеси в завода обаче, твърдят, че на практика ще е изключително трудно производството да бъде пренастроено за друг вид суровина в рамките на 6-8 месеца, какъвто срок си поставя ЕС за отказ от руския петрол.

Дори и това да бъде направено, не било ясно в какъв обем ще са произведените горива. В момента, използвайки основно руски петрол, рафинерията успявала да го преработи с ефективност от 90-92%, а при смяна на суровината има голяма вероятност количеството на произведените горива значително да намалее.

Това ще наложи в България да се внасят бензин и дизел, което ще ги оскъпи. Възможностите да дойдат достатъчни количества, за да няма дефицит на пазара у нас, са от Турция. А в момента литър оттам излиза към 3 лева с доставка в пристанището във Варна. Към тази цена трябва да се сложат още биодобавка, която го оскъпява с 15-20 ст., транспорт, съхранение, количества за държавния резерв, разходи на търговците за издръжка на бензиностанциите.

Така цената на дребно за крайния потребител щяла да надмине 4 лева, а в момента тя е 3-3,20 лева. При това, ако петролът не поскъпва повече, а той вече се вдигна до 113 долара.

Без руски петрол бензин и дизел минават над 4 лв. (Графика)

България ще наложи вето на решението на ЕС за руското петролно ембарго, ако не бъде включена в списъка на страните, които ще отложат въвеждането на тази санкция. В петък в Брюксел започна заседание на Съвета на посланиците на страните-членки на ЕС. Сбирката щяла да продължи, докато не се реши за руското петролно ембарго.

ЕС трябва да реши дали да има държави, които да бъдат изключени. Предварително бе обявено, че ембаргото няма да важи за Унгария и Словакия заради силната им зависимост от руския петрол. В петък се появи информация, че към тях ще бъде добавена и Чехия. България обаче също иска да бъде изключена, но засега няма информация, че това ще стане.

За Унгария и Словакия се предлага да получат още една година по-дълъг срок за отказ от руския нефт. Но Будапеща и Братислава отхвърлиха тази оферта, като се аргументираха, че се нуждаят от повече време, за да адаптират своите вериги за доставки. Имало възможност да им бъдат дадени 2 г. повече.

Според неофициална информация България ще наложи вето на решението на ЕС за руското петролно ембарго, ако не бъде включена в списъка на страните, които ще отложат въвеждането на тази санкция. А за да влезе в сила тя, трябва да бъде гласувана от всички държави.

Намерението на ЕС за петролен бойкот на Русия е добро, но планът на Брюксел има множество дефекти и накрая Владимир Путин може да излезе на печалба.

Това се казва в анализа на “Дойче веле”. “Морално Брюксел стои на правилни позиции – подкрепя малката и стремяща се към мир Украйна срещу големия агресор Русия и нейния управник Владимир Путин. ЕС тук действа предпазливо, тъй като не иска да стане страна във войната – подобно нещо би било съдбоносно. Затова се бори с икономически инструменти”, посочват от германската медия.

Налагането на ембарго би трябвало значително да отслаби Русия, защото очакванията са, че по-бързо ще свършат парите на Путин, който няма да може да финансира похода си срещу Украйна и войната най-сетне ще свърши, а в света ще се възцари нов ред.

В намеренията на Европа, за съжаление, има редица слабости, посочва “Дойче веле”. Първата заблуда била, че Путин наистина ще се стресне от тези мерки или ще се окаже дотолкова притиснат от сериозни икономически проблеми, че да не може да продължава тази война.

Защото само съобщението за бъдещия бойкот кара суровината да поскъпва на световния пазар. Още отсега руските управници потривали доволно ръце при вида на прииждащите долари и рубли, защото през последните седмици

Путин прибра печалби от неимоверно нарасналите цени на петрола

“А ако европейците вече не искат неговия петрол, или поне не в сегашните обеми, тогава той ще го изнася в Китай или Индия или пък в Словакия и Унгария. Путин ще си намери други купувачи. Може би дори ще ги възнагради за това с щедри отстъпки, но при всички положения той ще продължи да печели добре, дори още повече от преди. А чудодейното европейско петролно ембарго ще остане без ефект”, заключава “Дойче веле”. 

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

 

 

Коментари

 • Малко ви е 4 лв. !

  08 Май 2022 12:28ч.

  За русофобите и киропитеците ега стане 10 лв. ! Аз съм в страна на биоетанол, гледам глупостта на българите да докарат на власт такива бандити като Петков и Василев ... няма други такива , поне в ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Приз кура мее колко ша плаща за бинзин, от Германия идат ТЕСЛИ за всеки милиони а също и ТАНКОВИ ЛЙОЛПАРТ

  08 Май 2022 12:40ч.

  ДА нижат български снъряди в рускити свинктири, исками повичи месу на сирьожковцити и вовити да видими пу убмена, айди Галя Лазарува да маа с пъртсаля сига налий днивална пу пъртсал аа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЛОГОПЕД

  08 Май 2022 12:46ч.

  Моля, първо при колегата психиатър и после при мен да се лекувате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • скъпотия до шия, в името на САЩ и тяхната продължаваща глобална тирания

  08 Май 2022 13:44ч.

  Задават се социалистическа бедност, гарнирана със социалистическа саможертва за ползата на цялата интернационална транскорпоративна олигархия на Запада. А уж завинаги бяхме скъсали с това...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  08 Май 2022 14:24ч.

  в социалистическата бедност литър бензин беше 11 ст. Вярно, че към 90-та година стана лев...ама то ние с отказахме от соца още през 1985-та...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  08 Май 2022 14:33ч.

  Кадиров като ви освободи и Копейкин обяви Софийска народна република всичко ще се оправи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лугупеди, извъди си хълвъжийскуту тивтертши и си зъпиши ут първа рака

  08 Май 2022 13:57ч.

  Йуес е страна, в куйату кумунизмат й душел ощи 56 гудина и й пубидил в утделно взета стръна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  08 Май 2022 14:26ч.

  Разбирането на ЕК относно технологичните процеси за преработка на петрол и всичко друго, се свежда до нивото на сепариране и изгаряне на боклуците, екологично, с което и досега не са се справили . Да живее ЕЛЕМЕНТАРИЗМА, всичко е чудесно и много лесно, ефект никакъв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • sda

  08 Май 2022 15:25ч.

  Като гледам хората не са спрели да карат колите си. Явно не им е скъпо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • do sda

  08 Май 2022 15:32ч.

  Още малко и ще спрат, бъди сигурен момче ! Аз се занимавам с резервни части за автомобили ! От като започна кризата, оборота ми се сви над 50 % https://disk.yandex.ru/i/VxRuzpOTnkSNNw

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи